Itt a Húsvét, sörözzünk tudatosan!

A hosszúra nyúló ünnepek, így a mostani Húsvét is bizony sokunk számára jelentenek kiváló alkalmat egy-egy alapos családi, baráti bulira s ezzel együtt elmerülésre az alkoholok, köztük a sörök élvezetében is. Azért hogy a kellemetlen mellékhatásokat, valamint a testet-lelket kimerítő másnaposságot elkerüljük, de legalábbis eme hatások mértékét némileg csökkentsük, érdemes néhány alapszabályt betartanunk. Álljanak itt jó tanácsaink!


  1. Alapozzunk! Ha nagyobb mennyiségű sör elfogyasztása „fenyeget” minket, mindenképpen „alapozzunk”, de legalábbis megfelelő időben fogyasszunk el az alkohol felszívódását csökkentő akár zsírosabb ételeket. Ettől ugyan nem lesz a szervezetünkben kevesebb alkohol, de legalább kisebb késleltetéssel fejti ki a hatását. A diétázás és a sörözés nem jó barátok!
  2. Ne a gyomrunkat használjuk mixernek! Sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör, mondja a közismert, ám minden alapot nélkülöző szólás. Az igazság ettől igen messze áll, így jó tanácsunk, hogy ne igyunk összevissza mindenféle italokat, maradjunk a minőségi (lehetőleg ne kukoricás) söröknél, maximum egy kupica pálinkával színesítve!
  3. Sörfogyasztásunknál a saját szervezetünk tűrőképességét vegyük figyelembe és ne másokét! A sörözés nem verseny, nem itt kell megmutatni, hogy mekkora „Janik” vagyunk!Minden ember szervezete másképp tudja a bevitt alkoholt feldogozni, eltérő májfunkciókkal, enzimszintekkel, más-más fizikai és mentális állapottal ülünk le sörözni, így értelmetlen mindenáron egyforma mennyiséget innunk.
  4. Hidratáljunk előtte, közben, és utána meg végképp! Jóllehet kis mértékben a sör hidratál, ám ez már akár második-harmadik korsó/üveg sör esetén az ellenkezőjére fordul. A sörben rejlő alkohol és a komlóban lévő alkaloidák vizelethajtó hatásúak, s így a szervezetünk kiszárítása felé vezetnek. Nem szégyen, sőt szinte kötelező egy nagyobb sörözés előtt egy pohár víz elfogyasztása, és ne vegyük figyelembe azok véleményét akik fanyalognak ha a sörözés közben időnként egy-két deci vizet is megiszunk. Ez az ő bajuk lesz, nekünk csak jót tesz! A nagyobb sörözés után pedig kötelező a vízivás!
  5. Tanuljuk meg, hogy mikor kell megálljt parancsolni magunknak! A sörözés célja nem az, hogy súlyos részeg állapotba jussunk el, amikor a gátlásaink túlzottan felszabadulnak (s másnap aztán jó pár dologra csak szégyenkezve emlékezzünk vissza), vagy hogy a tudatunk feladja magát.
  6. Ha mindezek ellenére másnapos állapotba kerülünk, az alkoholból lebomló acetaldehid áldatlan hatásának következtében, nincs is más hátra, minthogy aludjunk, pihenjünk sokat, igyunk rengeteg vizet, együnk ha bírja a gyomrunk, dobjunk be sok C-vitamint, és ha nagyon muszáj akkor vegyünk be fájdalomcsillapítót, de akkor se paracetamolosat, mert az szintén a májunkat terheli!
  7. Végezetül nagyon fontos tanács! Soha, de soha ne vezessünk alkoholos állapotban! A sörözésnél vegyük figyelembe, hogy egy korsó 5% alkoholtartalmú sör 20 mg tömegű etil-alkoholt tartalmaz, amelynek lebontásához nagyjából 2 óra (!) kell! Ez azt jelenti, hogy 5 korsó és egy kis pálinka elfogyasztását követően 12 órán (!) át nem szabad a volán mögé ülni!!!

Mindenkinek kívánunk kellemes ünnepeket és tudatos sörélvezeteket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése