Mi újság napjainkban a cseh sörfőzde-sörgyár „fronton”?

Rendszeres olvasóink már hozzászokhattak ahhoz, hogy az év első hónapjaiban áttekintjük az általános csehországi „sörfőzde helyzetet”, és beszámolunk az elmúlt év változásairól, elsősorban számok tükrében. Így teszünk idén is, de ezúttal az áttekintésnek a fránya járvány külön, egyáltalán nem kívánt ízt ad és egyúttal hatalmas kérdőjeleket is hozzátesz. Az elmúlt több mint egy év, a vendéglátóhelyek hosszú hónapokon át tartó bezárásával átírta a sörfogyasztást, a sörkereskedelmet és persze a sörgyártást is. A csapolt sörök helyett a palackozott söröké lett a jelen (reméljük, hogy nem a jövő), egyre több gyár vagy akár kisüzemi sörfőzde is átállt a PET-es palackozás mellett üveges, dobozos sörcsomagolásra. Persze ezt csak a tőkeerősebb vállalkozások engedhették meg maguknak. Összességében azt feltételezhetnénk, hogy a korábbi évekre jellemző sörfőzde bővülés leállt, és a kedvezőtlen körülmények között a főzdék egy része bedobta a törölközőt. De a számok, legalábbis egyelőre még nem ezt mutatják!


Több statisztikai oldalt is összevetve megállapítható, hogy a csehországi sörfőzdék száma (ha nem is a korábbi ütemben), de továbbra is növekedett. A számbeli növekedés nem az ipari méretű sörfőzdékre vonatkozik, melyek a csehországi sörgyártás, sörexport több, mint 95%-át biztosítják. Számuk továbbra is mintegy 45, pedig sajnos a kínai tulajdonba került Lobkowitz csoport két sörfőzdéjét is (Uhersky Brod és Klašter) bezáratta. Ám időközben kettő, korábbi kisüzemi sörfőzde időközben termelésében felnőtt a nagyobbak közé. Az állandó, saját főző berendezésekkel rendelkező kisebb (kisüzemi-kézműves-kraft) főzdék száma 480 fölé nőtt. Rajtuk kívül még több mint 100 gerilla/projekt főzde is üzemel, amelyek saját recept alapján, saját anyagból, de más főzdénél bérfőzésben állítják elő a söreit. Még további 11 főzde működik élelmiszer-ipari középiskolák és egyetemek tanfőzdéjeként. S mindezek mellett jelenleg már kb. 30 készülő sörfőzdéről is van információ, amely remélhetően idén nyitja meg a kapuit. Ám a fenti szép számok mögött hatalmas bizonytalanság rejtőzik. Még nem tudni, hogy a vendéglátóhelyek és szálláshelyek újranyitásakor valójában hány kisebb sörfőzde indul újra és hány zárta be időközben a kapuit, így a helyzet letisztázódásáig mindenképpen várunk kell még egy jó pár hónapot! Az is kérdéses, hogy mennyire sérült meg súlyosan a sörözői sörfogyasztási magatartás, azaz hányan térnek majd vissza az újra nyíló vendéglátóhelyekre, és hányan maradnak az arányaiban jelentősen megnőtt otthoni sörfogyasztás mellett. Így a mostani helyzetleírást vegyük átmeneti beszámolónak, melyre később még visszatérünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése