És íme eljött a hét, mikor a libák által „orvul elárult” Szent Márton napján rögtön eszünkbe jut a mondás: „aki ezen a napon libát nem eszik, az egész évben éhezik” Nosza, ezt elkerülendő látogassanak el hozzánk november 10 és 14 között, kóstoljanak meg a Jaromírok egyikében másikában valamilyen libás finomságot. Erdei gombás libaragú leves, Márton napi libacomb vagy éppen libazúza pörkölt juhtúrós sztrapacskával…elég csak eme varázslatos ételeket rejtő szavakat kiejtenünk, és már rögtön szívesen át is adnánk magunkat a gasztronómiai élvezeteknek. Aki pedig a libát nem annyira, ám a kacsát annál inkább kedveli nekik is szolgálunk meglepetésekkel.
Egy-egy ilyen pazar étel mellé kiváló sör is dukál. Ezúttal a már korábban beharangozott sörspecialitást, a Rakovníki Sörgyár Rakovar sörét ajánljuk megkóstolásra. Néhány szó erről a ritkán fogyasztható sörről. Kezdjük azzal, hogy eme ital azok számára ajánlható, akik nem rettennek vissza a magasabb alkoholtartalomtól, hiszen italunk nem kevesebb mint 5,8%-os ABV értékkel bír. Azaz már egy-két korsó Rakovar is mutathatja felettébb test- és elmelazító hatását. A magas alkoholtartalomhoz szerencsére magas szárazanyag tartalom is társul, mivel itt egy tizenhármaskáról beszélhetünk. A Rakovar egy a klasszikusabb sörök közül. Címkéjére felírva is látható, hogy készítésénél a hagyományosabb háromcefrés dekokciós eljárást alkalmazzák, szemben a ma már szinte teljesen általánossá vált kétcefréssel szemben. Ezzel talán még mélyebb, testesebb ízt sikerült elérni a dominás keserűsége mellett jól ihatóságát megőrző sörünkben. A Rakovart jellemzően csak minden második évben főzik, ám idén közkívánatra nem vártak vele még egy további esztendőt. Afféle előzetes karácsonyi ajándék gyanánt meglepték a közönségüket eme friss komló felhasználásával készült söröcskével. Pár hétre elég hordó és néhány rekesz, ennyi a készlet a Rakovarból így érdemes lecsapni rá, kivált egy kis libaság mellé!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése