A Dudák sörcímkék rejtelmei – I. rész

Szeretjük a jó cseh söröket, ha tehetjük isszuk frissen csapolva, de ha nem, akkor se riadunk vissza az üveges változatuk fogyasztásától. A rutinosabb komló alapú ital kutatók, a tapasztaltabb sörisszák persze akár 10 méterről is felismerik (akár mozgásban!), az üveg alakjából, a rajta levő címke formájából, színéből az adott sörféleséget. De felmerül a kérdés, hogy vajon ki az aki már részletesen is tanulmányozta és megpróbálta értelmezni, megérteni a sörcímkéken szereplő feliratokat, rajzokat, szimbólumokat? Nos, még a profi sörszakértők egy része sem.
Dudák "alapsörök"
Persze ez nem csoda, hiszen a lényeg maga a finom főzet, amely előbb a palackba, majd pár percnyi üveg (nem műanyag!) poharas, korsós tartózkodást követően a bendőnkben köt ki. Mégis most szeretnénk a DUDÁK sörök fogyasztóit bevezetni egy kicsit a sörcímék rejtelmeibe, felfedni előttük néhány „titkot”, elárulni pár érdekességet. Vegyük például az alap DUDÁK söröket, a 10-es Švandát, a 11%-ost és a 12-es Premiumot. Mindhárom címke azonos formájú, középtájon a sörgyár nevével, amely felett egy kis ívben a szülőváros, Strakonice neve (Strakonicky), míg alatta kisebb betűkkel a sörgyár alapításának ideje (Pivovar založen L.P. 1649) olvasható. Azaz 1649 óta főzik remek söreiket.
Sörcímkék
Ez alatt az adott sörtípus megnevezése olvasható, majd arany alapon fekete betűkkel szerepel egy felirat, amellyel bizony a cseh sörök szerelmesei már igen sokszor találkozhattak. Ez pedig nem más, minthogy Dej bůh štěstí, magyarul Adjon Isten Szerencsét/Örömöt! Ez nem egy szimpla üdvözlés, hanem a cseh sörfőzők jelmondata. Valamennyi cseh sörfőzdénél megtalálhatjuk ezt a sok száz éves múltra visszatekintő hagyományos köszöntő mondatocskát. De haladjunk tovább a címkén lefelé, amelyen egy nepasterováno felirat díszeleg, büszkén hirdetve, hogy a strakonicei sörgyár söreinek minőségét nem módosítják pasztőrözéssel.
A 11-es DUDÁK címke részletei
A címkék tetején a Strakonice városának címere mellett két oldalra szedve szerepel még egy felirat. Svetlé pivo, vagy Svetly lezák z Prácheňska. Világos sör, illetve világos lezsák Prácheňskoból. No itt azért kell egy kis értelmezés. A Švanda egy 10-es výčepní, azaz amolyan alacsonyabb Balling fokú ivósör, de a 11-es és a 12-es Premium már egy kategóriával feljebb található, ezért érdemli ki a ležák nevet. Már nem csupán egy „szimpla” sör, hanem lezsák. A feliratból kitűnik, hogy a vizsgálati alanyaink/söreink a Prácheňskoból származnak. De mi is ez? Nos a Prácheňsko Csehország egyik történelmi vidéke, melyben Strakonice egykor fontos szerepet töltött be. Ha valaki többet szeretne róla tudni olvassa el a Csehország nem csak Prága netmagazin vonatkozó cikkét ITT! A strakoniceiek olyannyira büszkék arra, hogy e vidéken élnek, hogy még a sörös címkén is megemlékeznek róla. Apropó, van aki észrevette, hogy a DUDÁK sörcímkék háttere nem egyszínű, hanem halványan egy régi térkép részlet vehető ki rajta, egy helyen jól olvasható Strakonitz felirattal? Nem? Akkor tessék jobban megnézni!

Ezzel a sörcímkék titkait bemutató cikkünk első részének végéhez értünk. A jövő héten folytatjuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése