A megosztó dobozos sör

Szinte hihetetlen, de a sör fémdobozba töltése, és ilyetén módon való árusítása már több, mint 80 éves történelemre tekinthet vissza. Hivatalosan 1935. január 24-én kezdte el az amerikai Gottfried Krueger Sörfőzde a dobozos sör árusítását, ám az első óvatos próbát a sörük fémdobozolására már 1933-ban megejtették, saját magukat is meghökkentő hatalmas sikerrel. Innentől kezdve a dobozos sör elképesztő karriert futott be, hiszen gyorsabban lehűthető mint a sörös palack, a műanyag bevonat miatt a fém íz nem kerül a sörbe, és hosszan eltartható. Európai elterjedését a második világháború jó ideig megakadályozta, de 1951-ban már az öreg kontinens legnagyobb sörtermelő-sörfogyasztó országában, Németországban is megjelentek az első dobozos sörök. Terjedésüket elősegítette a kisebb szállítási súly, a csomagolás egyutassága (azaz eldobható), a trendiség, és a dobozok minőségének, illetve zárási módjának megváltozása is. A korábban sima konzerv doboz, előbb egy nyitásra, töltésre alkalmas csúcsot, majd letéphető fülecskét, később környezetvédelmi okok miatt a dobozon maradó doboznyitó fület kapott.

Az első dobozos sör
A dobozos sör napjainkban is évről évre egyre nagyobb teret nyer, már Csehországban is egyre több sörgyár fogott a sör dobozolásához, és világszerte számos neves és kevéssé neves kisüzemi sörfőzde is tette le a voksát a doboz mellett, ami azonban számos problémát is magában hordoz. A dobozos sör sok mindennek hívható, csak környezetkímélőnek nem. Ugyan maga a doboz anyaga újrahasznosítható, ám már a begyűjtés, szelektálás is sokkal nehézkesebb, mint az üveges sör esetében, ahol ha másért nem, de a betétdíj miatt is működik a visszaáramlás. A dobozost azonban könnyű „eldobni”, ráadásul sokszor épp ott, ahol végzett vele a társadalom többségéhez tartozó kevéssé környezettudatos sörfogyasztó, és így csak lassan, áttételesen juthat vissza az újrafeldolgozás folyamatába. A dobozos sör sajnos jellemzően éppen a csapolt sörök arányát szorítja vissza, így maga sör fogyasztása sokszor csak az alkohol bevitelére korlátozódik. Még hosszan lehetne sorolni a dobozos sör melletti és elleni érveket, ám az kétségtelen, hogy nem csak a jövő, hanem már a jelen is a dobozosé.

Alkoholmentes sört inni ciki? Ugyan már!

Koffeinmentes kávé, koffein és cukormentes kóla, „mindenmentes”, azaz tejet, tojást, cukrot sem tartalmazó süti vagy fagylalt és még hosszan sorolhatnánk mindazon „mentes” termékeket, melyekkel a korunk civilizációs ártalmaiban szenvedő embere kényszerből vagy éppen önként él. Az élet a nagy többségünk számára nem éppen egy fáklyásmenet, hanem inkább egy fékek nélküli versenyautó, melynek irányítása leköti minden energiánkat, erőnket. És mivel fékezni önhibából és/vagy a körülményeink miatt alig-alig tudunk, így egyenes út vezet az elhízáshoz, a mozgásszegény életmódból adódó egyéb egészségügyi problémákhoz, a helytelen táplálkozás és a mindenféle adalékanyagokkal terhelt élelmiszerek fogyasztásából kialakuló táplálékallergiák kialakulásához. A problémák megjelenése után, vagy akár megelőzésként persze próbáljuk menteni a menthetőt, nem kevés pénzt költve rosszabb esetben gyógyszerekre, jobb esetben csak a szervezetet leginkább megterhelő allergén anyagokat vagy más, nagyobb mennyiségben kevéssé egészséges vegyületeket (koffein, alkohol, cukor) nélkülöző ételek-italok megvásárlására. Mindezen elmélkedést csak azért folytattuk le, hogy belássuk, a „mentes” élelmiszerek fogyasztása ma már korántsem ciki, még ha ezt a hozzánk hasonlóan egészségtelen életmódot élő kritikusaink előszeretettel hangoztatják, hanem a korunk általános jellemzője.


És ugyanúgy nem ciki az alkoholmentes sörök fogyasztása sem. Már miért is lenne az? Hiszen van olyan élethelyzet, amikor egy társasági esemény során alkoholt nem ihatunk, ám a cukros / cukormentes üdítőkhöz, ásványvizekhez képest a kellemesen komlókeserű, malátaédes alkoholmentes sör kortyolgatása sokkal élvezetesebbnek bizonyul. És persze nem is feltétlenül kell, hogy minden sörözés során automatikusan vágyjunk az alkohol áldott/áldatlan hatásaira. Az alkoholmentes sörök legfőbb bírálói sokszor joggal szögezik le, hogy a „sofőr” sörök íze vállalhatatlan, ám ez csak ugyanannyira igaz, mintha éppen egy olcsó, névtelen, alkoholos tucatsört fogyasztanánk. Aki már nálunk a Jaromírokban megkóstolta a strakonicei Dudák Sörgyár Drivert, vagy még inkább a rakovníki Bakalář hidegen komlózott Nealko sörét az jól tudja, hogy alkoholmentesen is lehet kiváló komló-maláta alapú frissítő italt készíteni. Így aztán nem riadjunk meg semmitől, ne hallgassunk a fintorgókra, igyunk mi is ásványi anyagokban gazdag minőségi cseh alkoholmentes söröcskéket!

Újdonságok, érdekességek a Dudák házatájékáról

A nyár sokak számára a várva várt szabadság, az egész évi munkálkodást követő pihenés időszaka, ám a „sörös szakmákban” ez teljesen másként van. A nyár egyet jelent a melegebb időjárással, ez pedig együtt jár a sörfogyasztás megnövekedésével. A fokozott igény kielégítésére mind a vendéglátósoknak, mind a sörgyártóknak is fel kell készülni, és a nyári idény kezdete alkalmat ad a fejlesztések, újdonságok bemutatására is. 


Nincs ez másképp a strakonicei Dudák Sörgyár esetében sem, ahol az elmúlt hónap kifejezetten mozgalmasra sikeredett. Aki már járt a sörgyárnál az jól tudja, hogy eddig a gyár kapujánál egy kis rozoga fabódéból lehetett a palackozott Dudákokat rendkívül kedvező áron megvásárolni. Nos június elején átadták a sörgyár előtt épített új sörboltot, ahol immáron kulturált körülmények között lehet a finom söröket valamint a különféle sörkellékeket megvásárolni!


A Dudák Sörgyár folytatja az izgalmas hátcímke sorozatát. A különféle Dudák sörök hátulján szereplő új képek és a szöveges leírás a sörgyár történetét mutatják be.


A Dudák Sörgyár minden évben megrendezi a saját sörfesztiválját, ahol a finom sörök fogyasztása mellett zenei élménnyel is gazdagabb lehet az idelátogató. Az idén június 23-24-én sorra került két napos rendezvényen sok ezren vettek részt, ahol a kiemelt sörújdonság a budapesti Jaromírokban is megvásárolható világos Klostermann sör volt.

Megújult a Kalicka, Klostermann sörökkel!

Idén tavasszal tartották meg a Rottenbiller utca közkedvelt vendéglátóhelyének, a Kalicka Bistrónak a "búcsúbuliját", de szerencsére csak azért, hogy pár hónappal később teljesen megújult formában, modern külsővel, a korábbiaknál még színvonalasabb étel- és italválasztékkal folytassa működését. Egy kép többet mond ezer szónál, szól a mondás és ez a Kalicka esetében is érvényes. Így következzenek a Kalickában készült képek:

Megnyílt a megújult Kalicka!
 
Pazarul felújított belső. Egy laza hideg vagy akár meleg reggeli elfogyasztására, kávé elkortyolgatására is tökéletes.
Az ital választék minden igényt kielégítő
Finom sütemények, saláták mellett pazar hús és sajttál is akad.
A hústálat nézzük meg közelebbről is!
Két fogásos ebéd menü és naponta változó a'la cart étlap
Klostermann és Dudák sörök a strakonicei sörgyárból
A hangulatos teraszon szabad levegőn is lehet élvezni a finom ételeket és italokat!
Reggeli, ebéd, vacsora, egy jó sörözés? Vár rád a Kalicka!

Nézd a Foci VB meccseit a Jaromírokban!

Immáron teljes sebességre kapcsolt a 2018. évi labdarúgó világbajnokság. A hét első napjaiban végleg kiderül, hogy mely csapatok is jutnak tovább az egyes csoportokból, majd a hét végén már a nyolcaddöntő kiesés alapon rendezett meccseinek egy része is lezajlik. A feszültség egyre fokozódik, vajon már a csoportküzdelmek után szégyen szemre hazautaznak az argentinok? Sikerül-e a világbajnoki címvédő németeknek a továbbjutás? Lesz-e afrikai, ázsiai csapat a legjobb tizenhat között? Okozhat-e Irán óriási meglepetést? Belekavarnak-e a szerbek Brazília vagy Svájc levesébe? Megannyi izgalmas kérdés, melyekre a napokban sorra választ kapunk.


Mivel csak kevés honfitársunknak adatott meg a lehetőség, hogy az oroszországi VB mérkőzéseit a helyszínen élvezhesse, így nincs más hátra, minthogy a televízió képernyőjét nézve kövessük az eseményeket. De ha már egyszer a TV-t figyeljük, akkor miért ne tennénk ezt egy jó korsó csapolt sör és pár hozzánk hasonló futball-sör rajongó társaságában! Mindezért ajánljuk minden cseh sör és jó foci kedvelő figyelmébe a Jaromír Sörpince és a Jaromír Sörbisztró nyújtotta foci meccs nézési és sörfogyasztási lehetőséget! Azaz gyertek, nézzük együtt a meccseket, és a nagy izgalomban gurítsunk le hozzá pár korsó finomságot! A Sörpince a munkanapokon van nyitva, a Sörbisztró viszont a hét minden napján! Hajrá a kedvenc csapatunk, éljen a cseh sör!

Néhány cseh sörrekord

Amióta világ a világ, de legalábbis amióta az ember létezik, azóta törekszik arra, hogy felülmúlja embertársait, és ha képes rá akkor újabbnál újabb helyi, országos vagy akár világrekordokat állítson fel. Ez a törekvése természetesen nem csupán a sport területére korlátozódik hanem szinte bármire. Az idők folyamán természetesen a sörrel kapcsolatos sikeres/sikertelen rekordállítási kísérletek sem maradhattak ki a sorból, amelyek közül most néhány csehországi nemzeti rekordot említenénk meg. A nemzeti rekordok nem szerepelnek a Guinness World Book-ban, tehát többségükben „csupán” országos és nem világcsúcsok, de azért így is igencsak elismerésre méltók.


Kezdjük a sort azzal a cseh világrekorddal, amelyet szinte mindenki ismer. Ez pedig nem más mint az 1 főre jutó éves sörfogyasztás, melyben Csehország már az elmúlt évek visszaesése ellenére is oly régóta világelső (közel 140 liter/fő). Szinte minden sörfogyasztónak eszébe jutott, vagy már meg is próbálta a korsó sörét minél gyorsabban meginni. Számukra jeleznénk, hogy a cseh nemzeti rekordot a férfiaknál Martin Staffa tartja, aki fél liter sört 2,03 másodperc, egy liternyit pedig 3,31 másodperc alatt döntött le a torkán. A cseh hölgyek sem vallanak szégyent, hiszen Olga Cunátová 3,085 másodperc alatt gyűrt le egy fél literes korsó sört, míg Hana Pospisilová 8,32 másodperc alatt pusztított el egy liternyi seritalt. Hana Zadinová még rá tett egy lapáttal, hiszen 9,4 másodperc alatt itta meg a korsó sörét, ám ő a kezei használata nélkül, pusztán a fogai közé kapva a korsó szélét. 


De nem csak a gyorsasági ivás terén vannak cseh rekordok. Nem éppen a fogászok ajánlásával, egy bizonyos Dalibor Dedek 44,55 másodperc alatt nyitott ki egy rekesznyi sörösüveget csak a fogai használatával. A sörös kupakok eldobása terén pedig Stanislav Krivánek jeleskedett a maga 27,65 méteres eredményével. A tengernyi sörrel kapcsolatos rekordok közül végezetül következzék egy utolsó. A sörcikkek gyűjtése világszerte népszerű hobbi, ám csak kevesen rendelkeznek egy olyan gazdag gyűjteménnyel mint az Ústi nad Labem városában élő Antonín Tupy, aki több mint 360 ezer sörös címke büszke birtokosa.


Senki ne feledje, akár a foci VB kapcsán, akár attól függetlenül szerezze be tőlünk az otthon fogyasztandó sörét! A 12-es Dudák Prémiumot, valamint a szintén a strakonicei sörgyárból származó Otavský zlatýt, egy rekesznyi sör (20 üveg) megvétele esetén mindössze bruttó 290 Ft-os áron (plusz üveg és rekesz betéti díj) adjuk!

Jön a Foci VB! Élj a sörakciónkkal!!!

Alig pár nap múlva elkezdődik a labdarúgó szurkolók négy évenként megrendezésre kerülő legnagyobb, mondhatni piros betűs ünnepe, a Világbajnokság! A 2018. évi futball világbajnokság helyszíne Oroszország, amelynek mi, Európában élő foci rajongók meglehetősen örülünk. Persze ezt nem holmi politikai vagy gazdasági szimpátia mondatja velünk, hanem pusztán az időzónák. Nem kell az éjszakánkat vagy kora reggelünket a munkát és családi életet bizony időnként amúgy is megterhelő meccsnézéssel nehezíteni, hiszen az oroszországi VB-n a rangadókra kora délutántól maximum éjfélig kerül sor. 


Jól tudjuk, hogy a sör és a foci szint elválaszthatatlan párost alkot, hiszen a lelkes szurkolásra vágyó szurkoló sörrel hangolódik rá a mérkőzésre, sörrel ünnepli a választott csapatának jól játékát, gólszerzését, és persze sörbe fojtjuk bánatunkat, amennyiben az ellenfél győzedelmeskedik. És persze a meccs alatti sörözés némileg kárpótlást is nyújt egy-egy unalmasabb találkozó végigszenvedésért. Az egy hónapon át tartó futball világbajnokság végigszurkolása sem mehet másként, mint a megfelelő mennyiségű és minőségű sörellátás megszervezésével! Mindezért szeretnénk felhívni mindenki figyelmét a sörakciónkra, melynek keretében a 12-es Dudák Prémiumot, valamint a szintén a strakonicei sörgyárból származó Otavský zlatýt, egy rekesznyi sör (20 üveg) megvétele esetén mindössze bruttó 290 Ft-os áron adjuk! Az igen kedvező árú sör mellé üvegbetéti díjként és rekeszbetéti költségként sajnos elkérünk ugyan még összesen 1800 Ft-ot, ám ezt az összeget az üvegek – rekeszek visszahozásakor természetesen visszatérítjük! Mindenki időben gondoskodjon a focimeccsek kötelező kellékéről!

Kitelepülünk a szabadba!

Az idén szinte április vége óta tartó permanens nyárnak többek között a sörfogyasztás szempontjából is van egy nagy pozitív hozadéka. És ez pedig nem más, minthogy az országszerte megrendezésre kerülő hétvégi rendezvények meglátogatása során különlegesen jól eső élményt okoz egy-egy hűvös korsó sör elkortyolgatása. A Jaromír sem akar kimaradni a sorból, mi is szeretnénk a finom cseh söröket elvinni nem csupán fővárosi eseményekre, de vidéki helyszínekre is. Ezért tisztelt vendégeink figyelmébe ajánljuk az alábbi szabadtéri programokat, ahol egyebek mellett a Jaromírból jól ismert sörök és étkek is megtalálhatóak, megkóstolhatóak lesznek.


Kezdjük a sort Gödöllővel, ahol a soron következő hétvégén rendezik meg a Történeti Kastélyparkok Napját, valamint a szombati napon az Arbofesztet. Az elsőnek a Gödöllői Király Kastélykertben, míg az utóbbinak a Gödöllői Erdészeti Arborétum ad helyet. Egy héttel később, június 9-10-én Pilisszántón nem kevésbé rangos eseményre kerül sor, mint a búcsúra, amely immár 100 éve kerül megrendezésre a Pilis kapujában, Pest megye egyik kedvenc kirándulóhelyén. A Pilisszántói Búcsúban hatalmas vidámpark, szlovák nemzetiségi ételek és kulturális programok, sörudvar (itt leszünk mi!!!), hazai borházak, pálinkafőzdék, állatsimogató, paraszt udvar, helytörténeti vetélkedők, szervezett gyalogtúrák és hajnalig tartó koncertek várják a felnőtteket, gyermekeket! Újabb egy hét elteltével pedig visszatérünk Budapestre, egész pontosan a Millenárisra, ahol a II. Kerületi Önkormányzat ingyenes zenei fesztivált szervez. 2018. június 15-én és 16-án a The Biebers, a Honeybeast a Kaláka az Ivan & The Parazol, valamint az LGT Zenevonat is koncertet ad. Mi meg persze finom cseh söröket és étkeket! Válasszanak egyet vagy akár többet a programokból!

Vásároljon egy-két rekesz sört akciós áron!

Szinte minden évben megjelenik egy-egy szomorú hír a különféle portálokon, újságokban, amely egy közlekedési balesetnél arról számol be, hogy 10-20-100 rekesz sör borul az útra, vagy éppen az útszéli árokba. A sörszerető közönség ilyenkor igen csak legörbült szájszéllel nézi az „értelmetlen veszteséget” bemutató képeket, mintha a saját sörkészletéből vettek volna el. Bizony a sör, és kivált a rekesz sör mára már fogalommá vált, amelynek birtoklása őszinte örömmel és valljuk be férfiasan büszkeséggel tölti el a tulajdonosát. „Vettem egy rekesz cseh sört”, ezzel a rövid mondattal kiválunk az embertársaink által alkotott szürke tömegből, mintegy kimagasodunk közülük, és reakcióként legtöbbször csak egy kis irigykedő válaszocskát kapunk. Persze csak addig, amíg a rekesz sör tartalmát meg nem osszuk a válaszolóval. De félre tréfa, a rekesz birtoklása valóban elégedettséggel tölti el a mezei sörisszát, ám a belevaló megvétele bizony nem is oly egyszerű feladat. 20 sör az bizony 20 sör, és ez a minőségi sörök esetében súlyos ezreket jelent a család költségvetésében.


Mi itt a Jaromírban természetesen átérezzük ezt a pénztárca vastagságot érintő problémát, így afféle nyári akcióként két minőségi cseh sörünket is, nevezetesen a 12-es Dudák Prémiumot, valamint a szintén a strakonicei sörgyárból származó Otavský zlatýt, egy rekesznyi sör (20 üveg) megvétele esetén mindössze bruttó 290 Ft-os áron adjuk! Az akció kezdete június 1. A 290 Ft/ palack árú sör mellé üvegbetéti díjként és rekeszbetéti költségként elkérünk ugyan még összesen 1800 Ft-ot, ám ezt az összeget az üvegek – rekeszek visszahozásakor természetesen visszatérítjük. Gondoljunk jó előre a nyári forró hétvégékre, piknikekre, a közeledő foci VB-re, és úgy egyáltalán a fárasztó napokra és mintegy magunkat is jutalmazva vegyünk egy rekesz sört! Most a Jaromírból megéri!

A Chodovar sörök varázsa

Aki már az életében egyszer is kezébe vett egy palack csatos üveges Chodovart, majd megízlelte az üveg beltartalmát az jól tudja, hogy eme ital egyike mind az ízét, mind a csomagolását illetően Csehország legharmonikusabb, s mondhatni legcsehesebb söreinek. Maga a sör jól tükrözi mindazt az évszázadok alatt felhalmozódott sörfőzési tudást, amely Csehországra oly jellemző. A Chodovar sörei klasszikus cseh lágerek, de itt ez a kifejezés még véletlenül sem az avíttságot, hanem éppen ellenkezőleg a korszakokon átnyúló minőséget jelenti. Klasszikus sör, amely mögött korszerű sörgyártási technológia, maximális odafigyelés, hozzáértés áll. 


A bajor tisztasági törvénynek teljesen mértékben eleget tevő sörhöz a vizet a sörfőzde saját artézi kútja, a malátát pedig a saját malátázó adja, ekképp is gondoskodva a minőség maximális biztosításáról. A 10 napos erjesztést követően több hónapnyi érlelés vár a készülő sörre, amely a 800 éves szikla labirintusban elhelyezett 55 darab 99-450 hektoliteres tartályban zajlik. A megérlelt sör egy speciális, Csehországban elsőként alkalmazott mikroszűrési folyamaton esik át, majd irány a palackozás. A sörök egy részébe a palackozás során még kerül is hozzáadott élesztő, így az érési folyamat magában a palackban is folytatódik. A palackban érlelődés során keletkező gáznak persze egy hagyományos sörös kupak nem állna ellen, így a sör a kerámia dugós szép csatos üvegben várja azt a pillanatot amikor valaki akár az otthon melegében, a kert/terasz hűvösében felpattintja, majd a finom pukkanást követően kitölti poharába. Ez oly szép pillanat, melyhez már nincs is mit hozzátennünk. Inkább csak arra biztatjuk a minőségi söröket értékelő vendégeinket, hogy vigyenek haza az elvitelre baráti áron megszámított Chodovarokból, és élvezzék ki az otthoni sörfogyasztás minden pillanatát!

A világ legdrágább sörei

A sörszerető közönség köreiben gyakori a vita arról, hogy mi számít manapság drága sörnek. Sokak számára túl drága minden sör, ami 250-300 Ft felett kapható, habár ezen árszinten, vagy ez alatt valljuk be őszintén még csak közepes minőségre se nagyon számítsunk, maximum egy-egy általános fogyasztás gerjesztő akció esetén. Mások számára a 550-650 Ft-os korsó ár a vízválasztó, amely egy minőségi import sör esetében manapság általánosnak nevezhető. Míg van egy réteg akik nem riadnak vissza akár egy 2-3000 forint/három deci csapolt sör megkóstolásától sem, hiszen akadnak olyan sörcsodák, melyek valódi kuriózumnak számítanak, s egyszer kóstolhatók meg az életben. Minden a pénztárca és/vagy lelkesedés kérdése, meg persze az egyéni fogyasztási szokásoké, ízléseké. Mi nem kívánunk beszállni a drága-nem drága sör meghatározásába, viszont érdekességként felsorolnánk néhány olyan sört, amelynek elkortyolgatása bizony valóban megérződne egy átlag magyar családi költségvetésen.

Kezdjük a sort a legdrágább cseh sörökkel, amelyek közül kettőt említenénk. Az alapvetően nem túl ismert kicsi VENUŠE sörfőzde egy 0,7 literes pezsgős palackba töltött sörbe aranycsillámot tett, így az értékét csöppet felturbózta. A kizárólagosan előrendelésre készített „aranyos” sör alap ára 1000 cseh korona (12500 Ft), ám volt amikor egy palackot 3500 cseh koronáért árverezték el. A másik drága cseh sört a zvíkovi Zlatá labuť sörfőzde készítette. Az állítások szerint rendkívül egyedi, ősi komló felhasználásával készített 26-os főzés előtti szárazanyagtartalmú, testes sört ugyancsak egy ezresért (koronában) lehetett megvásárolni. 
 

Természetesen ezek a kiemelt sörárak eltörpülnek a világ legdrágább söreiért kért összegek mögött. Meglepő módon az egyik legdrágább sört nem egy kisüzemi-kézműves sörfőzde, hanem egy sörgyár óriás, a Carlsberg készítette. A hat hónapig svéd és francia hordókban érlelt Jacobsen Vintage #1 nevet viselő ale típusú sörből csak 600 palackot töltöttek meg, és egy üveg söröcskét potom 400 dolláért (105 ezer Ft) már el is lehet vinni, ha éppen még akad belőle. A világszerte ismert, leghíresebb skót kisüzemi sörfőzde a BrewDog már több olyan limitált kiadású sört is főzött le, melyekhez csak mélyen a pénztárcába nyúlva lehetett hozzájutni. A Sink the Bismarck nevet viselő sörüket ugyan „csak” 80 dollárért (21 ezer Ft) adták, de az End of History nevű sörkülönlegességük megvásárlásához 765 dollárt, azaz több mint 200 ezer forintot kellett leperkálni. Az igen korlátozott mennyiségben ( összesen 12! palack készült) lefőzött, 55% alkoholtartalmú, preparált mókusba helyezett palackba töltött sör mára már természetesen mind elkelt, így senki se keresse! Végezetül essék szó a világ egyik, ha nem a legdrágább söréről, az Antarctic Nail Ale-ről, amelynek főzéséhez a nevéhez híven az Antarktisz jegéből olvasztott vizet használták fel. Itt a cél a bálnamentő Sea Shepherd társaság pénzügyi támogatása volt, mivel a mindössze 12 üveg sör elárverezésével gyűjtött pénzt a szervezet használta fel. Amúgy az egyik üveg sört 800, egy másikat pedig 1850 dollárért (közel fél millió forint) vették meg.

Kóstolja velünk az idei Világ Sörpecsét díj győztesét!

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk 2018-ban immáron 28. alkalommal, idén is České Budějovicén rendezték meg Csehország legnagyobb sörminősítő versenyét. A nemzetközi Sörpecsét versenyen a Jaromír egyik sörfőzde partnerének remek terméke, a Maxmilian 11-es világos láger söre a saját kategóriájában ugyan még „csak” a második helyet szerezte meg, ám a 32 kategória legjobb söreinek összevetésekor összetett győztessé hirdették ki! 245 sörfőzde, ezernyi terméke közül elsőnek lenni, s ezzel a Világ Sörpecsét díjat kiérdemelni még akkor is nagy érdem ha tudjuk, hogy a sörminősítés meglehetősen szubjektív sportág. S mivel szubjektivitásról beszélünk, így most szeretnénk mindenkit arra biztatni, hogy a Maxmilian tizenegyeskéjét saját maga is kóstolja meg a Jaromír Sörözőinkben.


Ugyan ez a sör nem tartozik az alap Jaromír sörválogatottba, de a vendégeink kedvéért beszereztünk egy pár hordócskával, afféle május eleji meglepetésként. Így nincs más tennivalójuk, minthogy a holnapi naptól kezdve fáradjanak el a Jaromír sörözők egyikébe, másikába, és maguk is minősítsék az idei Világ Sörpecsét díj győztesét! De siessenek, mert a készlet erősen korlátos, pláne ilyen ideje kora nyári tikkasztó melegben! Na zdraví, azaz egészségükre, ahogyan azt egy jól nevelt cseh mondaná!

Szurkoljunk együtt a magyar és a cseh hokiválogatottnak!

Miközben, így április végén, egy csöppet sokkoló módon a hőmérséklet higanyszála majd eléri a 30 Celsius fokot, kezdetét vette, sőt már javában zajlanak a budapesti Papp László Sportarénában megrendezett 2018-as IIHF divízió I-es jégkorong-világbajnokság mérkőzései. A tét nagy, s egyelőre a helyzet se nem biztató, se nem elkeserítő, de mindenképpen bizonytalan. Van még esélyünk (ha nem is sok), hogy feljussunk a főcsoportba, de arra is van fájó lehetőség, hogy visszacsússzunk a B csoportba. Nyernünk kell a meglepően kiválóan játszó britek és a hozzánk hasonlóan egyelőre negatív mérleggel álló lengyelek ellen! Mivel nem véletlenül a Jaromír névválasztásunk, s nem véletlenül díszítik sörözőink falait a jéghoki ereklyék, így ezúton hívjuk fel minden sörszerető barátunk, vendégeink figyelmét, hogy szurkoljon a magyar jégkorong válogatottnak!

Jágr már nem aktív, de a hoki örök!
De alig ér véget a viadal, már május 4-én el is kezdődik a világ 16 legjobb válogatottjának részvételével az IIHF jégkorong-világbajnokság. Helyszín Dánia, a főváros Koppenhága valamint Herning városa. Csehes sörözőkként mi természetesen a cseh válogatottnak szurkolunk, akik az A csoportban olyan vetélytársakkal kezdik meg a küzdelmet, mint az oroszok, a svédek, a svájciak, a szlovákok, a dánok, az osztrákok és a fehéroroszok. Az első mérkőzésre május 5-én kerül sor, és egy igazi cseh-szlovák rangadót tekinthetünk meg! Hajrá magyar fiúk, és hajrá cseh válogatott!

Csehországi sörfesztivál ajánlatok – 2018

Néhány hét alatt a télből szinte egyenesen nyárrá változott az időjárás és ezzel együtt kezdetét vette a sörfesztivál szezon is. Amellett, hogy hazánkban is sorra megrendezésre kerülnek, az ilyen-olyan minőségű sörös események most szeretnénk felhívni olvasónk figyelmét egynéhány cseh sörfesztiválra is. Bízunk abban, hogy minél többen el tudnak majd látogatni az általunk ajánlott sörünnepek valamelyikére.


Mindjárt kezdjük a sort a május 10. és 26. között sorra kerülő Prágai Sörfesztivállal, ahol 17 napon át, 4000 négyzetméteren, közel 40 kisebb-nagyobb sörfőzde termékeit lehet majd megkóstolni. Közülük jó egynéhány (pl. Sibeeria, Falkon, Chroust stb.) úgynevezett gerilla sörfőzde, amely ugyan fizikailag saját főzdével nem rendelkezik, ám saját anyaggal, receptúrával elképesztő sörcsodákat főzetnek le más sörfőzdékben. Rögtön június első két napján České Budějovice városa ad helyet egy remek kis sörfesztiválnak, de ugyancsak június 1-2. között tartják Prágában a Žižkovi Sörfesztet, közel 40 kisüzemi sörfőzde részvételével. Ha valaki éppen ráér június 23-án, akkor irány Nový Jičín városa. Remek kulturális programok élvezete mellett nem csupán cseh kisüzemi sörfőzdék, hanem akár lengyel söröket is megízlelhetünk. Ezen a napon ajánljuk akár Strakonice városának „bevételét” is, ahol a Jaromírokból jól ismert Dudák Sörgyár helyi fesztiválján lehet a sörtémában jobban elmélyedni. Augusztus 10-én és 11-én a közeli Mikulovban rendezik a Pivobraní (Sörkapu) nevű sörfesztivált, ahol a sörök mellett remek rock koncerteket is élvezhetünk. Végezettül még felhívnánk a figyelmet a Brnói Sörfesztiválra, amelyre ugyan csak szeptember 21-22. között kerül sor, ám legalább van még idő eme programnak a „táncrendünkbe” való felvételére.

A trendi sous vide és az ötös fogat!

Kedves olvasóink / Jaromír sörözőinket járó vendégeink, ugye hogy egy izgalmas címet választottunk a mostani írásunkhoz? Reményeink szerint kellőképpen figyelemfelkeltő, enyhe túlzással szólva rejtélyekkel teli. Hiszen még mindig csak kevesen tudják, hogy mit is takar a napjainkban egyre trendibbé váló sous vide fogalma, és talán csak az igazi sörbarátoknak esik le rögtön a tantusz, hogy mire is gondolunk az „ötös fogat” megnevezés alatt. Persze egyik esetben sem beszélhetünk hatalmas ördöngősségről, ezért a további ködösítés helyett nyomban neki is állunk a magyarázatnak.

Egy szuvidált finomság
Először is szóljunk a sous vide-ról röviden, amelyet a kiejtése alapján magyarosan szuvidnak, magát a konyhatechnológiai eljárást pedig szuvidálásnak hívnak. Ez az elegáns francia kifejezés nem jelent mást, mint az ételek légmentes tasakokban való hosszú időn át tartó, a hagyományos főzésnél alacsonyabb, de állandó hőmérsékleten zajló főzését. Az így megfőzött étel a későbbiekben számos előnyös oldalát mutatja. Például a szuvidált húsokat miután előveszik a vákuum csomagolásból, a már korábban megtörtént előfőzésnek köszönhetően gyorsan ki tudják sütni nem kis várakozási időt megspórolva. Ám a szuvidálás nem csupán a vendéglátóhelyen eltöltött időről szól, sőt! A nem is olyan régen, a múlt század 70-es éveiben Georges Pralus által kifejlesztett eljárás alkalmazása során az ételek úgy válnak omlóssá, hogy közben megőrzik az eredeti színüket, tápanyagtartalmukat és textúrájukat. A részletekbe bonyolódva valójában napestig sorolhatnánk a szuvidálás előnyeit, ám ettől most mindenkit megkímélünk. Ám azt büszkén hangoztatjuk, hogy a Jaromír konyháiban számos ételünk elkészítése során alkalmazzuk ezt a valóban korszerű konyhatechnológiai eljárást, jól tudván, hogy ezáltal a vendégeink még elégedettebbek lesznek.

És most a szuvidálás után következzék az ötös fogat kérdése. Ez természetesen nem szól másról, minthogy itt a tavasz, remek idő van, s nem csupán az élővilág éledt fel, de immáron a Jaromír Mini Garden is felvette pörgősebb ritmusát. Ennek jegyében, az ínségesebb téli szezont követően immáron ismét öt sörcsap ontja a maláta alapú finomságokat! Ha szabadtéri sörözésre vágynak, irány a Mini Garden!

IPA akció a Jaromírokban!

Az elmúlt években a sörszerető közönség egyik kedvelt sörtípusa lett az IPA, azaz az indian pale ale. Eme hazánkban korábban kevéssé ismert, ám a világban igen hosszú időkre visszanyúló történettel bíró sörféleség előbb a magyar kisüzemi sörfőzdék termékeinek körében jelent meg, majd az egyik hazai multi sörgyár közkedvelt söreként is megjelent. Ez utóbbi sörről persze enyhén szólva is megoszlanak a vélemények, de tény, hogy az IPA fogalom közismertté válásához és az IPA sörök iránti érdeklődés fokozódásához sikeresen hozzájárult. A hagyományosan a láger söreiről híres Csehországban is reagáltak a felső erjesztésű sörök, köztük az IPA-k iránti igényre, mind a gomba módra szaporodó kisüzemi sörfőzdék, mind a nagyobb, ipari sörgyárak szintjén. Törzsvendégeink már jól tudják, hogy a Jaromírokban rendszeresen felbukkan a Maxmilian sörfőzde IPA söre, a Csók (csehül Polibek), melyről korábban már ITT írtunk. 


Eme hosszú bevezető után térjünk a lényegre! Mindhárom Jaromír sörözőnkben most akciós áron lehet megkóstolni a Maxmilian IPA sört!!! Uraim, hölgyeim jöjjenek egy kis finom „csókért”, most igazán baráti áron, persze csak a készlet erejéig!!! És még egy előzetes ízlelőbimbó felizgatás: Nem is oly sokára megérkezik hozzánk a Maxmillian sörfőzde 11-es söre, amely idén megnyerte Csehország legnagyobb sörminősítő versenyének fődíját!!!

Itt a Húsvét, sörözzünk tudatosan!

A hosszúra nyúló ünnepek, így a mostani Húsvét is bizony sokunk számára jelentenek kiváló alkalmat egy-egy alapos családi, baráti bulira s ezzel együtt elmerülésre az alkoholok, köztük a sörök élvezetében is. Azért hogy a kellemetlen mellékhatásokat, valamint a testet-lelket kimerítő másnaposságot elkerüljük, de legalábbis eme hatások mértékét némileg csökkentsük, érdemes néhány alapszabályt betartanunk. Álljanak itt jó tanácsaink!


  1. Alapozzunk! Ha nagyobb mennyiségű sör elfogyasztása „fenyeget” minket, mindenképpen „alapozzunk”, de legalábbis megfelelő időben fogyasszunk el az alkohol felszívódását csökkentő akár zsírosabb ételeket. Ettől ugyan nem lesz a szervezetünkben kevesebb alkohol, de legalább kisebb késleltetéssel fejti ki a hatását. A diétázás és a sörözés nem jó barátok!
  2. Ne a gyomrunkat használjuk mixernek! Sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör, mondja a közismert, ám minden alapot nélkülöző szólás. Az igazság ettől igen messze áll, így jó tanácsunk, hogy ne igyunk összevissza mindenféle italokat, maradjunk a minőségi (lehetőleg ne kukoricás) söröknél, maximum egy kupica pálinkával színesítve!
  3. Sörfogyasztásunknál a saját szervezetünk tűrőképességét vegyük figyelembe és ne másokét! A sörözés nem verseny, nem itt kell megmutatni, hogy mekkora „Janik” vagyunk!Minden ember szervezete másképp tudja a bevitt alkoholt feldogozni, eltérő májfunkciókkal, enzimszintekkel, más-más fizikai és mentális állapottal ülünk le sörözni, így értelmetlen mindenáron egyforma mennyiséget innunk.
  4. Hidratáljunk előtte, közben, és utána meg végképp! Jóllehet kis mértékben a sör hidratál, ám ez már akár második-harmadik korsó/üveg sör esetén az ellenkezőjére fordul. A sörben rejlő alkohol és a komlóban lévő alkaloidák vizelethajtó hatásúak, s így a szervezetünk kiszárítása felé vezetnek. Nem szégyen, sőt szinte kötelező egy nagyobb sörözés előtt egy pohár víz elfogyasztása, és ne vegyük figyelembe azok véleményét akik fanyalognak ha a sörözés közben időnként egy-két deci vizet is megiszunk. Ez az ő bajuk lesz, nekünk csak jót tesz! A nagyobb sörözés után pedig kötelező a vízivás!
  5. Tanuljuk meg, hogy mikor kell megálljt parancsolni magunknak! A sörözés célja nem az, hogy súlyos részeg állapotba jussunk el, amikor a gátlásaink túlzottan felszabadulnak (s másnap aztán jó pár dologra csak szégyenkezve emlékezzünk vissza), vagy hogy a tudatunk feladja magát.
  6. Ha mindezek ellenére másnapos állapotba kerülünk, az alkoholból lebomló acetaldehid áldatlan hatásának következtében, nincs is más hátra, minthogy aludjunk, pihenjünk sokat, igyunk rengeteg vizet, együnk ha bírja a gyomrunk, dobjunk be sok C-vitamint, és ha nagyon muszáj akkor vegyünk be fájdalomcsillapítót, de akkor se paracetamolosat, mert az szintén a májunkat terheli!
  7. Végezetül nagyon fontos tanács! Soha, de soha ne vezessünk alkoholos állapotban! A sörözésnél vegyük figyelembe, hogy egy korsó 5% alkoholtartalmú sör 20 mg tömegű etil-alkoholt tartalmaz, amelynek lebontásához nagyjából 2 óra (!) kell! Ez azt jelenti, hogy 5 korsó és egy kis pálinka elfogyasztását követően 12 órán (!) át nem szabad a volán mögé ülni!!!

Mindenkinek kívánunk kellemes ünnepeket és tudatos sörélvezeteket!

Húsvéti sörakció!

Már csak alig egy hét, és négy napon át ünnepeljük a Húsvétot. A dolgos hétköznapokon bizony sokszor nem fogyasztunk elég folyadékot, ám ez a hosszúra nyúlt ünnep végre alkalmat ad szervezetünk vízháztartásának rendbetételére. Mivel ünnepről, testünk lelkünk kikapcsolódásáról is van szó, így a folyadékpótlást részben akár sörrel is végezhetjük, hiszen mint köztudott a sör (persze csak nem túlzottan nagy mennyiségben) kiváló hidratáló szer. Mi Jaromírosok is szeretnénk a vendégeink szervezetének megfelelő húsvéti folyadékszintjéről gondoskodni, ezért most felhívnánk a figyelmet az alábbi ünnepi sörakcióinkra.
Klostermann félbarna és Otavsky Zlaty akció!
Mindenekelőtt ne feledje el senki, hogy már a holnapi napon csapra verjük a DUDÁK húsvéti zöld sörét! Van aki már hosszú ideje készül a megkóstolására, mások némi averzióval állnak a fura színű sör kérdéséhez, mi mindenesetre reméljük, hogy idén is sokan megszeretik ezt a különlegességet. Természetesen nem csak a sörözőinkben lehet és nem is szabad a húsvétot megünnepelni, így azok számára akik az otthon melegében, akár a főtt sonka, tojás fogyasztása közben szeretnének finom söröcskéket kortyolgatni ajánljuk a Klostermann félbarna és Otavsky Zlaty söreinket, melyeket a készlet erejéig, és csak húsvét hétfőig mindössze 299 Ft-os (plusz üveg) áron vihetik el magukkal a Jaromír Sörbisztróból! Hát nem egy remek ünnepi ajánlat? Ha Önök is így gondolják, akkor még időben töltsék fel sörkészleteiket!

Húsvéti sör, zöld sör

Két hét múlva itt a Húsvét, a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, amely a karácsonyhoz hasonlóan nem csupán a hívők számára hordoz kiemelt jelentést, hanem a vallásosságtól ugyan távol álló, ám a hagyományokat tisztelő és szerető emberek számára is. A söröket jól ismerők számára már nem ismeretlen, hogy a sörfőzdék számottevő része igyekszik a jeles ünnepek alkalmával, így húsvétkor is valami újjal, vagy szokatlannal meglepni a fogyasztóit. Nincs ez másként a cseh sörfőzdék esetében sem. Példaként megemlíthetjük a rakovníki Bakalář sörgyárat, amely idén egy 5% alkoholtartalmú bécsi malátás sör készítésével ünnepli meg a húsvétot, amely már gyönyörű réz színével is élményt jelent a sörbarátok számára.


És ha már húsvéti sörről beszélünk természetesen nem maradhatnak el a zöld sörök sem, melyek eredetéről már az előző években sokat írtunk, csak be kell ütni a honlapunk keresőjébe a „zöld sör” szavakat. Röviden megismételve azonban azt mondhatjuk, hogy a Húsvétot megelőző nagyhét Zöld Csütörtökjéhez fűződik eme szokatlan színű sör kidolgozása, mely napon a hagyományok szerint célszerű zöld ételeket és italokat fogyasztani. A strakonicei Dudák sörgyár minden évben lefőzi a maga húsvéti zöld sörét és ez idén sincs másképp. A sört természetesen csak korlátozott mennyiségben készítik el, de szerencsére idén is jut belőle a magyar sörfogyasztók számára. A Jaromír Sörözők vendégei várhatóan már a jövő hét végétől megkóstolhatják az idei zöld sör termést, a Zöld Csütörtökön pedig a fogyasztása több, mint ajánlott! :)

A cseh sörfőzde boomról röviden!

Ahogy szinte egész Európában, úgy Csehországban is valóságos sörfőzde boomról, azaz óriási számbeli gyarapodásról beszélhetünk. Szinte nem telik el olyan hét amikor az országban ne nyílna egy új mini-mikro sörfőzde, amely jellemzően csak kis mennyiségben (1000 hl alatt) termel, és az adott vendéglátóhely, brewpub esetleg pár környékbeli söröző szintjén árusítja a söreit. Amíg 2005-ben még „csupán” 100 cseh sörfőzde üzemelt, és 2010-ben is „csak” 150 működött, a számuk mára meghaladja az 500-at. Pusztán az elmúlt két évben közel 150 új főzde nyílt és Jan Šúráň, a Kézműves Sörgyárak Cseh-morva Egyesülete (Českomoravský svaz minipivovarů) szerint ez a trend még akár tíz (!) éven át folytatódhat. Ezt feltételezve 2028-ban a cseh sörfőzdék száma akár a 8-900-at is elérheti.


A jelenlegi sörfőzdék közül mindössze 46 az ipari méretű, ám mégis a cseh sörfogyasztás és cseh sörexport 98%-át még ők biztosítják. Az állandó, saját főző berendezésekkel rendelkező főzdék száma kb. 385, de emellett még közel 70 (!) olyan gerilla/projekt főzde is létezik, amely saját receptúra alapján, saját anyagból, de más főzdénél bérfőzésben állítja elő a söreit. Tovább színesíti a képet a jellemzően élelmiszeripari középiskolák és egyetemek saját tanfőzdéi. Jelenleg közel 30 készülő sörfőzdéről van információ, amely idén nyitja meg a kapuit, de ez a szám még jelentősen nőhet. Összességében megállapíthatjuk hogy igencsak fel kell kötnie annak a gatyát aki akár csak egy-egy sör erejéig, de meg szeretné megkóstolni valamennyi csehországi sörfőzde termékét. Ám addig és azután is térjenek be hozzánk a Jaromírokba, ahol kiváló cseh regionális és kisüzemi sörválasztékunk áll az Önök rendelkezésére.