Az ittasság stádiumai – a részegség fokozatai

Kedves olvasó, a cikkíró nem azért adta ezt az első ránézésre önmagát ismétlő címet mert saját maga is valamely stádiumban, fokozatban leledzik. Inkább azért, mert így igyekezett ezt a témát két irányból is érinteni. Először következzenek az ittasság stádiumai, ami a részegséget a komoly oldaláról közelíti meg, majd jöjjön mindennek a viccesebb megközelítése, amely egy ismeretlen szerző elméjét dicséri. Kezdjük a nagyon is komolyan veendő orvosi megközelítéssel:

1. Józanság, vagy enyhe ittasság (0–0,5 ezrelék véralkoholszint): a viselkedés normális, nincsenek látható jelei az alkoholos befolyásoltságnak.
2. Eufória (0,3–1,2 ezrelék): az önbizalom fokozódása, a gátlások oldódása a szótlanabb emberek beszédesebbé válnak, a reakcióidő már erősen lecsökken.
3. Izgatottság (0,9–2,5 ezrelék véralkoholszint): fokozódó beszédesség és érzelmi instabilitás, az ítélőképesség jelentős romlása, álmosság. A „részegség” látható, látási- és egyensúlyproblémák.
4. Zavarodottság (1,8–3,0 ezrelék véralkoholszint): heves érzelmi kitörések és a koordináció csaknem teljes elvesztése jellemzi. Előfordulhat, hogy a személy nem tud felkelni, tántorog, beszéde egyre zavarosabbá válik. Az alany jellemzően elfelejti a vele és körülötte történteket. A fájdalomérzet elmúlása miatt gyakori a sérülés vagy baleset.
5. Kábulat (2,5–4,0 ezrelék véralkoholszint): a hétköznapi értelemben vett alkoholmérgezés. A körülötte zajló eseményekre az ember nem reagál, elveszítheti az eszméletét, a bőre sápadt, légzése szabálytalanná és lassúvá válik stb.
6. Kóma (3,5–4,5 ezrelék véralkoholszint): a légzés és keringése elégtelenné válik.

De hogyan is néznek ki a részegség fokozatai komolytalanabb változatban:

1. fok – BÖLCS // Hirtelen szakértője leszel minden témának, ami felvetődhet az egész Univerzumban. Tudod, hogy mindent tudsz, és azt a tudást át akarod adni mindenkinek, aki meghallgat. Ilyenkor mindig IGAZAD van. Természetes, mindenki, akivel beszélsz, TÉVED. Ez érdekes vitához vezet olyan esetekben, amikor mindkét vitapartner BÖLCS.

2. fok – JÓKÉPŰ // Ilyenkor döbbensz rá, hogy Te vagy a LEGJÓKÉPŰBB személy az egész kocsmában és tetszel az embereknek. Odamehetsz minden vadidegenhez, mert tudod, hogy tetszel neki, és beszélgetni akar veled. Tartsd eszedben, hogy még mindig BÖLCS vagy, és így ezzel az idegennel bármiről el tudsz beszélgetni.

3. fok – GAZDAG // Hirtelen tudatára ébredsz, hogy te vagy a világ LEGGAZDAGABB embere. Meghívhatod egy italra az egész kocsmát, mert egy páncélautó, tele pénzzel vár rád a parkolóban. Fogadhatsz is, mert még mindig BÖLCS vagy, így minden fogadást megnyersz. Bármilyen összegben fogadhatsz, mert Te vagy a LEGGAZDAGABB.

4. fok – GOLYÓÁLLÓ // Kész vagy megküzdeni akárkivel, különösen azokkal, akikkel fogadtál vagy vitatkozol. Senki sem tud megsebezni. Odamehetsz bárkihez, akik természetesen, szeretnek Téged, és kihívhatod őket, akár tudáspróbára, akár fogadásra, akár verekedésre. Nem kell félned, hogy veszítesz, mert BÖLCS vagy, mert GAZDAG vagy, mint Dáriusz, és mert JÓKÉPŰBB vagy bárki másnál.

5. fok – LÁTHATATLAN // Ez a részegség utolsó foka. Ilyenkor bármit megtehetsz, mert egyszerűen SENKI SEM LÁT. Táncolhatsz az asztalok tetején, hogy lenyűgözd azokat, akik tetszenek neked, mert a többiek úgysem látnak. Láthatatlan vagy azzal szemben is, aki meg akar Téged verni. Sétálhatsz az utcán, és énekelhetsz torkodszakadtából, mert senki nem lát és hall, és mert még mindig Te vagy a LEGBÖLCSEBB a világon.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése