Dudák, a pasztörizálatlan!


Napjaink élelmiszeripara nem létezne néhány korszakalkotó elme és felfedezéseik nélkül. Közülük is kiemelkedik Louis Pasteur francia vegyész illetve a nevéről elkeresztelt eljárás, a mindenki által jól ismert pasztörizálás (pasztőrözés). Ez az elsőként 1862-ben sikeresen alkalmazott technika gyökeres változást hozott az élelmiszerek eltarthatósága, az élelmiszerbiztonság területén. A sörfőzdék Pasteur felfedezése után szinte azonnal elkezdték alkalmazni az eljárást, hiszen ennek révén a söreik eltarthatósága a korábbiak sokszorosára megnövekedett. De mit is jelent a pasztörizálás a sörök esetében? Nos ez lényegében egy egyszerű lépés: magának a palackozásra / hordóba töltésre váró sörnek vagy más esetben a már palackozott / bedobozolt sörnek 60 illetve 70 Celsius fokra való felmelegítése, persze csak egy rövid időre (pár percre). Ez utóbbit alagút, vagy más néven pillanat pasztörizálásnak is hívják. A rövid folyamat során a főzés, erjesztés, érlelés után a sörben még kis mennyiségben meglévő élő organizmusok túlnyomó része elpusztul, így a palackban, hordóban elszaporodva már nem tudják a sört rövid idő alatt tönkre tenni. Ám ennek a felettébb hasznos technikának a sörök szakértői és a sört szerető fogyasztók szerint is jelentős ára van. Az így kezelt sörök minősége ugyanis már rosszabb, mint a pasztőrözés előtti állapotában, ezért a söreik minőségére kifejezetten kényes, jellemzően kisüzemi sörfőzdék és pl. a Dudák sörfőzde sem alkalmazza ezt a lépést.


De akkor, miért is lehet az, hogy a strakonicei Dudák sörgyár sörei ugyan pasztörizálatlanok, ám mégse romlanak meg oly könnyedén? Nos a megoldás egy az elmúlt évtizedekben kifejlesztett újabb technika alkalmazásában rejlik, mégpedig a steril szűrésben, amelynek során mikrobiológiai szűrőmembránok segítségével csökkentik le a sörben levő mikroorganizmusok számát, ha nem is teljesen, de egy igen alacsony szintre. Ez által a palackozott sör, főként ha a palackba is csak minimális oxigén kerül, már hónapokon át eltarthatóvá válik, mégis jobban megőrződik a sör eredeti aromája, mint az említett hőkezelés után. Minőségmegőrzés és eltarthatóság-növelés, ezt a „harcot” vívják az élelmiszergyártók nap, mint nap. Mi pedig a nagy harc alatt élvezzük ki a pasztőrözetlenül is biztonságos friss Dudák sörök minden cseppjét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése