A csehországi kisüzemi sörfőzde
forradalom egyik legkiemelkedőbb tagja a Maxmilian sörfőzde, melynek sörei a Jaromír sörözőinkben is
megízlelhetők. Ahhoz, hogy ne csak a nevével és
csodás ízével legyünk tisztában szeretnénk olvasóinkat,
vendégeinket néhány további információkkal is ellátni eme
sörfőzdével és termékeivel kapcsolatban.
A Maxmilian sörfőzdét 2012-ben
alapította a többek között az UNESCO világörökségéről
(Érseki Palota és kertje, Virágoskert) is híres morvaországi
Kroměříž városában egy bizonyos Antonín Vrzal úr. Mint más
területeken sikeres vállalkozó úgy érezte eljött a pillanat,
amikor olyan területen is elismertté teheti magát, amelyet szinte
valamennyi cseh férfi és nő is kellőképpen értékel. Ez pedig
természetesen nem volt más mint a sörkészítés.
Kellő tőke birtokában nem az otthoni
kísérletező jellegű sörfőzéssel - főzőcskézéssel kezdte,
hanem már kezdésként is a megfelelő, modern sörfőzési
eszközöket szerezte be és persze a legjobb alapanyagokat használta
fel az értékes nedű elővarázsolásához. Azért, hogy a sörök
valóban elérjék az általa megálmodott kiváló minőséget Vrzal
úr egy neves sörfőző mestert, Petr Skřičkát (aki a közismert
prágai U Flekůnál szerezte gyakorlati tudását) bízta meg a
Maxmilian szortimentjének kialakításához, de az egyik sör recept
erejéig más mesterek szavára is hallgatott.
A sörök alapvetően a klasszikus cseh
láger sör vonulathoz tartoznak, de bizton mondhatjuk, hogy a
minőségüket illetően, és nem mellesleg a főzetek
minőségbiztosítását tekintve a csúcs felé közelítenek. A
sörválaszték jelenleg az alábbiakból áll: 11-es világos (4,2%
alkohol), 12-es bécsi ležák (4,6%), 13-as félbarna (5,3%), 14-es
barna (5,6%) és a Red Max nevet viselő 14-es félbarna specialitás.
Mindezek mellé még készítenek 2,2%-os, azaz csökkentett
alkoholtartalmú sima és grépfrútos változatot is Minimax,
valamint G-MAX néven. A sörök természetesen szűretlenek és nem
pasztörizáltak. A minőségüket jól mutatja a különféle
sörminősítő versenyeken elért remek helyezéseik is.
És még egy kis infó a sörfőzde
nevéről: A Maxmilian névvel, nem egy királynak, hanem a városka
neves szülöttének, Max Švabinský festőművésznek, grafikusnak
kívánt a sörfőzde tulajdonosa emléket állítani. A teljes nevén
Maxmilian Theodor Jan Švabinský 1873-ban született Kroměřížben
és a XX. század egyik legnevesebb cseh festője volt.
Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy
kóstolják meg nálunk a Maxmilian söröket, amelyek közül az
erős barna és/vagy a bécsi változat szerepel, mint rendszeres
vendégsör szereplő a csapolt sörök választékában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése