Karácsonyi sörszilánkok

Már csak egy nap és itt a szenteste, majd jön a várva várt karácsony! Mostani kis cikkünkben felidézünk néhány karácsonnyal, pontosabban karácsonyi sörrel kapcsolatos hírt a múltból és megosztunk egy olyan ital receptet is, amellyel (persze csak ha kellően nyitottak vagyunk) még ünnepibbé tehetjük ezt a szép ünnepet.

A mútban a karácsony és a sör nem, hogy összeférhetetlen lett volna a téli estéken és karácsonykor, de számos nemzetnél különleges szerephez jutott. Troels-Lund dán író a „Hogy éltek északon a XVI. században” című munkájában azt írta, hogy a régi skandináv karácsony elképzelhetetlen volt karácsonyi sör nélkül. Már jó néhány héttel karácsony előtt készülődtek a nagy ünnepre, és a sörfőzés volt a legfontosabb dolgok egyike. A jul-öl (juløl) vagy a julebryg (azaz a karácsonyi sör) a legszegényebb család asztaláról se hiányozhatott, ezért ezt a sört különös nagy gonddal főzték és kifejezetten jó erősre. A sörkészítés családi titka generációkról generációkra szállt, féltve őrizték a titkát.

Belgiumban és Nagy-Brittaniában is évszázados hagyománya volt és van a téli illetve a kifejezetten karácsonyi söröknek. Ezek a sörök jellemzően erősek, testesek és fűszeresek voltak. Manapság pedig már a sörfőzdék többsége igyekszik egy karácsonyi sört elkészíteni. Sötétebb színek és gazdagabb ízprofil jellemzi őket, például pörkölt malátás jegyek, karamellás íz vagy csokoládés árnyalatok.

A múlt század elején az Egyesült Államokban is divat volt a karácsonyi sör, sőt volt, amikor a sör az amerikai parlamentben is megjelent. Egy alkalommal politikus társa beszéde alatt egy bizonyos Smith úr egy pohár tojásos sört kapott, amit e felkiáltással ürített ki: „Uraim, víg karácsonyt!" Erre egy szenátor azt kérdezte: „jogos-e, hogy egy tag itt igyék, míg a többiek torka szárazon marad?” Ezt egy kis mókás vita követte melyben igyekeztek azt tisztázni, hogy vajon általános jog-e a sörözés, vagy csak bizonyos párt tagjaié. A végén indítványozták az ülés megszakítását, majd egyhangú döntést követően a tisztelt ház elvonult a büfébe egy kis karácsonyi sört elfogyasztani!

De milyen is lehetett ez a bizonyos tojásos sör? Ezt bizony pontosan nem tudjuk, de álljon itt egy recept a közelmúltból. Hozzávalók 4 személynek: 3 tojás, 4 evőkanál porcukor, liter világos sör, 1 citrom héja, 1 szerecsendió. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá felverjük, és cukorral ízesítjük. A tojás sárgáját óvatosan közékeverjük. A sört felforraljuk, és reszelt citromhéjjal fűszerezzük. Majd a sört állandó keverés mellett a tojáshabhoz keverjük. Poharakba töltjük, és reszelt szerecsendióval megszórva tálaljuk. Reméljük lesz aki kipróbálja ezt a egzotikumot, de megértjük azt is ha mindenki marad inkább a kedvenc sörénél. Akár így, akár úgy ezúton kívánunk olvasóinknak, a Jaromír sörözők vendégeinek
Békés, áldott, boldog karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése