Mielőtt cikkünket elolvasná már időben szólunk, hogy itt nem
a különféle procleanvitamineatingnaturpatikavitalbiostb. oldalak által propagált
sörélesztő pelyhekről, tablettákról szólnánk, amelyek „természetesen” a sok társukhoz
hasonlóan az immunrendszerünk erősítésén, a vércukorszintünk csökkentésén át, a
vitamin, fehérje gazdagságon túl talán mindenre is jók. Nem, mi most a mezei
sörélesztőről beszélünk, arról a mikroszkopikus méretű gombáról, amely nélkül
kedvenc italunk soha nem születhetett volna meg. Bizony, eleink már korán megsejtették,
hogy a vízen, malátán és később a komlón kívül kell még ez a bizonyos plusz, de
sokáig, egész pontosan a XIX. század derekáig nem tudták, hogy pontosan mi is
az. Ekkor előbb Theodor Schwann német fiziológusnak, majd Louis Pasteur francia
mikrobiológusnak köszönhetően végre sikerült beazonosítani az élesztőt, majd
megfejteni az általuk indukált erjedés folyamatát. Később Eduard Buchner Nobel-díjas
német kémikus bebizonyította az élesztőgombák által termelt enzimek erjedésre
gyakorolt hatását, majd Emil Hansen a Carlsberg sörgyár munkatársa volt, aki
elsőként tenyésztett ki egy a láger sörök készítéséhez megfelelőbb, önálló
sörélesztő törzset.
A minőségi cseh sörök és kiváló étkek, azaz a Jaromír sörözők, éttermek kedvelőinek!
A csodálatos sörélesztő
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése