Nyáron sört, télen bort igyunk? A
múltban sokak vélték úgy, hogy a sör kizárólag a melegebb
időszak, és elsősorban a nyár itala, míg a hideg beköszöntével
a bor kerülhet az előtérbe. Ennek a véleménynek hajdanában,
mikor még a hazánkban elérhető sörválaszték kizárólag a
kommersz minőségű komló alapú levekre korlátozódott volt némi
alapja, de már a helyzet teljesen megváltozott. A Magyarországra
behozott (főként cseh) söröknek és emellett a hazai kisüzemi
sörfőzdék felvirágozásának köszönhetően a mára hozzáférhető
sörszortiment oly szélessé nőtt, hogy már akár évszaknak
megfelelően is tudnak a sört szerető emberek választani.
Egy téli barnát? Természetesen! |
Egy zalaegerszegi (nem budapesti!)
felmérés szerint ma már a vendéglátóhelyi italfogyasztási
szokások egyáltalán nem követik az évszakok alakulását. A tél
folyamán ugyan megnő az igény egy-egy pohár forralt bor
elfogyasztására is, de ezt elfogyasztva jellemzően mindenki
visszatér a sörhöz, esetleg az őt kísérő töményhez. A sör
vezető szerepe télen is megmarad, csak a preferált sörféleség
változik. Nyáron jellemzően a könnyedebb, alkoholban szegényebb
söröket keresik, míg télen eljő a testesebb sörök, a barnák
és az alkoholban bővelkedőbb sörök ideje. A sörgyárak is
próbálnak igazodni a változó igényekhez és ún. téli söröket
kezdenek el főzni, melyek jellemzően komlóban gazdagabbak,
édesebbek, kinézetre sötétebbek. A vendégeink nálunk a
Jaromírokban csapolt vagy éppen üveges formában mind a négy
évszakban preferált sörféleségeket fellelheti, így csak
biztatni tudunk mindenkit, hogy látogassanak el hozzánk és
fogyasszák el az évszak, az időjárás vagy éppen a hangulat
diktálta söreiket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése