Korunk „sörforradalmában” szépen szaporodnak a magyarországi kisüzemi sörfőzdék, szinte megszámlálhatatlan külföldi sör vált itthon is megvásárolhatóvá, és emellett a nagyobb sörgyáraink is újabb és újabb söröket dobnak a piacra. Eme bőséges sörválasztékkal bíró korszakban nem csoda, hogy sokan kaptak rá a sörkóstolásra, az újabb és újabb sörfajták, sörmárkák kipróbálására. Próbálgatják érzékszerveiket, igyekeznek minél több mindent megérezni az eléjük kerülő sörben. Teszik mindezt úgy, mintha egy igazi sörminősítő versenyen bírálóként vennének részt. Remek szórakozás, melyet akár a gazdag üveges és csapolt sörválasztékkal bíró Jaromír Sörözőkben is lehet „játszani”. De mire is kell figyelni egy adott sör bírálata során? Álljon itt egy pici segédlet, úgy nagyvonalakban.
Kezdjük azzal, hogy nem árt ismerni az adott sörnek a hivatalos sörbírálók, azaz a BJCP (Beer Judge Certification Program) szerinti kategória leírását (pl. egy pilseninek milyen jellemzőkkel is kell rendelkeznie). Utána ragadjuk meg a poharat, ám még ne kóstoljuk meg a nedűt. Először is szaglószervünkön a sor, azaz szagoljuk meg a nemes folyadékot és próbáljunk valamit megérezni az őt alkotó „elemekből”. Mennyire komlós, malátás, élesztős az illat, ha egyáltalán érezhető bármi is belőlük? Ezt követően nézzük meg, hogy milyen is a sör megjelenése, mennyire tiszta, milyen a színe, a habja. Most már kortyolhatunk egyet és koncentráljunk az ízre. Próbáljuk kiérezni a malátát, a komlót, az élesztőt, ezek egyensúlyát, a további ízkomponenseket, a sör utóízét stb. Külön érdemes azzal játszani, hogy érzünk-e benne valami sörhibát, pl. egy kis diacetiles vajasságot, oxidáció okozta kartonpapír ízt stb. 😊 Érdemes odafigyelnünk arra is, hogy az elfogyasztás során, az idő múlásával, pl. a sör hőmérsékletének emelkedésével erősen változhat az íz. De az ízlelés önmagában még nem elég, nézzük meg a sör kortyérzetét. Mennyire szénsavas a sör, mennyire érezzük a testességét, a benne lévő alkoholt, vagy éppen a krémességét. Ha mindezeken túlestünk akkor érdemes megfogalmaznunk egy összbenyomást és levonni a tanulságokat. Mennyire felelt meg a sör a kategóriája szerint elvártaknak, szerintünk vannak-e hibái és hogy egyáltalán fogyasztanánk-e belőle még az életünkben, javasolnánk-e másoknak, azaz mennyire is tetszett nekünk? Nos ennyit, így dióhéjban, kívánunk mindenkinek remek sörbírálást azaz szórakozást! Jó párezer sört követően akár már profik is lehetünk! 😊
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése