DUDÁK búza, a nyári ital

Nincs még egy olyan sörféleség amely olyannyira megosztaná az embereket, mint a búzasör! Így kellene kezdődnie egy hangzatos, figyelemfelkeltő cikknek, de sajnos ez az állítás így, ebben a formában nem éppen igaz. Azt azonban bátran leszögezhetjük, hogy a búzasörre még az alapban sört rendszeresen fogyasztó közönség egy része is afféle tartózkodással vegyes áhítattal tekint, és ez talán nem is annyira meglepő. A búzasör önmagában egy külön világot képvisel, se nem alsóerjesztésű, se nem felsőerjesztésű, hanem egyszerre mindkettő. Felsőerjesztésű élesztővel erjesztik, de utána lágerezésen esik át, azaz hosszú időn át hidegen érlelik. A maláta nagyobb részét nem az árpa (de az 50%-át el nem érő arányban azt is tartalmaz!), hanem a búza adja, amelyet alapban inkább egy ropogós cipó elkészítéséhez tudjuk elképzelni. A végeredmény pedig egy enyhén komlós, savanykás, citromos ízű, csak részben áttetsző lény, amely egyben kiváló (főleg) nyári ital. 


És az hogy miért is mesélünk most a búzasörről, talán már a címből is kiderült. Az elmúlt héttől kezdve egészen a nyár végéig a Jaromír Sörkertben csapoljuk a strakonicei sörgyár legújabb művét a Dudák búzát, amely az új sörfőzőmester első teljesen saját alkotása. Bevalljuk őszintén, nekünk Jaromírosoknak is igen eltérő véleménye van ezzel a söröcskével kapcsolatban, hiszen ízlések és pofonok tekintetében mi is különbözünk. Ezért is lennénk kíváncsiak a vendégeink véleményére, amiért is bátran biztatunk mindenkit egy jó korsó Dudák búza elkortyolására és értékelésére. Nos hogy ízlik?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése