Csehországi sörhelyzet 2023

Csehországban a napokban nyilvánosság elé tárt statisztikai adatok nagyrészt örömteli folyamatokról adtak tanúbizonyságot: rendeződni látszik a sörhelyzet. 2019-ben a söreiről méltán büszke ország rendkívül szép eredményeket tudott felmutatni mind a sörtermelés, mind a sörfogyasztás terén. Ám eme utolsó „békeévet” követően jött a koronavírus járvány és vele együtt megérkeztek az ellenintézkedések, mint például a vendéglátóhelyek hosszú távú bezárása, a kijárási korlátozások és minden más. Ráadásul amint megenyhültek a koronavírus miatt korlátozások kirobbant az orosz-ukrán háború, mely rögtön óriási energiaár-robbanást hozott magával. Ez utóbbi pedig kifejezetten érzékenyen érintette az energiaigényes söripart, nem kis áremelkedést hozva magával. Mondani se kell, hogy mindezek a történések ugyan alaposan átalakították a sörpiacot, ám összességében nem roppantották meg a sörpiacot. Sőt a helyzet újból javulásnak indult!

2022-ben 950 ezer hektoliterrel több sört termeltek a sörforrások meghaladva a 20,5 millió hektolitert (20,55). Ez ugyan még mintegy 1 millió hektoliterrel alulmarad a 2019-es év mögött, de a növekedés felettébb biztató.
Emellett kifejezetten örömteli, hogy a megelőző két évben visszaesett egy főre jutó sörfogyasztás 129-ről 136 literre emelkedett. Tegyük hozzá, hogy ez azért nagyban az ismét visszatérő turistáknak köszönhető.

De a háttérben más folyamatok is zajlanak, melyek egy része sajnos elszomorító. Lássuk őket:

Jelentősen, 13%-al nőtt az alkoholmentes sörök mennyisége (1,3 millió hektoliter). Ez persze nem elszomorító, inkább csak érdekes.
Ám aggasztó, hogy drasztikusan csökkent a vendéglátóhelyi sörértékesítés. Már Csehországban is inkább otthon söröznek az emberek, részben a koronavírus járvány „átnevelő” hatása, és még inkább a megnövekedett sörözői sörárak miatt. Amíg 2009-ben még a termelt sörök közel felét fogyasztották el vendéglátóhelyeken, addig 2022-ben már csak alig több, mint 31%-át. Ez az arány a várható ÁFA emelés miatt sajnos a jövőben továbbcsökken!
Az előállított sörből 15,6 millió hektoliter maradt az országban, a többit exportálták.
A sörök 39%-át palackozták, 31%-a KEG hordókba került, a dobozos sörök aránya elérte a 19%-ot, a PET palackos sörök pedig szerencsére 2%-al visszaestek, 10-ről 8%-ra.
 Összességében az emelkedő sörárak és ennek köszönhetően megváltozó fogyasztási szokások elsősorban a kisebb falvakban, városokban járnak tragikus hatással, hisz itt maga a sör hozta eddig a bevétel legnagyobb részét. Ettől függetlenül nem szabad eltemetni sem a cseh sörkultúrát, sem a cseh sörözők nagy részét hiszen Csehországban a sör a nemzeti kincstár dicső darabját jelentette a múltban és jelenti a jövőben is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése