Hol volt, hol nem volt, valamikor még
a „Rákóczi korban” volt egy Bräu Michel nevezetű bécsi
vendéglő, ahol a csapra vert közkedvelt aranysárga söröcske a
Johannis Bier nevet viselte. Történt egy húsvéti ünnep vége
felé, hogy a kocsmából elfogyott a Johannis sör. A házigazda
azonban nem adta fel könnyedén és hogy teljes szégyenben ne
maradjon a vendégek elé lépve kijelentette: ugyan Johannis már
nincs, de Hanzl, azaz hordó alján maradt sörmaradék (Bierrest)
nagy bőségben van, és ezt pintenként egy réz pénzért szívesen
oda is adja. A legenda szerint azóta hívják a megmaradt sört
hanzlinak. Ezt a hordó alján maradt hanzlit gyakorta újból
hozzáadták a friss sört tartalmazó söröshordó tartalmához,
mert nem okozott komolyabb minőségi problémát, de legalább nem
veszett teljesen veszendőbe. A hanzlit hazánkban magyarosítva
ferting fickónak, vagy csak simán fickónak is hívták.
Hanzli persze nem csak a régi hordók
alján maradt, de a csapolás során is bőven keletkezett és
keletkezik a mai napig is. Elég csak egy ilyen-olyan okból túlhabzó
sör már csorog is vagy a tálcára, vagy egy gyűjtő pohárba a
jobb sorsra érdemes de veszendőbe menő drága söröcske. Nem
csoda hát, hogy a pénztárcájuk vastagságára érzékeny, a sör
minősége iránt viszont annál érzéketlenebb vendéglátók szíve
fájt minden ekképp elveszejtett csepp láttán és igyekeztek
„megmenteni”. Így a teljes egyenlőség jegyében gyakorta
valamennyi fogyasztó kapott a csapolt sörébe egy kis hanzlit is.
Ez a „szokás” egy időben olyannyira elterjedtté vált, hogy
már nem csak a mellécsurgatott sört töltötték vissza, de az el
nem fogyasztott, korsókban hagyott langyos sörmaradékokat is. Nem
csoda, hogy a fogyasztók számos alkalommal követelték hangosan
egy hanzli ellenes törvény megszületését, amely aztán a
közegészségügy érdekében meg is született. Sőt 1907-ben az
olaszországi Raguza városában egy vendéglátóst három hét elzárásra
ítéltek illegális „hanzlizás” miatt. A hanzli kérdés
egyidős a sörökkel, de ma már szerencsére csak jóval ritkábban
tapasztalhatjuk meg ezt a nem túl fogyasztóbarát magatartást.
Ehelyett a vendéglátóhelyek inkább beárazzák a véletlenül
vagy a hab lecsapásánál elcsorgó sör okozta veszteséget.
Félnivalónk a maradéksör ilyetén felhasználásától így a
vendéglátóhelyek többségében már nincs, de ha mégis ilyet
tapasztalnánk, nyugodtan szóljunk fel ellene, és inkább ne is
térjünk vissza ezen kocsmákba.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése