A sör és a foci

Amióta világ a világ, de legalábbis amióta kitalálták a labdarúgást, azóta tartozik a sörözés a meccsnézés alapkellékei közé. A lelkes szurkolásra vágyó szurkoló sörrel hangolódik rá a mérkőzésre, sörrel ünnepeljük ha csapatunk jól játszik, vagy gólt szerez, és sörbe fojtjuk bánatunkat amennyiben az ellenfél győzedelmeskedik. És persze a meccs alatti sörözés némileg kárpótlást is nyújt egy-egy unalmasabb találkozó végigszenvedésért. Akár így, akár úgy de a sör és a foci szint elválaszthatatlan párost alkot, és ez így van ez most az idei labdarúgó Európa Bajnokság során is.
 

A sör és a foci kapcsán körülnéztünk egy kicsit a hazai, valamint a nemzetközi sajtóban, és egy-két pici hírről itt és most beszámolunk. Kezdjük azzal, hogy az EB hivatalos sörbeszállító partnere a Carlsberg vállalatcsoport, amely az esemény alkalmából egy külön szériát készített, persze olyan egyen EURO-sör minőségben. Az a szurkoló, aki a helyszínen élvezi (?) a meccseket ennek a Carslberg sörnek a fogyasztását csak igen drágán tudja megoldani, hiszen egy korsó sör 7 euróba, azaz több mint 2100 Ft-ba kerül. És tegyük hozzá azt is, hogy ezért pénzért csak egy szinte leírhatatlanul alacsony alkoholtartalmú, 0,5%-os sörhöz jut, amely valljuk be őszintén már szinte mindennek nevezhető, de sörnek éppenséggel csak alig. Persze tudjuk, a stadionok biztonsága elsődleges, és a szervezők nem akarják, hogy a szurkolók helyben részegedjenek le, de ezt a hatást azzal is elérhetnék ha csak ásványvizet vagy üdítőt árusítanának.


Egy olyan egy hónapos sportesemény mint a foci EB, VB vagy az Olimpia persze hatalmas örömet jelent a sörgyártó és értékesítő cégeknek is. A Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke a mostani EB előtt csak Magyarországon kb. 30 millió korsós növekedést prognosztizált az eladások tekintetében, azaz minden magyar ember, kortól, nemtől függetlenül legalább három korsóval többet (!) fog inni, mint általában szokott. Az észak-írországi TESCO pedig rekord pedig eladásra számít az általa árusított mintegy 40 (!) kisüzemi/kézműves sörgyár termékei vonatkozásában. Bárcsak a magyarországi TESCO-ban is megvásárolhatnánk 40 magyar (vagy éppen cseh) sörfőzde söreit.


Végezetül megemlítenénk, hogy egy brit bulvárlap a most folyó EB kapcsán fedezte fel, hogy őszinte meglepetésükre nem ők isszák a világon a legtöbb sört (egy főre számolva), hanem a csehek. Sőt szinte elkeseredve vették tudomásul, hogy a britek által egy évben fejenként fogyasztott 67,7 liternyi sörmennyiség szimplán eltörpül a csehek által torkon legurított 142,6 literhez képest. Bizony, bizony egy kis ország is legyőzheti a nagyokat, legyen szó a fociról vagy akár a sörivásról. Ezért mi is biztatunk minden honfitársunkat, hogy szurkoljon a csapatunknak és a meccs előtt, alatt, után fogyasszon nálunk, a Jaromír sörözőinkben minőségi cseh sört!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése