Néhány cseh sörrekord

Amióta világ a világ, de legalábbis amióta az ember létezik, azóta törekszik arra, hogy felülmúlja embertársait, és ha képes rá akkor újabbnál újabb helyi, országos vagy akár világrekordokat állítson fel. Ez a törekvése természetesen nem csupán a sport területére korlátozódik hanem szinte bármire. Az idők folyamán természetesen a sörrel kapcsolatos sikeres/sikertelen rekordállítási kísérletek sem maradhattak ki a sorból, amelyek közül most néhány csehországi nemzeti rekordot említenénk meg. A nemzeti rekordok nem szerepelnek a Guinness World Book-ban, tehát többségükben „csupán” országos és nem világcsúcsok, de azért így is igencsak elismerésre méltók.


Kezdjük a sort azzal a cseh világrekorddal, amelyet szinte mindenki ismer. Ez pedig nem más mint az 1 főre jutó éves sörfogyasztás, melyben Csehország már az elmúlt évek visszaesése ellenére is oly régóta világelső (közel 140 liter/fő). Szinte minden sörfogyasztónak eszébe jutott, vagy már meg is próbálta a korsó sörét minél gyorsabban meginni. Számukra jeleznénk, hogy a cseh nemzeti rekordot a férfiaknál Martin Staffa tartja, aki fél liter sört 2,03 másodperc, egy liternyit pedig 3,31 másodperc alatt döntött le a torkán. A cseh hölgyek sem vallanak szégyent, hiszen Olga Cunátová 3,085 másodperc alatt gyűrt le egy fél literes korsó sört, míg Hana Pospisilová 8,32 másodperc alatt pusztított el egy liternyi seritalt. Hana Zadinová még rá tett egy lapáttal, hiszen 9,4 másodperc alatt itta meg a korsó sörét, ám ő a kezei használata nélkül, pusztán a fogai közé kapva a korsó szélét. 


De nem csak a gyorsasági ivás terén vannak cseh rekordok. Nem éppen a fogászok ajánlásával, egy bizonyos Dalibor Dedek 44,55 másodperc alatt nyitott ki egy rekesznyi sörösüveget csak a fogai használatával. A sörös kupakok eldobása terén pedig Stanislav Krivánek jeleskedett a maga 27,65 méteres eredményével. A tengernyi sörrel kapcsolatos rekordok közül végezetül következzék egy utolsó. A sörcikkek gyűjtése világszerte népszerű hobbi, ám csak kevesen rendelkeznek egy olyan gazdag gyűjteménnyel mint az Ústi nad Labem városában élő Antonín Tupy, aki több mint 360 ezer sörös címke büszke birtokosa.


Senki ne feledje, akár a foci VB kapcsán, akár attól függetlenül szerezze be tőlünk az otthon fogyasztandó sörét! A 12-es Dudák Prémiumot, valamint a szintén a strakonicei sörgyárból származó Otavský zlatýt, egy rekesznyi sör (20 üveg) megvétele esetén mindössze bruttó 290 Ft-os áron (plusz üveg és rekesz betéti díj) adjuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése