Néhány híres Jaromír

Szinte valamennyi vendégünk, kivált akik a honlapunkat is olvasgatják, jól tudják, hogy miért is hívják sörözőinket Jaromírnak. Úgy van, a „névadónk” természetesen Jaromír Jagr a szinte döbbenetes módon még 44 éves (!) korában is az észak-amerikai profi hoki ligában szereplő Florida Panthers csapatában játszó hokis fenomén. De a Jaromír nem számít ritka névnek ezért egy kicsit körbenéztünk, hogy ezzel a keresztnévvel ki más vált még Csehország büszkeségévé, de legalábbis ismert személyiségévé.

Jaromír Hanzlik, ugye ismerős arc?
Nos a nevesebb Jaromírok között találtunk újságírót, politikust, Csehország egyik Európai Parlamenti képviselőjét (Jaromír Štětina), népzenészt, dalszövegírót (Jaromír Nohavica), sportkommentátort (Jaromír Bosák), csúcs kategóriás rally versenyzőt (Jaromír Tarabus), zeneszerzőt (Jaromír Vejvoda), Kína kutatót (Jaromír Vochala), és a többek között a kultikus Kórház a város szélén című filmsorozatból Magyarországon is ismert színészt (Jaromír Hanzlik). De a híres Jaromírok sora persze itt nem ér véget hiszen a csehek egyik fejedelmétől (970-1038) kezdve még sok olyan fiút kapta a szüleitől ezt a nevet, akik jelentősebb karriert futottak be.

Jaromír Weinberger
Közülük egyet azonban még feltétlenül meg kell említenünk, ő pedig Jaromír Weinberger. Hogy miért is? Nos ez hamarosan kiderül. Weinberger 1896-ban született Prágában, előbb a cseh főváros konzervatóriumában, majd a korszakban szinte egyedülálló módon New Yorkban tanult tovább. Visszatérve Európába előbb a Pozsonyi Nemzeti Színházban, majd Egerben (bizony a mi Egerünkben), később Prágában kapott megbízást. És a röpke magyar vonatkozás mellett még egy információ, amivel Weinberger a Jaromír keresztneve mellett még inkább hozzánk kötődik. 1926-ban ő volt aki megírta a Švanda a dudásról szóló operát, a strakonicei dudásról (dudás, azaz DUDÁK) szóló remekművet. Nos így talál kapcsolatot egymással egy magyar söröző és egy rég elhunyt zeneszerző géniusz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése