A trendi sous vide és az ötös fogat!

Kedves olvasóink / Jaromír sörözőinket járó vendégeink, ugye hogy egy izgalmas címet választottunk a mostani írásunkhoz? Reményeink szerint kellőképpen figyelemfelkeltő, enyhe túlzással szólva rejtélyekkel teli. Hiszen még mindig csak kevesen tudják, hogy mit is takar a napjainkban egyre trendibbé váló sous vide fogalma, és talán csak az igazi sörbarátoknak esik le rögtön a tantusz, hogy mire is gondolunk az „ötös fogat” megnevezés alatt. Persze egyik esetben sem beszélhetünk hatalmas ördöngősségről, ezért a további ködösítés helyett nyomban neki is állunk a magyarázatnak.

Egy szuvidált finomság
Először is szóljunk a sous vide-ról röviden, amelyet a kiejtése alapján magyarosan szuvidnak, magát a konyhatechnológiai eljárást pedig szuvidálásnak hívnak. Ez az elegáns francia kifejezés nem jelent mást, mint az ételek légmentes tasakokban való hosszú időn át tartó, a hagyományos főzésnél alacsonyabb, de állandó hőmérsékleten zajló főzését. Az így megfőzött étel a későbbiekben számos előnyös oldalát mutatja. Például a szuvidált húsokat miután előveszik a vákuum csomagolásból, a már korábban megtörtént előfőzésnek köszönhetően gyorsan ki tudják sütni nem kis várakozási időt megspórolva. Ám a szuvidálás nem csupán a vendéglátóhelyen eltöltött időről szól, sőt! A nem is olyan régen, a múlt század 70-es éveiben Georges Pralus által kifejlesztett eljárás alkalmazása során az ételek úgy válnak omlóssá, hogy közben megőrzik az eredeti színüket, tápanyagtartalmukat és textúrájukat. A részletekbe bonyolódva valójában napestig sorolhatnánk a szuvidálás előnyeit, ám ettől most mindenkit megkímélünk. Ám azt büszkén hangoztatjuk, hogy a Jaromír konyháiban számos ételünk elkészítése során alkalmazzuk ezt a valóban korszerű konyhatechnológiai eljárást, jól tudván, hogy ezáltal a vendégeink még elégedettebbek lesznek.

És most a szuvidálás után következzék az ötös fogat kérdése. Ez természetesen nem szól másról, minthogy itt a tavasz, remek idő van, s nem csupán az élővilág éledt fel, de immáron a Jaromír Mini Garden is felvette pörgősebb ritmusát. Ennek jegyében, az ínségesebb téli szezont követően immáron ismét öt sörcsap ontja a maláta alapú finomságokat! Ha szabadtéri sörözésre vágynak, irány a Mini Garden!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése