Mitől zöld a húsvéti sör?

Ahogyan az már a nagyérdemű részére kihirdetésre került a tegnapi naptól kezdve a Jaromír Pincénkben és a Sörkertünkben a strakonicei DUDÁK sörfőzde zöld söre is fogyasztható a készlet erejéig. De honnan ered a zöld sör, miért és hogyan főzik ilyen szokatlan színűre a finom italt és egyáltalán mi köze van a Húsvéthoz? Ennek jártunk utána és szerzett ismereteinket most megosztjuk Önökkel is.

Egy könnyed, 11-es zöld sörnél nincs is kiválóbb!
Mindenekelőtt tudni kell, hogy a Húsvétot megelőző nagyhét, amelyet a Virágvasárnap vezet be valamennyi napja nevezetes Csehországban, külön nevet is kiérdemelve. Így lett a hét első napja a Kék Hétfő (Modré pondělí), a második Szürke Kedd (Šedivé úterý), a harmadik Ronda Szerda (Škaredá středa), az ötödik Nagypéntek (Velký pátek), a hatodik Nagyszombat és persze a hét utolsó napja maga a Húsvét Vasárnap (Boží hod velikonoční). No és ami a történetünk szempontjából a legfontosabb a hét negyedik napja, ami a Zöld Csütörtök (Zelený čtvrtek) nevet kapta. A hagyomány szerint ezen a napon az embereknek zöld színű ételeket kell fogyasztaniuk, ha azt szeretnék, hogy az év folyamán ne terítse le őket semmiféle betegség. Elő a spenóttal, a salátával, a káposztával és mindenféle más zöld színű zöldséggel! Azért a zöld színű felvágottól jobb ha óvakodunk! És persze ezen a napon a legstílszerűbb ha zöld italokat fogyasztunk.

Az első korsó zöld sör csapolása a Jaromír Sörpincében
A csehek, mint köztudottan sörszerető népek persze zöld italként se nem az abszintban, se nem egy zöldségturmixban látták a hagyományoknak (is) megfelelő megoldást ezért számos sörgyár, köztük a DUDÁK is zöld színű sört főz a mindennapi sörükre váró fogyasztóik számára. A különleges zöld színt természetesen nem mesterséges színezékekkel, hanem nagyon is egészséges csalán és más gyógynövény hozzáadásával érik el. Igyon mindenki egy – két – három finom zöld sört és garantált az egészség...mondhatná egy reklám, de persze ez így önmagában nem igaz. Mindenesetre mindenkinek szívből ajánljuk kedvenc folyadékpótlónk smaragdzöld változatát is. 

Zöld sör teliholddal
(A cikkünk forrása: Húsvét Csehországban, avagy elő a pomlázkával! / Csehország, nem csak Prága!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése