Sörfőzdék felülnézetből

Csehország telis tele van ma is aktív vagy éppen jelenleg nem/nem erre a célra hasznosított sörgyári épületegyüttessel, melyek többségét a klasszikus magasra nyúló tégla kéményéről már messziről is beazonosíthatjuk. Ezeket a több száz éves múlttal rendelkező sörgyárakat egy kis gyakorlattal és tudással sokszor akár egy légifelvétel alapján is felismerhetjük. Ám az új kisüzemi sörfőzdék esetében ez szinte lehetetlen. Lássunk erre három példát, pillantsunk a Jaromír Sörözőkben forgalmazott három sörfőzdére felülnézetből.

Dudák Sörgyár
Kezdjük a sort egy klasszikussal a strakonicei Dudák sörgyárral, amely a város szívében, a történelmi óváros határán, az Otava folyó partján, a csodálatos kastély közelségében fekszik. A felülnézeti képen a főbejárat a jobb szélen látható, ahol egy kis sörbolt is üzemel. Az alsó épület sor jobbról balra haladva, majd az óra mutató járásával egyezően magát a sörgyártás folyamatát is mutatja. A két-két kisebb kémény jelzi (itt a klasszikus magas kémény nincs már jelen) magának a főzésnek a helyét, majd ezt követően jön a spilka, vagyis az a hely ahol az erjesztés folyik, majd a sklep, az érlelő pince. Persze ez utóbbi az egész sörfőzde alatt sok-sok méterrel futó pincerendszert jelenti. A bal oldali nagyobb kiterjedésű épületben folyik a szűrés, a palackozás, hordóba töltés előtti tárolás, illetve attól északra a palackozó, töltő üzemrész. Így néz ki egy leegyszerűsített folyamatsor.

A rakovníki sörgyár
A következő felvételen egy másik klasszikus sörgyár látható, amely kívülről még a hagyományos stílust mutatja, de belülről már teljesen modernizált. A rakovníki Sörgyárról készült légifotó bal oldalán még jól látszik a klasszikus magas sörgyári kémény és a hosszú árnyéka.
Maxmilian
Végezetül lássunk egy példát a modern sörfőzdére. A képen látható rém egyszerű épület rejti a Maxmilian Sörfőzdét. Itt aztán már kereshetjük a kéményt, a pincét, minden klasszikus kelléket, de hiába. Ez a jelen. Ám végeredményben mégiscsak az számít, hogy milyen pompás sört tudnak a korsóinkba varázsolni.  
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése