Cseh és csehes sörkorcsolyák a Jaromírokban

Ahogyan azt az előző cikkünkben már említettük Csehországban a legnépszerűbb sörkorcsolya a nakládany hermelin, melyet leggyakrabban a vendéglátóhely saját maga készíti el. Ez nem más, mint a speciális, hermelín nevű, camembert jellegű sajt melyet különféle fűszerek hozzáadása mentén olajban pácolnak. Az így érlelt sajtot ezt követően vagy magában, vagy pirítóssal, kenyérrel fogyasztják. További népszerű cseh sörkorcsolyák az utopenec, avagy a savanyított krinolin, a tlačenka, a fehér disznósajt, a különféle szagos pivní syr-ek avagy sörsajtok, a rúzs nevű baktériummal érlelt olmützi kvargli, a különféle kolbászkák és a házi sültburgonya szeletek.


A Jaromírokban a konyha milyenségétől és kapacitásától függően számos olyan sörkorcsolyát alkottunk meg és szolgálunk fel, melyek alapját egy cseh étel vagy cseh sörkorcsolya adta. A két régebbi közkedvelt korijaink a pácolt camembert (mi nem használjuk a hermelín nevet, mert maga a sajt egy másik típusú camembert) és a fehér cseh kolbászkák mustárral mellé felzárkózott egy viszonylag újkeletű ételünk a bramborákból (cseh tócsniból) kifejlesztett csehfri művésznévre hallgató csoda. Ez valójában gofri sütőben sült bramborák, melyet csülkös-tejfölös, csirkés-cézáros, kacsamájas vagy vega feltéttel gazdagítjuk. És miért is jobb ez a tócsni? Nos sokkal kevesebb olaj kerül felhasználásra sütés során, ezért a végeredmény is könnyebb a gyomornak, nem annyira kalóriadús és az ízeket sem nyomja el a zsiradék. Ugye, hogy jól hangzik? Kívánunk mindenkinek jó étvágyat a sörkorcsolyáink mellé, de ha csak egy hagyományosabb korira vágynak ne feledkezzenek meg az ötféle ízben (enyhén sós, fokhagymás, baconos, pikáns mustáros és csemege paprikás) bramburkykról, a kisüzemi „cseh chipseinkről” sem! Dobrou chut’, azaz Jó étvágyat kívánunk minden vendégünknek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése