A sör legyen keserű? De mennyire? Az IBU-ról dióhéjban.

Vendégeink jelentős része első látogatásuk alkalmával azt kérik tőlünk, hogy széles sörválasztékunkból valami keserűbbet, „olyan pilseni típusút” ajánljunk a számukra. A pilseni keserűségről már egy korábbi cikkünkben írtunk, de most vizsgáljuk meg, hogy mitől is keserű a sör, mennyire lehet keserű egy sör és egyáltalán és mit is jelent azt, hogy keserű? A sör keserűségét természetesen a négy alapvető alkotórészből a komló adja, de nagyon nem mindegy, hogy eme aromát adó növényből milyen fajtát, mekkora mennyiségben használnak fel a sörfőző mesterek a főzés során. Az egyes komlófajták ugyanis eltérő mennyiséget tartalmaznak az alfasavakból. Az alfasavak mennyisége pedig alapját adja a sör keserűségét számmal kifejező IBU érték számításához.


Az IBU avagy a Nemzetközi Keserűség Egység (International Bitterness Units) értéke elméletileg a nullától egészen a végtelenig terjedhet, de a sörök szinte kizárólag a 0 és 100 egység közötti keserűséggel bírnak, mivel 100 fölött már az élvezetet eléggé negatívan befolyásoló extrém keserűségről beszélhetünk. Az IBU kiszámolásához ismerni kell a komló súlyát, mennyiségét, alfasav százalékos értékét és tartalmát. A százalékos értékhez tudni kell a forralás idejét is. A sör IBU értéke ugyanakkor csak egy hozzávetőleges adat, az adott sör keserűségét még további alkotóelemek, vegyületek aránya, a PH illetve az alkoholtartalom is jelentősen befolyásolja, sőt mindhez még hozzájárul az adott fogyasztó ízérzékelése és más élettani jellemzői is. Egy sör tehát valakinek keserű, másnak kevésbé, de összességében az említett IBU érték jó kiindulási pontot jelent a keserűség mértékének megbecslésére az adott sör előzetes ismeretének hiánya esetén. Néhány példa az IBU értékekre: Gyümölcsös lambic:0-10, weissbeer: 8-15, amerikai láger: 8-18, cseh láger: 20-35, pilseni: 22-40, balti porter: 20-40, english IPA: 40-60, Irish stout: 25-45, extra stout: 50-70, iperial stout: 50-90, double IPA: 60-120. A valaha lefőzött legkeserűbb sör IBU értéke pedig nem kevesebb, mint 2600 (!), de őszintén szólva a cikk írójának eme termék megkóstolása mondhatni egyáltalán nem hiányzik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése