Irány Kroměříž! - 1. rész: Virágos kert

A Jaromír Sörözőinkben kapható kroměříži Maxmilian kisüzemi/kézműves/kraft (a mostanában használt terminológiából mindenki szabadon válassza ki a neki tetszőt) sörfőzde pazar termékei méltó módon hirdetik szülővárosuk dicső jelenét. De természetesen Kroměříž nem csak a sörfőzdéjéről, pontosabban sörfőzdéiről híres, hanem főként a történelmi múltjáról és csodás parkjairól, műemlékeiről. Mi ugyan nem foglalkozunk utaztatással, és természetesen annak kifejezetten örülünk ha a kroměříži sörcsodákat nálunk fogyasztják el, mégsem tudjuk megállni, hogy ne ajánljuk vendégeinknek eme varázslatos kisváros felkeresését. Mindezért, egy-egy cikkünkben szeretnénk Önöknek bemutatni az 1997-ben a legszebb cseh történelmi városnak is megválasztott Kroměříž városának legfőbb nevezetességeit.

Virágos kert
2017 a barokk éve Csehországban. Az év folyamán országszerte számtalan helyen, a megannyi barokk kastélyban, templomban és más műemléknél találkozhatunk érdekesebbnél érdekesebb programokkal, barokk zenei rendezvényekkel, táncos eseményekkel, barokk kulináris élményekkel. Kroměříž városa s azon belül az UNESCO világörökségi listán (az érseki palota és kastélypark mellett) szereplő Virágos kert a barokk év egyik legfontosabb színhelye lesz, hiszen immáron negyedik éve, hogy szeptember elején megrendezik a Hortus Magicus nevezetű barokk fesztivált.

Kolonád
Maga a Virágos kert, más néven Libosad a XVII. századi európai kertépítészet mesterműve. A II. Karel Lichtenstein – Castelkorn püspök megrendelésére Filiberto Lucchese, majd annak halála után Giovanni Pietro Tencalla kertépítészek tervei alapján 1665 és 1675 között építtetett kert (az akkortájt még álló városfalakon túl) egyfajta sajátos ötvözete a reneszánsz olasz és a barokk-klasszicista francia testvéreinek. A Narancskert, a Pisztrángos tó, a Nyúldomb, a Foucault-ingát is magába foglaló varázslatos Rotunda, a 244 méter hosszú Kolonád csak egy-egy a kőfallal körülölelt hatalmas park nevezetességei közül. Érdemes egy jó pá órát rászánni a megtekintésére!

Kert a Rotundával
És ha már egyszer kinézelődtük magunkat a Virágos kertben irány a Maxmilian Sörfőzde saját étterme, az U Mincovny, avagy hosszabb nevén a Restaurace Maxmilian U Mincovny, ahol a sörfőzde aktuálisan teljes szortimentjének megkóstolása mellett pazar ételekkel tölthetjük fel kiürült belső tartalékainkat. Az éttermet a főtértől az érseki kastély előtt, majd a Mlýnská kapun át haladva a püspöki pénzverde épületével szemben a Na Sladovnách – Chobout utcák sarkán találhatjuk

A Virágos kertről további információkat ITT és ITT találhat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése