DUDÁK! De miért pont Dudák?

Jaromír Sörözőink fő sörválasztékát, mint ahogyan azt a visszatérő vendégeink már jól tudják a strakonicei Dudák sörgyár termékei adják. De vajon miért is hívják Dudáknak ezt a kiváló kis regionális sörgyárat, mi áll a névválasztás mögött? Álljon itt egy kis magyarázat.

Strakonicei dudások
A főzde elkeresztelésekor természetesen nem az lebegett a cseh gazdái szeme előtt, hogy egy magyarul viccesen (is) hangzó névvel illessék, azaz szexizmussal ne vádoltassék senki. A névadás mögött jóval inkább a tiszteletadás szándéka állt, mintegy főhajtásként Strakonice város tradicionális dudásai, dudaművészei előtt. Ugyanis a városka térsége már a XIV. századtól fogva messze földön híres volt, és híres a mai napig is a dudásairól, duda zenéjéről. Olyannyira elismert volt a strakonicei dudakultúra, hogy Josef Kajetán Tyl, a cseh himnusz szövegének írója a XIX. században egy drámát is írt a Strakonicei Dudás címmel. E mű alapján 1926-ban Jaromír Weinberger operát szerzett, sőt 1955-ben meg is filmesítették. Švanda a dudás történetét alkalomadtán majd elmeséljük!


Švanda a dudás

Az elmúlt másfél évszázad leghíresebb helyi dudaművészek között megemlíthetjük Josef Formáneket (1844-1926), aki lelkesen gyűjtötte Stakonice és környéke dudazenéit, és fiát Jaroslavot, akit egyenesen a dudások királyának is neveztek. De szólnunk kell még Dr. Stanislav Lacina, jogászról (1878-1955) vagy Jan Matásekről (1903-1983), akik autodidakta módon tanultak meg mester fokon ezen a nem éppen könnyen kezelhető hangszeren.

Dudás felvonulás

A dudás – dudazene hagyomány ápolása érdekében a dél-cseh városkában 1967 óta, kétévente gyűlnek össze a világ minden részéről (köztük Magyarországról) érkező dudások, dudás csapatok, és hozzájuk kapcsolódóan további zenészek, néptáncosok, énekesek ahol bemutatják tudásukat és szórakoztatják a szép számban egybegyűlt közönséget. A legközelebbi nemzetközi dudás fesztivál, sorrendben a 22-ik, 2016. augusztus 25. és 28. között kerül megrendezésre, melynek fő színtere szokás szerint a csodás strakonicei kastély belső udvara lesz, de a színes programok átszövik a városka egészét. Az év többi részében a kastélyban a helyi múzeum állandó dudakiállítása ad a látogatóknak betekintést a környék zenei hagyományába.

Öreg dudás, nem vén dudás

Aki csak teheti látogasson el Strakonice-be, vagy éppen a kiváló hangulatú, zenés-táncos fesztiválra! Addig pedig ki-ki egy-egy jó korsó Dudák sör elkortyolgatásával emlékezzen meg a strakonicei dudásokról!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése