Most, hogy már a
rakovníki sörgyár sörei is a Jaromír sörözőink állandó
kínálatához tartoznak, érdemes egy kicsit bővebben is
megismerkednünk magával a sörfőzdével, illetve annak
történelmével. Csehországban a sörfőzés már több mint ezer
éves múlttal rendelkezik. A kisebb-nagyobb városokban a lakosság
tömegesen fogott hozzá a mai sörre csak részben emlékeztető
nedű elkészítéséhez. Persze megfelelő technológia hiányában
a sörök minősége főzetről főzetre is erősen különbözött.
A mai Bakalář
Sörgyárnak helyet adó Rakovník
városában is már szinte a település megalapításától kezdve
főzték a sört. Korabeli feljegyzések szerint 1436-50 között 5
kisebb főzde működött. Ám hivatalosan csak 1454-re datálják a
rakovníki sörfőzést, ugyanis ebben az évben kapta meg a
kereskedő város László királytól (aki magyarországon V.
Lászlóként uralkodott) a főzési jogot, és egyben a
márkavédelmet. Ez utóbbi arról szólt, hogy a város falaitól
csak legalább egy mérföld távolságra volt szabad sört főzni.
A
XVI. században már kilencen főzték helyben a sört, de a
későbiekben már akadt olyan időszak amikor csaknem száz
háztartásban forrt a sörlé. Ez persze csak magára a főzésre
vonatkozott, az erjesztés – érlelés már jóval kevesebb helyen,
egész pontosan a Városháza hűvös pincéiben történt. A
sörfőzés idő közben egyre kifinomultabbá vált, így nem csoda,
hogy 1588-89-ben a rakoníki sörnek egy Jiří
Pička Písecký nevezetű iskolamester, egyetemet végzett tudós is
a hívévé vált. És itt ragadjuk meg az alkalmat, hogy
visszaugorjunk egy kicsit az előző cikkünkre ahol a Bakalář
sör
elnevezésével foglalkoztunk. Ugyanis el kell árulnunk, hogy a
bakalář szónak a hétköznapin (agglegény) túl van egy
speciálisabb jelentése is. Bakalář – azaz egy olyan tanult
személy, aki rendelkezik a baccalaureatussal, azaz a legalacsonyabb
egyetemi fokozattal. Így már talán nem is nehéz kitalálni, hogy
a rakovníki söröket nem az agglegényekről, hanem Jiří Pička
Písecký, a mai rövidítéssel élve Bsc. végzettségű tudós
után nevezték el. Ez az elnevezés, márkanév pedig sikeresen
túlélte az elkövetkező évszázadokat, és fennmaradt a mai
napig. De erről majd a cikkünk következő részében írunk! Addig
is mindenki kóstolja meg nálunk a kiváló minőségű Bakalář-t!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése