„Barber fiai a tisztelt közönség figyelmébe ajánlja a
Pest-Kőbányai újonnan felszerelt Sörházukban a márcziusi és álló (Lager) sört.”
Így hangzott a reklám egy 1861-es pesti újságban. Napjainkban gyakorta hangzik
el felénk az a kérés, hogy „én egy korsó lágert szeretnék, nem pedig pilsenit”.
Vagy éppen fordítva: „pilsenit kérek és nem lágert”. Ám érdemes megjegyezni: minden
pilseni láger, de nem minden láger pilseni. Ám akkor mióta van láger és
mióta pilseni?
Nos maga a láger szó a német lagernből származik, ami magyarul
azt jelenti: tárolni. Amint azt látni fogjuk ez komoly különbséget jelez a
többi sörtípushoz képest. A láger sör ugyan már évszázadokkal korábban, egyes
források szerint már a XV. században is ismert és kis mennyiségben készített
sör volt, ám a világhírét, robbanásszerű elterjedését és a mai napig
világszerte tartó óriási dominanciáját egy embernek köszönheti. Ő volt Josef
Groll, a Pilsenbe hívott bajor sörfőzőmester, a pilseni sör megalkotója. Tehát
láger sör már korábban is létezett, egy akkor még nem azonosított, de ún. alsóerjesztésű,
az erjedés folyamata során a hordó aljára ülepedő élesztőtípussal készítették.
Ám hiába főztek - elsősorban télen - sokáig érlelt, tárolt (!) láger söröket,
de 1842-ben a pilseni volt az első, amely a maga tisztaságával, arany színével,
harmonikus ízkombinációjával nem csupán a korábbi söröket, de magát a
felsőerjesztésű sörök családját is - ha nem is küldte a múltba -, de erősen a
háttérbe szorította.
Grollról és sörének megalkotásáról egyszer még
részletesebben szólni fogunk, de nem most. Ugyancsak kitérünk majd bővebben a
láger sörök fő tulajdonságaira, ám most csak az a lényeg, hogy megértsük: a
pilseni egy láger sörtípus. Láger a pilseni de láger sör pl. egy bajor helles,
egy bock, egy Vienna láger, egy dunkel vagy akár egy könnyedebb, kevésbé
kesernyés cseh pale lager is. Persze egyáltalán nem baj ha a vendégeink számára
továbbra is a pilseni lesz a kesernyésebb és a láger a maláta édesebb sör megfelelője,
mi érteni fogjuk. De azért érdemes ezt is tudni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése