Kedves olvasóink / Jaromír
sörözőinket járó vendégeink, ugye hogy egy izgalmas címet
választottunk a mostani írásunkhoz? Reményeink szerint
kellőképpen figyelemfelkeltő, enyhe túlzással szólva
rejtélyekkel teli. Hiszen még mindig csak kevesen tudják, hogy mit
is takar a napjainkban egyre trendibbé váló sous vide fogalma, és
talán csak az igazi sörbarátoknak esik le rögtön a tantusz, hogy
mire is gondolunk az „ötös fogat” megnevezés alatt. Persze
egyik esetben sem beszélhetünk hatalmas ördöngősségről, ezért
a további ködösítés helyett nyomban neki is állunk a
magyarázatnak.
![]() |
Egy szuvidált finomság |
Először is szóljunk a sous vide-ról
röviden, amelyet a kiejtése alapján magyarosan szuvidnak, magát a
konyhatechnológiai eljárást pedig szuvidálásnak hívnak. Ez az
elegáns francia kifejezés nem jelent mást, mint az ételek
légmentes tasakokban való hosszú időn át tartó, a hagyományos
főzésnél alacsonyabb, de állandó hőmérsékleten zajló
főzését. Az így megfőzött étel a későbbiekben számos
előnyös oldalát mutatja. Például a szuvidált húsokat miután
előveszik a vákuum csomagolásból, a már korábban megtörtént
előfőzésnek köszönhetően gyorsan ki tudják sütni nem kis
várakozási időt megspórolva. Ám a szuvidálás nem csupán a
vendéglátóhelyen eltöltött időről szól, sőt! A nem is olyan
régen, a múlt század 70-es éveiben Georges Pralus által
kifejlesztett eljárás alkalmazása során az ételek úgy válnak
omlóssá, hogy közben megőrzik az eredeti színüket,
tápanyagtartalmukat és textúrájukat. A részletekbe bonyolódva
valójában napestig sorolhatnánk a szuvidálás előnyeit, ám
ettől most mindenkit megkímélünk. Ám azt büszkén hangoztatjuk,
hogy a Jaromír konyháiban számos ételünk elkészítése során
alkalmazzuk ezt a valóban korszerű konyhatechnológiai eljárást,
jól tudván, hogy ezáltal a vendégeink még elégedettebbek
lesznek.
És most a szuvidálás után következzék az ötös fogat kérdése. Ez természetesen nem szól másról, minthogy itt a tavasz, remek idő van, s nem csupán az élővilág éledt fel, de immáron a Jaromír Mini Garden is felvette pörgősebb ritmusát. Ennek jegyében, az ínségesebb téli szezont követően immáron ismét öt sörcsap ontja a maláta alapú finomságokat! Ha szabadtéri sörözésre vágynak, irány a Mini Garden!
És most a szuvidálás után következzék az ötös fogat kérdése. Ez természetesen nem szól másról, minthogy itt a tavasz, remek idő van, s nem csupán az élővilág éledt fel, de immáron a Jaromír Mini Garden is felvette pörgősebb ritmusát. Ennek jegyében, az ínségesebb téli szezont követően immáron ismét öt sörcsap ontja a maláta alapú finomságokat! Ha szabadtéri sörözésre vágynak, irány a Mini Garden!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése