Klostermann, a Šumava írója

A strakonicei Dudák sörgyár bő termékválasztékának egyik gyöngyszeme, a Jaromír Sörözőinkben is igen nagy népszerűségnek örvendő Klostermann félbarna sör. Ez a 13-as finomság nem csupán ínyenc élvezeteket nyújt a cseh sörök szerelmesei számára, de egyúttal tisztes főhajtás is Dél-Csehország egyik legprominensebb írója, költője Karel Klostermann előtt. Érdemes egy kicsit többet megtudnunk arról, hogy ki is volt ez a szemüveges, szakállas úriember, akinek a nevét és arcképét a sörcímkén vagy éppen a korsón, poháron láthatjuk.


Karel Faustin Klostermann 1848. február 13-án született a felső-ausztriai Haag am Hausruck városában, az akkori Osztrák Császárság területén, egy tíz gyermekes házaspár legidősebb utódaként. 1849-ben a kis Karel orvos édesapja családjával Sušicébe költözött. A fiatal fiú 9 éves korától kezdve a dél-cseh Písek városában járta az alapfokú iskoláit, majd később Bécsben folytatott gyógyszerészi tanulmányokat. Az iskola azonban rendkívül drága volt, így folyamatos nyomorban élt az osztrák fővárosban. Ezért, illetve egészségi okok miatt végül úgy döntött nem folytatja tovább a tanulmányait, ehelyett inkább a nyelvek tanulása és az írás felé fordult. Felfedezte különleges érzékét a nyelvek elsajátítása iránt, így a német és cseh anyanyelve mellett megtanult franciául, olaszul, spanyolul, szerb–horvátul, angolul és még sorolhatnánk.

1873-ban visszaköltözött Kašperské Horyba, ahol a családja ekkortájt lakott, de nem sokkal később már Pilzenben, mint francia tanár helyezkedett el a helyi német nemzetiségi gimnáziumban. Két év elteltével feleségül vette egy birodalmi tanácsos lányát és 1881-től már professzori címet is szerzett, de sajnos mindezek ellenére sem élt túlságos jómódban. Őt azonban mindez nem különösebben érdekelte, inkább belefogott írói karrierjének építésébe.


Kezdetben német nyelven alkotott, de később részben áttért a csehre. Így születtek meg regényei, novellái, versei melyek fő témája a vadregényes, egyszerre zord és egyszerre csodálatos Šumava hegység, valamint az ott élő emberek, emberi sorsok. Számos írása kötődik egyik lakóhelyéhez a már említett Kašperské Horyhoz. A kétnyelvű, a Šumava vidékén egymás mellett békésen együtt élő társadalmi közegben Klostermann sohasem csatlakozott sem a német, sem a cseh ellenes szólamokat hangoztatókhoz. Ő így, együtt szerette mindkét nemzetet és a varázslatos dél-cseh erdőborította hegyeket. Ezért nem csoda, hogy mind osztrák, mind cseh részről nagyra értékelik munkáit.


Karel Klostermann 1898-ban megözvegyült, de nem sokkal később újból megnősült. Az első Világháború végére, az első Cseh Köztársaság kikiáltásakor az író már igen rossz egészségi állapotban volt. 1923. július 16-án, 75 éves korában, Štěkeň városkában hunyt el, de a koporsóját Pilzen városába szállították és porhüvelyét a város polgárainak megbecsülése mellett a Szent Vencel temetőben helyezték örök nyugalomba.


Miközben kortyolgatjuk az aranysárga Klostermannt gondoljunk egy kicsit erre a nagyszerű emberre, kiváló cseh-osztrák irodalmárra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése