A világ legdrágább sörei

A sörszerető közönség köreiben gyakori a vita arról, hogy mi számít manapság drága sörnek. Sokak számára túl drága minden sör, ami 250-300 Ft felett kapható, habár ezen árszinten, vagy ez alatt valljuk be őszintén még csak közepes minőségre se nagyon számítsunk, maximum egy-egy általános fogyasztás gerjesztő akció esetén. Mások számára a 550-650 Ft-os korsó ár a vízválasztó, amely egy minőségi import sör esetében manapság általánosnak nevezhető. Míg van egy réteg akik nem riadnak vissza akár egy 2-3000 forint/három deci csapolt sör megkóstolásától sem, hiszen akadnak olyan sörcsodák, melyek valódi kuriózumnak számítanak, s egyszer kóstolhatók meg az életben. Minden a pénztárca és/vagy lelkesedés kérdése, meg persze az egyéni fogyasztási szokásoké, ízléseké. Mi nem kívánunk beszállni a drága-nem drága sör meghatározásába, viszont érdekességként felsorolnánk néhány olyan sört, amelynek elkortyolgatása bizony valóban megérződne egy átlag magyar családi költségvetésen.

Kezdjük a sort a legdrágább cseh sörökkel, amelyek közül kettőt említenénk. Az alapvetően nem túl ismert kicsi VENUŠE sörfőzde egy 0,7 literes pezsgős palackba töltött sörbe aranycsillámot tett, így az értékét csöppet felturbózta. A kizárólagosan előrendelésre készített „aranyos” sör alap ára 1000 cseh korona (12500 Ft), ám volt amikor egy palackot 3500 cseh koronáért árverezték el. A másik drága cseh sört a zvíkovi Zlatá labuť sörfőzde készítette. Az állítások szerint rendkívül egyedi, ősi komló felhasználásával készített 26-os főzés előtti szárazanyagtartalmú, testes sört ugyancsak egy ezresért (koronában) lehetett megvásárolni. 
 

Természetesen ezek a kiemelt sörárak eltörpülnek a világ legdrágább söreiért kért összegek mögött. Meglepő módon az egyik legdrágább sört nem egy kisüzemi-kézműves sörfőzde, hanem egy sörgyár óriás, a Carlsberg készítette. A hat hónapig svéd és francia hordókban érlelt Jacobsen Vintage #1 nevet viselő ale típusú sörből csak 600 palackot töltöttek meg, és egy üveg söröcskét potom 400 dolláért (105 ezer Ft) már el is lehet vinni, ha éppen még akad belőle. A világszerte ismert, leghíresebb skót kisüzemi sörfőzde a BrewDog már több olyan limitált kiadású sört is főzött le, melyekhez csak mélyen a pénztárcába nyúlva lehetett hozzájutni. A Sink the Bismarck nevet viselő sörüket ugyan „csak” 80 dollárért (21 ezer Ft) adták, de az End of History nevű sörkülönlegességük megvásárlásához 765 dollárt, azaz több mint 200 ezer forintot kellett leperkálni. Az igen korlátozott mennyiségben ( összesen 12! palack készült) lefőzött, 55% alkoholtartalmú, preparált mókusba helyezett palackba töltött sör mára már természetesen mind elkelt, így senki se keresse! Végezetül essék szó a világ egyik, ha nem a legdrágább söréről, az Antarctic Nail Ale-ről, amelynek főzéséhez a nevéhez híven az Antarktisz jegéből olvasztott vizet használták fel. Itt a cél a bálnamentő Sea Shepherd társaság pénzügyi támogatása volt, mivel a mindössze 12 üveg sör elárverezésével gyűjtött pénzt a szervezet használta fel. Amúgy az egyik üveg sört 800, egy másikat pedig 1850 dollárért (közel fél millió forint) vették meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése