Bakalář sikerek a cseh komló fővárosában!

Csehországban augusztus végén és a szeptemberi hónap során nem csupán a szőlőfürtök begyűjtésének időszaka érkezik el, hanem ekkor zajlik a sörfőzés egyik fő alapanyagának betakarítása is. Ez a komlószüret ideje, a komlótobozok szedésének és feldolgozásának időszaka. Komlószüretet egykor hazánkban is több száz hektáron tartottak, de ma már a kisüzemi sörfőzdék kísérleteinek köszönhetően megművelt egy-két picinyke ültetvénynek is örülhetünk.

Ám nem így van cseh földön, ahol a legfőbb komlótermesztő vidékeken ilyenkor nagy területeken folynak a szorgos szüreti munkálatok. Csehország legfontosabb komló termesztésével foglalkozó térsége a cseh komló fővárosának is hívott Žatec körzetében helyezkedik el. A szüretet mintegy megünneplendő itt ebben a rendkívül hangulatos városkában a koronavírus járvány miatti kétéves kihagyást követően idén 65. alkalommal rendezték meg a Žatecká Dočesnát. A számtalan kulturális, zenei rendezvényekkel színesített többnapos sör és komlófesztivál keretében a szokásoknak megfelelően sörminősítő versenyt is tartottak, amelyre nagy számba nevezték be söreiket elsősorban a különféle cseh sörgyárak, sörfőzdék. A rangos eseményen a közeli Rakovník város sörgyára a hazánkban is ismert és szeretett söreivel ismét képviseltette magát, nem kis elismerést gyűjtve be. A hidegkomlós Bakalář, s ennek alkoholmentes változata, a barna Bakalář és a Černovar feketéje egyaránt a legnagyobb kitüntetést jelentő arany fokozatot érdemelte ki a szakavatott zsűritől. Ugyanakkor a világos és a vágott tízeske ezüst „éremmel” lett gazdagabb. Megjegyeznénk, hogy pár nappal korábban a prémium Bakalář és a hidegkomlós alkoholmentes ezüstérmet, míg a barna Černovar és a mézes Bakalář bronzérmet szerzett a 2022. évi World Beer Awards versenyen! Gratulálunk a sörgyár vezetőinek és dolgozóinak az eredményekért, a remek sörökért!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése