Tévedés ne essék, itt most nem Kököjszi és Bobojsza eddig
nem ismert fel-, vagy lemenőiről esik szó. A kumisz és a boza (bóza) nem a
mesék, hanem a sörök világához tartozik. De mik is ezek fura nevű valamik és mi
közük a sörökhöz?
Nos alapesetben tudjuk, hogy a sörök többségéhez négy alkotórész
szükségeltetik: maláta (gabonából), komló, víz és élesztő. De eme ideális
állapot nem mindig állt és áll rendelkezésre, vagy éppen a technikai eszközeink
túl szegényesek egy „normális” sör főzéséhez. Ezzel a problémával álltak
szemben honfoglalásra „készülő” eleink is, akik lovas nomád életük során némi
alkoholos lé készítése érdekében csak afféle „vándorfőzdét” tudtak
„üzemeltetni”. És hogy milyen módon? Nos, az általuk gyakorolt valóban nomád
sörfőzés keretében vettek egy kis rendelkezésre álló gabonát (leginkább kölest,
de olykor árpát vagy búzát, illetve ezek keverékét). A malátázás nélküli
gabonát kövek között megőrölték, bőrtömlőkbe tették, vízzel összekeverték, majd
felmelegített követ tettek bele egy kis plusz hőmérséklet elnyerése érdekében. Ezt
elérve jöhetett egy kis erjedés. Később a készülő itókát vagy egy kis komlóval
is kiegészítették vagy nem, ám mindenesetre felfőzték, majd ezután hagyták
lehűlni és erjedni. Így lett belőle egy sörszerű, általában alacsony
alkoholtartalmú savanykás valami, pontosabban a boza vagy bóza. Olykor a
gabonákon kívül alapanyagként használták még a cserfa és a nyírfa nedvét is. A
fákat megcsapolták, levüket edényben felfogták, hordóba gyűjtötték,
megerjesztették. A bozafőzés a törököknél a XVII. században élte a virágkorát (ekkor
már kukoricából is készítették), de náluk illetve a balkáni népeknél fennmaradt
a mai napig.
A minőségi cseh sörök és kiváló étkek, azaz a Jaromír sörözők, éttermek kedvelőinek!
Kumisz és boza, avagy eleink sörei
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése