Csehek a jégen: jéghoki VB – 2015

Május elsején, mikor éppen a Jaromír Sörkert évnyitó rendezvényén remekebbnél, remekebb cseh söröket kóstolhattak meg, és finomabbnál finomabb ételeket fogyaszthattak vendégeink, megkezdődött Prágában az A-csoportos jégkorong világbajnokság. Ismét összegyűlt a legjobb 16 nemzeti válogatott, hogy megmérkőzzön egymással, és eldöntse, ki is köztük momentán a legerősebb, legkitartóbb, legügyesebb. Jövőre a legjobb 16 között ott lesz a magyar válogatott is, amiért ezúton is gratulálunk fiainknak!

A-csoportos jégkorong világbajnokság, Prága
A résztvevő csapatok között küzd természetesen a házigazda Csehország is, amely az első három csoportmérkőzésén nem mutatott éppen túl fényes formát, de még messze még a világbajnokság vége. Külön örömünkre szolgál, hogy a csapatot erősíti névadónk, a veterán klasszis Jaromír Jágr is.

Jágr és csapata
Csehországban a jégkorong népszerűsége ugyanakkora, ha nem nagyobb mint a labdarúgásé, a napokban a cseh főváros, sőt mondhatni az egész ország a jéghoki lázában ég. Persze a sportág szeretete nem csoda, hiszen a cseh válogatott 1993 óta összesen 6 alkalommal bizonyult a világ legjobbjának, ötször bronz-, egyszer pedig ezüst érmet szerzett. Emellett 1998-ban még olimpiai bajnok is lett a kék-fehér-piros alakulat.

A bandy hokej hajnalán
A cseh jéghokizás története persze nem a Cseh Köztársaság megalakulását követően indult útjára. Már az Osztrák-Magyar Monarchiában, a XX. század első éveiben vette kezdetét a csehek jeges sport szeretete, de kezdetben egészen más stílusban és szabályok szerint. Az akkortájt „bandy hokej”-nek hívott sport, kanadai behatásra azonban hamar népszerűvé vált, és 1909-ben megalakult az első jéghoki sportklub is. Az első, majd második Csehszlovákiában tovább erősödött, eme férfias sport népszerűsége, de ezzel párhuzamosan a cseh, illetve szlovák játékosok tudása is. Előbb 1933-ban és 1938-ban bronz érmet értek el a világbajnokságon, majd 1947-ben a csehszlovák válogatott elnyerte történelme első bajnoki címét, amelyet a két ország szétválásáig még további öt alkalommal ismételt meg.

VB menetrend
Ennyit dióhéjban a cseh jéghoki történetéről, minden további szószaporítás helyett kövessük együtt a jégkorong világbajnokság eseményeit. Akár a helyszínen, akár a televízió előtt, szurkoljunk együtt a cseh nemzeti válogatottnak, és izgalmunkat oldjuk közben egy kis finom cseh sörrel, mondjuk Dudákkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése