Már csak egy nap és itt a szenteste, majd jön a várva várt karácsony! Mostani kis cikkünkben felidézünk néhány karácsonnyal, pontosabban karácsonyi sörrel kapcsolatos hírt a múltból és megosztunk egy olyan ital receptet is, amellyel (persze csak ha kellően nyitottak vagyunk) még ünnepibbé tehetjük ezt a szép ünnepet.
A mútban a karácsony és a sör nem, hogy összeférhetetlen lett volna a téli
estéken és karácsonykor, de számos nemzetnél különleges szerephez jutott. Troels-Lund
dán író a „Hogy éltek északon a XVI. században” című munkájában azt írta, hogy
a régi skandináv karácsony elképzelhetetlen volt karácsonyi sör nélkül. Már jó
néhány héttel karácsony előtt készülődtek a nagy ünnepre, és a sörfőzés volt a
legfontosabb dolgok egyike. A jul-öl (juløl) vagy a julebryg (azaz a karácsonyi
sör) a legszegényebb család asztaláról se hiányozhatott, ezért ezt a sört
különös nagy gonddal főzték és kifejezetten jó erősre. A sörkészítés családi
titka generációkról generációkra szállt, féltve őrizték a titkát.
Belgiumban és Nagy-Brittaniában is évszázados hagyománya volt és van a téli illetve a kifejezetten karácsonyi söröknek. Ezek a sörök jellemzően erősek, testesek és fűszeresek voltak. Manapság pedig már a sörfőzdék többsége igyekszik egy karácsonyi sört elkészíteni. Sötétebb színek és gazdagabb ízprofil jellemzi őket, például pörkölt malátás jegyek, karamellás íz vagy csokoládés árnyalatok.
A múlt század elején az Egyesült Államokban is divat volt a karácsonyi sör, sőt
volt, amikor a sör az amerikai parlamentben is megjelent. Egy alkalommal politikus
társa beszéde alatt egy bizonyos Smith úr egy pohár tojásos sört kapott,
amit e felkiáltással ürített ki: „Uraim, víg karácsonyt!" Erre egy szenátor
azt kérdezte: „jogos-e, hogy egy tag itt igyék, míg a többiek torka szárazon
marad?” Ezt egy kis mókás vita követte melyben igyekeztek azt tisztázni, hogy
vajon általános jog-e a sörözés, vagy csak bizonyos párt tagjaié. A végén indítványozták
az ülés megszakítását, majd egyhangú döntést követően a tisztelt ház elvonult a
büfébe egy kis karácsonyi sört elfogyasztani!
De milyen is lehetett ez a bizonyos tojásos sör? Ezt bizony pontosan nem
tudjuk, de álljon itt egy recept a közelmúltból. Hozzávalók 4 személynek: 3
tojás, 4 evőkanál porcukor, liter világos sör, 1 citrom héja, 1 szerecsendió. A
tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá felverjük, és cukorral
ízesítjük. A tojás sárgáját óvatosan közékeverjük. A sört felforraljuk, és
reszelt citromhéjjal fűszerezzük. Majd a sört állandó keverés mellett a
tojáshabhoz keverjük. Poharakba töltjük, és reszelt szerecsendióval megszórva
tálaljuk. Reméljük lesz aki kipróbálja ezt a egzotikumot, de megértjük azt is ha
mindenki marad inkább a kedvenc sörénél. Akár így, akár úgy ezúton kívánunk olvasóinknak,
a Jaromír sörözők vendégeinek Békés, áldott, boldog karácsonyi ünnepeket és boldog
új esztendőt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése