A Maxmilian söreiről

A csehországi kisüzemi sörfőzde forradalom egyik legkiemelkedőbb tagja a Maxmilian sörfőzde, melynek sörei a Jaromír sörözőinkben is megízlelhetők. Ahhoz, hogy ne csak a nevével és csodás ízével legyünk tisztában szeretnénk olvasóinkat, vendégeinket néhány további információkkal is ellátni eme sörfőzdével és termékeivel kapcsolatban.


A Maxmilian sörfőzdét 2012-ben alapította a többek között az UNESCO világörökségéről (Érseki Palota és kertje, Virágoskert) is híres morvaországi Kroměříž városában egy bizonyos Antonín Vrzal úr. Mint más területeken sikeres vállalkozó úgy érezte eljött a pillanat, amikor olyan területen is elismertté teheti magát, amelyet szinte valamennyi cseh férfi és nő is kellőképpen értékel. Ez pedig természetesen nem volt más mint a sörkészítés.


Kellő tőke birtokában nem az otthoni kísérletező jellegű sörfőzéssel - főzőcskézéssel kezdte, hanem már kezdésként is a megfelelő, modern sörfőzési eszközöket szerezte be és persze a legjobb alapanyagokat használta fel az értékes nedű elővarázsolásához. Azért, hogy a sörök valóban elérjék az általa megálmodott kiváló minőséget Vrzal úr egy neves sörfőző mestert, Petr Skřičkát (aki a közismert prágai U Flekůnál szerezte gyakorlati tudását) bízta meg a Maxmilian szortimentjének kialakításához, de az egyik sör recept erejéig más mesterek szavára is hallgatott.

A sörök alapvetően a klasszikus cseh láger sör vonulathoz tartoznak, de bizton mondhatjuk, hogy a minőségüket illetően, és nem mellesleg a főzetek minőségbiztosítását tekintve a csúcs felé közelítenek. A sörválaszték jelenleg az alábbiakból áll: 11-es világos (4,2% alkohol), 12-es bécsi ležák (4,6%), 13-as félbarna (5,3%), 14-es barna (5,6%) és a Red Max nevet viselő 14-es félbarna specialitás. Mindezek mellé még készítenek 2,2%-os, azaz csökkentett alkoholtartalmú sima és grépfrútos változatot is Minimax, valamint G-MAX néven. A sörök természetesen szűretlenek és nem pasztörizáltak. A minőségüket jól mutatja a különféle sörminősítő versenyeken elért remek helyezéseik is.

És még egy kis infó a sörfőzde nevéről: A Maxmilian névvel, nem egy királynak, hanem a városka neves szülöttének, Max Švabinský festőművésznek, grafikusnak kívánt a sörfőzde tulajdonosa emléket állítani. A teljes nevén Maxmilian Theodor Jan Švabinský 1873-ban született Kroměřížben és a XX. század egyik legnevesebb cseh festője volt.

Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy kóstolják meg nálunk a Maxmilian söröket, amelyek közül az erős barna és/vagy a bécsi változat szerepel, mint rendszeres vendégsör szereplő a csapolt sörök választékában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése