Csak pozitívan! Újdonságaink, akcióink!

Amit már hetek, hónapok óta egyre inkább sejtettünk, sajnos most bekövetkezett. Visszatért a tavaszi rémálom és a vendéglátóhelyeinkre újból a túlélésért folytatott küzdelem vár. Mivel értjük a koronavírus járvány megfékezésének elemi szükségességét és természetesen elfogadjuk a túlterhelt magyar egészségügy helyzetének könnyítése érdekében hozott döntéseket így nem marad számunkra más hátra, minthogy kihozzuk a legtöbbet ebből a szomorú helyzetből. Ezért most nem is kesergünk tovább, ehelyett jöjjenek a pozitív hírek mindazon szolgáltatásainkról melyekkel a cseh söreinkért és finom étkeinkért rajongó vendégeink életébe próbálunk egy kis örömet csempészni.


Kezdjük pozitív híreink sorát azzal, hogy a Jaromír Sörbisztró és a Jaromír a Templomhoz éttermünkből elvitelre nem csak a napi menüből, hanem az állandó étlapról is választhatunk. Elég akár csak elfáradni hozzánk, leadni a rendelést és akár meg is várhatjuk amíg az étel frissen elkészül. De persze akár telefonon, akár Facebookon is rendelhetünk, így az előre megbeszélt időben várnunk sem kell az étel átvételére. Ugyancsak örömteli, hogy mindkét vendéglátóhelyünkön továbbra is üzemel a sörboltunk, csehesen szólva Pivotékánk, ahol üveges sörök széles választékából vihetünk kedvünkre haza. Mindezeken túl pedig akár egy literes műanyag palackba Dudák 11-es is töltenek nekünk, így garantáltan friss csapolt sörrel dobhatjuk fel a nyolc órától háziőrizetbe kényszerített testünket és persze aggódó lelkünket. Az elviteles söröknél hamarosan újból kisebb akciós árú német, angol stb. sörökkel is igyekszünk mindenkit tovább lelkesíteni. De itt még nem állunk meg. A terveink szerint hamarosan szombatonként sörkiszállítást is tervezünk Budapest területén, valamint hétvégi Jaromír élménycsomagok közül is választhatunk. Ez utóbbiak komplex gasztronómiai élményt biztosítanak majd a megvásárlóiknak, melynek részleteiről hamarosan bővebben beszámolunk. Tervezzük, hogy elviteles akcióinkba a jelenleg zárva tartó Sörpincét is bevonjuk, de ez még a közeljövő regénye. És ami a legfontosabb: ezúton is köszönjük mindenkinek ha vásárlásaikkal támogatni tudják munkatársaink munkahelyének fennmaradását, bízván abban, hogy az élet belátható időn belül tér vissza a normális kerékvágásába.

A söröskupak rövid története

Csak egy mozdulat, és már fel is hangzik a jól ismert szisszenés. Életünkben már számtalanszor hallgattuk nagy élvezettel egy sörösüveg nyitását, vizsgáltuk meg odaadással a frissen lepattintott söröskupakot. Egy tárgy, melyet sokan előszeretettel gyűjtenek, mások műtárgyakat készítenek belőle, van múzeuma, és használták már pénzpótlóként is. De mióta is létezik ez a kicsi, de annál fontosabb tárgy, a söröskupak? A története még a XIX. század végéig nyúl vissza. A szénsavas italok, közte a sörök palackozása hosszú időn át nehéz feladatnak bizonyult. A palackban kialakuló nyomásnak ellenálló záróelemként hosszú évtizedeken át a drótokkal a palackhoz rögzített kerámiadugót, fadugót, szövettel kombinált megoldásokat vagy éppen fémplombát használták. Ezek a módszerek azonban vagy túl költségesek voltak, vagy nem működtek megfelelően. Sokszor szivárgott ki a palackból az értékes nedű, robbant fel nyitás közben a palack vagy a nem megfelelő szigetelés miatt megromlott a palackban a sör. Megbízható, praktikus megoldásra volt szükség, így nem csoda, hogy csak 1882 és 1890 között egyedül az Egyesült Államokban csaknem 300 ötlet született arra, hogy miként is nézzen ki egy ideális palackzáró kupak. Végül 1892-ben egy amerikai, egész pontosan baltimore-i gépészmérnök, egy bizonyos William Painter (1838-1906) fejéből pattant ki az ideális megoldás. Egy korona alakjára emlékeztető fémkupak, melyet egy egyszerű gép tud a palack szájára rögzíteni, ellenáll a kis mértékű nyomásnak, és mégis könnyen eltávolítható.


Az elkövetkező évtizedekben a sörfőzdék, illetve az üveg palackokat készítő cégek ugyan eleinte csak lassan, vonakodva álltak át a korona kupak használatára, de a világsiker elkerülhetetlen volt. Így nem csoda, hogy 1930-ra már a fél világ söröspalack záró kupakjait az időközben elhunyt Painter örökösei vezette Crow Cork and Seal nevezetű cég készítette. A koronakupak a megszületése óta csak igen keveset változott. A kupak alsó felén bélésként eleinte egy papír majd kis parafa korong használtak, később mindezt az 1950-es években lecserélte egy műanyag bélés. Az 1960-as években kidolgozták a lecsavarható kupakokat is, de lényegében a koronakupakkal kapcsolatban minden más változatlan a mai napig is. Persze a Painter féle söröskupak mellett sokáig más palacklezáró eszközöket is használtak, és használnak a mai napig is, mint például a csavaros bakelit kupakot, ám a korona söröskupak világuralma töretlen.

Jaromír Sörpince újratöltve

Mint ahogyan azt már korábban beharangoztuk, újból megnyitottuk sokak kedvenc sörözőjét a Jaromír Sörpincét. A több hónapig tartó kényszerű bezárás, majd az azt követő felújítás, csinosítgatás után a pince újra vonzó képét mutatja, amiről a nyitás óta szerencsére egyre többen saját szemükkel is meggyőződhettek. A söröző egykori belső arculatának jellegzetes elemei, mint pl. a sörösüveg fal, a Jiři Menzel Oscar-díjas filméből elcsent csók jelenet, a könyöklők stb. megmaradtak, de pl. a frissen festett falakon más, részben a cseh irodalom és kultúra jelesebb alakjait ábrázoló, részben a cseh sörgyártással kapcsolatos fényképek jelentek meg. Első alkalommal érdemes akár körbejárni a sörözőt és megtekinteni ezeket az igazán hangulatos felvételeket, a különféle sörösüvegeket, korsókat, sörkekszeket és más érdekességeket is. Utána természetesen vessük bele a cseh sör, vagy akár más örömet szerző itóka élvezeteibe, hiszen végső soron a cél, hogy a sörözőnk egyfajta menedék, a nyugalom szigete legyen a mai igencsak zűrzavaros napokban. A sörválasztékunk alapvetően a jól ismert Dudák és Bakalář sörökből áll, melyeket kisebb hideg, meleg sörkorcsolyákkal, vagy akár az ötféle ízben is kóstolható cseh chipssel is tudnak lekísérni. Italjaink között megtalálható számos közkedvelt rövidital köztük a morvaföldi Žufánek párlatai is.

 


Ugyan a munkálatok egy része most is zajlik, pl. a bútorok egy része is még fokozatosan cserélődik kényelmesebbre, a bejárati ajtó is csinosodik, de a csengery utcai vendéglátóhelyünket hátukon vivő a Jaromír berkeiben új, de a vendéglátás területén professzionális kollegáink már nagy szeretettel és persze finom cseh sörökkel fogadják kedves vendégeinket. Jöjjön el mindenki akárcsak egy pohár hidegen komlózott Klostermannra, mellyel most megpróbálunk kedveskedni régi és új vendégeinknek.

Hanzli, a ferting fickó

Hol volt, hol nem volt, valamikor még a „Rákóczi korban” volt egy Bräu Michel nevezetű bécsi vendéglő, ahol a csapra vert közkedvelt aranysárga söröcske a Johannis Bier nevet viselte. Történt egy húsvéti ünnep vége felé, hogy a kocsmából elfogyott a Johannis sör. A házigazda azonban nem adta fel könnyedén és hogy teljes szégyenben ne maradjon a vendégek elé lépve kijelentette: ugyan Johannis már nincs, de Hanzl, azaz hordó alján maradt sörmaradék (Bierrest) nagy bőségben van, és ezt pintenként egy réz pénzért szívesen oda is adja. A legenda szerint azóta hívják a megmaradt sört hanzlinak. Ezt a hordó alján maradt hanzlit gyakorta újból hozzáadták a friss sört tartalmazó söröshordó tartalmához, mert nem okozott komolyabb minőségi problémát, de legalább nem veszett teljesen veszendőbe. A hanzlit hazánkban magyarosítva ferting fickónak, vagy csak simán fickónak is hívták.


Hanzli persze nem csak a régi hordók alján maradt, de a csapolás során is bőven keletkezett és keletkezik a mai napig is. Elég csak egy ilyen-olyan okból túlhabzó sör már csorog is vagy a tálcára, vagy egy gyűjtő pohárba a jobb sorsra érdemes de veszendőbe menő drága söröcske. Nem csoda hát, hogy a pénztárcájuk vastagságára érzékeny, a sör minősége iránt viszont annál érzéketlenebb vendéglátók szíve fájt minden ekképp elveszejtett csepp láttán és igyekeztek „megmenteni”. Így a teljes egyenlőség jegyében gyakorta valamennyi fogyasztó kapott a csapolt sörébe egy kis hanzlit is. Ez a „szokás” egy időben olyannyira elterjedtté vált, hogy már nem csak a mellécsurgatott sört töltötték vissza, de az el nem fogyasztott, korsókban hagyott langyos sörmaradékokat is. Nem csoda, hogy a fogyasztók számos alkalommal követelték hangosan egy hanzli ellenes törvény megszületését, amely aztán a közegészségügy érdekében meg is született. Sőt 1907-ben az olaszországi Raguza városában egy vendéglátóst három hét elzárásra ítéltek illegális „hanzlizás” miatt. A hanzli kérdés egyidős a sörökkel, de ma már szerencsére csak jóval ritkábban tapasztalhatjuk meg ezt a nem túl fogyasztóbarát magatartást. Ehelyett a vendéglátóhelyek inkább beárazzák a véletlenül vagy a hab lecsapásánál elcsorgó sör okozta veszteséget. Félnivalónk a maradéksör ilyetén felhasználásától így a vendéglátóhelyek többségében már nincs, de ha mégis ilyet tapasztalnánk, nyugodtan szóljunk fel ellene, és inkább ne is térjünk vissza ezen kocsmákba.

Újranyitás, avagy a Jaromír pince története folytatódik!

Ez év márciusában a koronavírus járvány elleni intézkedéseknek köszönhetően a magyarországi vendéglátóhelyek nyitva tartását hosszú ideig korlátozták, és emiatt sok sörözőt, éttermet átmenetileg vagy éppen végleg be is zártak. Ugyan a Jaromír Sörpincénk rácsos ajtaját mi is hosszú időre becsukni kényszerültünk, ám ezt az átmeneti szünetet igyekeztük a leghasznosabban kihasználni. Éltünk a hirtelen adódó lehetőséggel és nekiláttunk a régóta tervezett fiatalító kúrához. A már hosszú ideje szinte szünet nélkül működő pince – valljuk be őszintén - az évek során kissé kicsit leharcolódott, így arculatára igazán ráfért egy jóféle ráncfelvarrás. 


A felújítási munkálatok ugyan a vártnál kicsit lassabban haladtak, de mára örömmel jelenthetjük: az előkészületek a finisbe értek, s innentől kezdve nem marad más hátra, minthogy reméljük: az eredmény elnyeri a vendégeink tetszését. Ami a legfontosabb: a Sörpince immáron napokon belül, egészen pontosan október 22-én, csütörtök délután nyitja ki újból kapuit és kezdi meg ismét rendszeres működését! A személyzet és a külcsín ugyan megújul, de a sörválaszték továbbra is alapvetően a Jaromírokból ismert szortimenten alapul, és az ételek is maradnak a jól ismert hideg-meleg sörkorcsolya vonal mentén. Ne feledjétek! Október 22-tól várunk minden régi rajongónkat és új vendégünket a Jaromír Sörpincében! Tegyük együtt ismét otthonossá, csehes hangulatúvá a pincénket!

 

 

Minden további helyett lássunk még néhány képet a felújításról, legközelebb pedig megismerkedünk az újranyitott Jaromír Sörpince további érdekességeivel!

 



Ne hagyd magad legyűrni, regenerálódj a Jaromírokban!

„A depresszió miatt dőlnek ki legtöbben a munkából, egyre több a beteg” – így szólt a WHO, az ENSZ Egészségügyi Szervezetének jelentése, amely még jóval a mai koronavírus járvány kitörése előtt három évvel, 2017-ben íródott. A helyzet azóta nem javult sőt az idei évben még tovább súlyosbodott, hiszen a fránya vírus terjedésének megállítására tett ilyen-olyan intézkedések következtében megannyian vesztették el állásukat, bevételi forrásaikat, szegényedtek el vagy betegedtek le. Sokan félelmükben parkolópályára tették szociális kapcsolataikat vagy csak telefonra, internetre korlátozták. Mára lassan ott tartunk, hogy egy tüsszentés vagy köhintés a buszon is túlfeszíti az utastársak idegeit, egy a maszkból kilógó orr látványa is ingerültté tesz minket. Akár tagadjuk, akár nem, félünk, vagy féltjük a szeretteinket, fáradtak és egyben egyre ingerültebbek vagyunk a járvány vagy a járvány miatt tett politikai döntések, korlátozó intézkedések miatt. Ez pedig lassan apátiába, demotiváltságba, depresszióba fordulhat, mely még védtelenebbé tehet minket a vírus támadása ellen.

 


Mindezt mi vendéglátósok halmozottan tapasztaljuk mind magunkon, mind a vendégeink körében. Sokan óhatatlanul is tartanak a vendéglátóhelyektől, mint zárt közösségi terektől, holott ezek a helyek, a szabályok betartása mellett pont azt a célt szolgálják, hogy az említett depresszió, a mindennapi feszültségi szintünk egy picit normalizálódjon, megmaradjon a nyugalmunk, amellyel józan eszünk és egészségünk megtartásával túlélhessük a zűrzavaros időket. Természetesen tartsuk be mindazon előírásokat melyek a mi érdekeinket szolgálják, hordjunk maszkot (jót és jól) ahol kell, mossunk sűrűbben kezet (amit koronavírustól függetlenül is kellene, illene), stb. de ne hagyjuk hogy a félelem megfosszon minket a kedvenc vendéglátóhelyünk biztosította nyugalomtól, a picike kis kényelemtől, kényeztetéstől, attól a lehetőségtől hogy kerekebbnek és szebbnek láthassuk a mindennapi hírek és történések által elcsúfított világunkat. Gyertek hozzánk a Jaromírokba, hagyjátok egy időre az ajtón kívül a gondokkal teli életet, regenerálódjatok és erősítsétek magatokat! Hamarosan újra nyitjuk a Jaromír Sörpincét is!

 

Grand selection a Sörbisztróban!

Egy valamire való étterem/söröző, a mi esetünkben a Jaromír Sörbisztró bármennyire is elsősorban a cseh sör híve, s a cseh sörök dicsőségét hirdeti természetesen gondol azokra is, akik inkább más jellegű alkoholos italokat részesítenek előnyben. A borok hívei így a verpeléti Szent János völgy csodás „szülötteit”, a több generációkon át ívelve szőlészettel, borászattal foglalkozó Varsányi család termékeit kóstolhatják meg. Idén az éttermünkben a megszokott választék és egyes partyborok mellett ezúttal akár a Varsányi borok legkiválóbbjait, az ún. Grand selection tagjait is megízlelhetik. A választékban az olaszrizlingtől kezdve a cabernet sauvignonon át egészen a kékfrankos is szerepel. Új borlapunkon könnyedebb világost, gyengéd rosét és testesebb vöröset is fellelhetünk.

De a Sörbisztrónknál a Grand selection, azaz a nagy körültekintéssel végzett minőségi válogatás nem áll meg a borok világánál. A remek sörválasztékunkon kívül az új ital-étlapunkon a korábbi sikeres étkeink mellett számos újdonságot fedezhetnek fel, akár a nagy népszerűségnek örvendő loksáinkat is. A sörkorcsolyák közül az egyik személyes kedvencem a csülkös tésztabatyu fűszeres tejföllel és barnamártással. Isteni falat. De természetesen nem feledkeztünk meg a rövid italokról sem, ahol szintén kibővítettük a választékot. Sportnyelven szólva igyekeztünk egy igazán remek válogatottat a „pályára küldenünk”. Így a rumok szerelmesei a Matusalem, Diplomatico, Brugal Anejo csatársorból választhatják ki kedvencüket, a whiskyk rajongói akár egy jó kis tíz éves Laphroaig skót itókát is elkortyolgathatnak, de a konyakok, vodkák hívei is találhatnak valami jóféle kontyalávalót. A jól ismert cseh „pálinkáinkról” pedig nem is kell már beszélnünk. A lényeg, hogy mindazok, akik az újdonságot kedvelik és azok is, akik a megszokottra vágynak itt, a Sörbisztróban megnyugvásra és igazi Grand selection-re találhatnak!

Éljen szeptember 27. a Cseh Sör Napja!

Szinte már csak pár óránk van hátra az idei nyárból, hiszen a soron következő hétvégétől nem csak naptár szerint, de az időjárás tekintetében is beköszönt a hűvös ősz. De ez minket nehogy eltántorítson a sörök fogyasztásától, hiszen a hűvösebb idő meghozza kedvünket az alkoholban erősebb, testesebb komló-maláta alapú itókák iránt. Már csak azért se riadjunk rögtön vissza a sörivástól mert szeptember 27-én, Szent Vencel, többek között a sörfőzők védőszentjének napján ünneplik a Cseh Sör Napját (Den Českého Piva). Persze egy valamirevaló cseh polgárnak nem kell semmiféle külön nap ahhoz, hogy kedvelt sörét elfogyassza, de immáron nyolc évvel ezelőtt a Cseh Sörfőzdék és Malátaházak Szövetsége mégis ünnepnappá nyilvánította Szent Vencel napját, akinek életéről, fontosságáról már több korábbi cikkünkben is írtunk! Aki érdeklődik irántuk az keressen rá a bal oldali Keresés ebben a blogban felirat alatt!


A cseh sör napja révén nyert ünnepi időszak időközben immáron nem is csak napra, hanem egy egész hétre nyúlik, így idén már szeptember 23-tól egészen 30-ig tart. Ez alatt az idő alatt számos kis és nagy sörfőzde (Starobrno, Svijany, Kyjovsky, Chodovar, Chomout stb.) speciális Szent Vencel sörrel lepi meg a fogyasztóit és igen nagy számú vendéglátóhely veri csapra eme ünnepi söröket. A Jaromír Sörözőinkben is már csapra vertük a Strakonicei Sörgyár idei Szent Vencel sörét, mely gyors ütemben fogy így érdemes minél előbb elcsapni egy-két korsóval belőle. Ünnepeljük hát együtt, akár már ma is a Cseh Sör Napját, és Szent Vencelt a sörfőzők védőszentjét!

Jaromír Pivotéka és a Szent Vencel napi Dudák

Aki az elmúlt napokban a Lőrinc pap teret élettel betöltő Jaromír a Templomhoz sörházunknál, éttermünknél járt az a pincelejárótól balra egy új szolgáltatásunkat fedezhette fel. Ez pedig nem más, mint egy sörbolt, cseh néven, illetve Pivotéka. Mint azt szinte mindenki tudja a pivo szó a sört jelenti, míg a téka szó eredendően a görög theke szóból származik, és innen került számos nyelvbe, gondoljunk akár a közismertebb bibliotékára, azaz könyvtárra. Jelentése: tartó, így a könnyen megfejthető, hogy maga a pivotéka egy sörtartó, azaz egy hely, ahol remek söröket tartunk persze csak addig amíg a lelkes vevők fel nem kapják és haza nem viszik őket. 

 

A mi Pivotékánk cseh sör szortimentje főleg a megszokott strakonicei, rakovníki sörgyárak mellett a březnicei és humpoleci sörgyár termékeire alapul, így megtalálhatjuk a Dudák, Klostermann, Bakalář, Černovar, Bernard és Herold söröket is. De a sörboltunkban nem álltunk meg a cseh söröknél, így számos más nemzet sörét is hazavihetjük. Így lecsaphatunk egy remek DAB Radeberger, Erdinger, Kilkenny vagy más sörkülönlegességre. A Pivotékánk sikerét a pazar választék mellett a kedvező árak is biztosítják. De a sörboltban nem csupán sörre bukkanhatunk. Kétféle színben és különböző méretben szert tehetünk egy kiváló minőségű Jaromír pólóra is, ezzel fejezvén ki lelkes törzsvendég mivoltunkat. Otthoni piknikre, baráti sörözésre pedig akár sörcsapot és hordós sört (Dudák, Bakalář, Otavsky zlaty vagy Klostermann) is vásárolhatunk így otthon is kiélvezhetjük a csapolt sör élményét! Mindenkit várunk szeretettel akár már csak egy-egy hazaviendő sör erejéig is!

És még egy fontos közlemény! E hétvégétől már csapolt formában mindkét Jaromírunkban kapható lesz a strakonicei sörfőzde idei Szent Vencel-napi söre. Eme sörspecialitás egy napjainkban újrafelfedezett Gaia (Földanya) nevet viselő komló érlelés közbeni hozzáadásával (hideg komlózás) készült. A nedű kellemesen markáns keserű ízű, 5 %-os alkoholtartalomú. Csak a limitált készlet erejéig kóstolható!

Tíz éves az Otava aranya (Otavský zlatý) !

Valljuk be őszintén, szeretjük az évfordulókat, kivált, ha kellőképpen kerekek. Valahogy egészen már érzés volt a tizedik, huszadik, harmincadik stb. életévünket betölteni, mint pl. az egyel előttit vagy az egy esztendővel utána következőt. Ez a fajta ösztönös „számmisztika vezérelte” érzést nem csak az élők esetében tapasztalhatjuk, hanem tárgyak, események stb. vonatkozásában is. Így nem csoda, hogy mind a strakonicei Dudák Sörgyár dolgozói, mint az ott készülő sörök lelkes fogyasztói idén kitörő örömmel és büszkeséggel ünneplik együtt az egyik legkiválóbb sörük az Otavský zlatý tizedik „születésnapját”!


Bizony, bizony, immáron tíz éve, hogy eme sörféleség meglátta a napvilágot, és elnyerte az Otava aranya nevet. A névválasztás háttérében leginkább a sörgyár mellett végigfutó, Strakonice városát kettészelő Otava folyón egykor serényen űzött munkálkodás, az aranymosás állt. A mára jobbára szabályozott, gátakkal szakaszokra szabdalt folyó, amely persze egy-egy viharos napot követően képes egy kis „vadulásra” is, az idők kezdete, de legalábbis a Šumava hegység mai formájának elnyerése óta hordja a különféle ércekben, nemesfémekben is gazdag hordalékát az alacsonyabb térszínek felé. Az itt élők már ideje korán felfedezték a folyó hordta üledékben a kis aranyszemcséket és annak nagy értékét, így az évszázadok során sokan próbálták kinyerni a víz szállította rögöket, szemcséket, csillámokat. Mára ez a foglalatosság csaknem teljesen eltűnt ám egy évtizeddel ezelőtt az Otava folyó vize más drága kincs, az Otava aranya nevezetű sör születéséhez járult hozzá. Az Otava aranyából azóta mintegy 8 millió korsónyi tűnt el a szomjas cseh torkokban, de büszkén mondhatjuk, hogy a sör magyar rajongói is kitettek magukért. A kellemesen kesernyés, tartalmas pilzeni típusú sörnek a gyár szerencsére még hosszú éveket szán így bizton mondhatjuk, hogy lesz még alkalmunk kivenni a részünket a következő 8 millió korsó elfogyasztásában!

Rakovník, egy átlagos cseh város, nem átlagos sörrel

Prágától légvonalban félszáz kilométerre nyugatra fekszik Rakovník, ez a nyugodt vidéki városka, mely a történelemben ugyan soha nem töltött be kiemelkedő szerepet, ám mégis a maga nemében meghatározó szerepet töltött és tölt be szűkebb-tágabb térsége életében. A település neve természetesen ismerősen csenghet a Jaromír sörözők vendégei számára hiszen a Bakalář, Černovar és Pražačka sörök szülőhelyéről van szó, így érdemes egy kicsit jobban megismernünk magát a városkát. 

Rakovnik alapvetően magán hordozza a kisebb cseh városok szinte valamennyi ismertetőjelét, mondhatni maga a tipikus cseh kisváros. A településen megtalálhatjuk a nagyobbacska, itt éppen kifejezetten hosszan elnyúló (400 m) főteret az egykori középkori városmag közepén, a hajdani városfal maradványait, a szépen fennmaradt városkapu tornyokat (Magas-, és Prágai), az impozáns tornyos városháza épületet, a pazar templomot (Szent Bertalan-templom), a főtéren körben egykori kereskedőházak, iparosok műhelyek mára jobbára üzletekké átalakított sorát, valamint a hajdan volt zsidónegyedet. És mindezeken túl természetesen nem hiányozhat a város rangját is mutató sörgyár sem, amely szerencsére sok cseh társával ellentétben itt túlélte az elmúlt évszázad viharait is. A középkori városmagot természetesen itt is egy újabban épült házakból épült lakónegyed és a városka tizenhatezres lakosa jelentős részének munkát adó ipartelep veszi körül. És természetesen Rakovníkban is találhatunk egy várost kettészelő vízfolyást, az időnként szeszélyes Rakovníki patakot. Mint láthatjuk Rakovník egy tipikus cseh városka, amely azonban az itt készülő kiváló sörök miatt mégis nemzetközi hírre tett szert. Ha valaki Prágából Karlovy Vary felé utazik eme kedves kisváros felkeresését csak ajánlani tudjuk.

Sörfőzde premier: Herold a Jaromírban!


Ugyan már csak két napon át élvezhetjük a Jaromír Mini Garden nyújtotta élvezeteket, de most nem búslakodunk hiszen a héten egy felettébb örvendetes eseményre is sor került a házunk tájékán. Végre örömmel jelenthetjük be: tovább bővült a Jaromír Sörözők italválasztéka. Mostantól kezdve egy újabb cseh sörgyár portfoliójából is kóstolhatunk, és ez nem más, mint a Herold mely egyszerre nevezhető kisüzemi sörfőzdének és tradicionálisnak is. A Prágától délre fekvő kisváros, Březnice több, mint fél évezredes sörfőzdéje egyike azon regionális sörgyáraknak, melyek a kor új kihívásaival, a felsőerjesztésű, illetve különlegesebb sörök főzésével szemben kitartanak a hagyományos technikával készülő cseh lágerek mellett. Ennek megfelelően a gyár szortimentjét nem a sörféleségek sokasága jellemzi, hanem inkább a jól bejáratott sörtípusok. A fő profil persze a jó öreg árpamaláta-víz-komló alapú láger, de itt egy Csehországban még manapság sem túlságosan elterjedt remek búzasört is készítenek.


A Herold sörei közül jelenleg a Jaromírokban háromféle ízlelhető meg, egyelőre üveges változatban, de hamarosan majd a csapra is verünk belőle. A három sör közül az egyik egy világos láger, egy 4,8%  alkoholtartalmú, erőteljesen komlókeserű ízvilágú itóka. A félbarna Herold kiválóságot azok fogják kifejezetten szeretni, akik egy sörtől elvárják hogy a benne rejlő alkohol erősebb hatást fejtsen ki. Erről gondoskodik az 5,8%-os ABV. A Herold trió harmadik tagja pedig egy 5%-os búza, mely különösen az ilyen meleg nyári időszakban okoz kellemes felfrissülést. Reméljük, sőt bizton tudjuk, hogy mindenki megtalálja magának a saját kedvenc Heroldját. Ne feledjétek, továbbra is vár rátok a Jaromír Sörbisztró és a Jaromír a templomhoz, ahol immáron a Dudák-Klostermann-Bakalář-Černovar sörök mellett már Heroldot is fogyaszthattok.