A Dudák sörcímkék rejtelmei – II. rész

Mielőtt folytatnánk kalandozásunkat a DUDÁK sörcímkék rejtelmeiben, ugorjunk vissza egy picit az időben. A Cseh földeken valaha, mondhatni a XII. – XIV. századtól kezdve majd valamennyi számottevő város rendelkezett sörfőzési joggal, és a lakói persze éltek is ezzel a több szempontból is remek lehetőséggel. A zivataros történelmi időszakok során azonban sokan közülük elvesztették sörgyáraikat. Egyes serfőzdék kigyulladtak, másokat a háborúkban semmisítettek meg, de a legtöbb gazdasági vagy éppen politikai okok miatt zárt be. Sok-sok okos serfőző mester szaktudása, sörreceptje veszett el, de szerencsére volt ami fennmaradt közülük.



A strakonicei DUDÁK számos más cseh regionális sörgyárhoz hasonlóan, részben a termékkör bővítése, részben a hagyomány ápolása miatt nekiállt egy-egy környékbeli, jelenleg már sörgyárral nem rendelkező város „saját” sörének elkészítéséhez, a helyiekkel együttműködésben. Így indult el néhány évvel ezelőtt a vízi váráról híres Blatná város sörének „pótlása” Blateňák néven, Volyně nedűjének főzése Královák néven és Vimperk serének elkészítése Král Šumavy megnevezéssel. Lássuk mit is árulnak még el ezek a „vendég” sörök címkéi. 
Város sörök
Az első címke a Královák, amelyen Volyně város címere alatt az 1936-ban, a gazdasági válság következtében bezárt sörgyár fő épületének rajza látható. A Královák felirat alatt jelzik, hogy maga a város a sörfőzési jogot 1299-ben szerezte. A további feliratokkal pedig már a cikkünk első részében foglalkoztunk. A Blateňák sör esetében Blatná címere mellett még felfigyelhetünk a két kis halacskára, amely jelzi, hogy a városka és környéke híres a ponty tenyésztéséről. Itt a dátum a „blatnái sör” ujjá születésének dátumáról (2013) tanúskodik.


Harmadikként a csodálatos kastélyú Vimperk városának sörcímkéjét vizslassuk meg, ahol egy szép városkép, és maga a sör neve ragadja meg leginkább a figyelmünket. Král Šumavy, azaz a Šumava királya. Nem is csoda, hogy ezt választották sörük nevének, hiszen a vimperkiek igen büszkék arra, hogy a legszebb várossal rendelkeznek a festői Šumava-hegység szélén.


Végezetül csak egy félmondat a DUDÁK sörgyár kiváló félbarnája, a Klostermann sör címkéjéről. A honlapunk olvasói már tisztában vannak azzal, hogy ki is volt Karel Klostermann, akinek itt a híres portréját, születésének, halálának évszámát és az életében fontos szerepet játszó városcímereket láthatjuk.


Persze sörcímke nem csak a palack hasán, hanem a nyakán is található. Itt a tradicionális DUDÁK sörök esetében főként a sörgyár névválasztásra utaló dudás figurája, míg a további sörök esetében a sörmárka neve látható. Ennyit így dióhéjban a fő sörcímkékről, de egyszer, majd a jövőben a sörösüveg hátsó oldalát díszítő címkékről is írni fogunk. Addig is mindenki nyissa ki a szemét, ha sörös üveg kerül a kezébe és próbálja megfejteni a titkokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése