Bakalář – egy kis sörfőzde történelem – I. rész.

Most, hogy már a rakovníki sörgyár sörei is a Jaromír sörözőink állandó kínálatához tartoznak, érdemes egy kicsit bővebben is megismerkednünk magával a sörfőzdével, illetve annak történelmével. Csehországban a sörfőzés már több mint ezer éves múlttal rendelkezik. A kisebb-nagyobb városokban a lakosság tömegesen fogott hozzá a mai sörre csak részben emlékeztető nedű elkészítéséhez. Persze megfelelő technológia hiányában a sörök minősége főzetről főzetre is erősen különbözött.

A mai Bakalář Sörgyárnak helyet adó Rakovník városában is már szinte a település megalapításától kezdve főzték a sört. Korabeli feljegyzések szerint 1436-50 között 5 kisebb főzde működött. Ám hivatalosan csak 1454-re datálják a rakovníki sörfőzést, ugyanis ebben az évben kapta meg a kereskedő város László királytól (aki magyarországon V. Lászlóként uralkodott) a főzési jogot, és egyben a márkavédelmet. Ez utóbbi arról szólt, hogy a város falaitól csak legalább egy mérföld távolságra volt szabad sört főzni.


A XVI. században már kilencen főzték helyben a sört, de a későbiekben már akadt olyan időszak amikor csaknem száz háztartásban forrt a sörlé. Ez persze csak magára a főzésre vonatkozott, az erjesztés – érlelés már jóval kevesebb helyen, egész pontosan a Városháza hűvös pincéiben történt. A sörfőzés idő közben egyre kifinomultabbá vált, így nem csoda, hogy 1588-89-ben a rakoníki sörnek egy Jiří Pička Písecký nevezetű iskolamester, egyetemet végzett tudós is a hívévé vált. És itt ragadjuk meg az alkalmat, hogy visszaugorjunk egy kicsit az előző cikkünkre ahol a Bakalář sör elnevezésével foglalkoztunk. Ugyanis el kell árulnunk, hogy a bakalář szónak a hétköznapin (agglegény) túl van egy speciálisabb jelentése is. Bakalář – azaz egy olyan tanult személy, aki rendelkezik a baccalaureatussal, azaz a legalacsonyabb egyetemi fokozattal. Így már talán nem is nehéz kitalálni, hogy a rakovníki söröket nem az agglegényekről, hanem Jiří Pička Písecký, a mai rövidítéssel élve Bsc. végzettségű tudós után nevezték el. Ez az elnevezés, márkanév pedig sikeresen túlélte az elkövetkező évszázadokat, és fennmaradt a mai napig. De erről majd a cikkünk következő részében írunk! Addig is mindenki kóstolja meg nálunk a kiváló minőségű Bakalář-t!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése