Zöld sör, a Húsvét söre!

Mindjárt itt a Húsvét, a keresztény ünnep, melyet a hívőkön, s a hagyományokat tisztelőkön kívül többek között a sörérdekességekre fogékonyak is izgalommal várnak. A cseh sörgyárak, sörfőzdék egy része ugyanis ekkor főzik a zöld söreiket, melyek mind színükkel, mind ízükkel elválnak megszokott, hagyományos láger társaiktól. A Jaromír honlapján már több alkalommal is írtunk a zöld sörről, a zöld sör főzés hagyományáról, érdemes utána olvasni. Ám azok számára, akiknek nincs ennyi idejük, álljon itt néhány alapinformáció.

Miért főznek zöld sört Csehországban? Csehországban a Húsvétot megelőző nagyhét negyedik napja a Zöld Csütörtök (Zelený čtvrtek) nevet kapta. A hagyomány szerint ezen a napon az embereknek zöld színű ételeket kell fogyasztaniuk, ha azt szeretnék, hogy az év folyamán ne terítse le őket semmiféle betegség. Figyelem! Egy ilyen vészterhes Covid időben ez kulcsfontosságú! 😊 És ha már az étel zöld, miért is ne lehetne a sör is az? Megjegyeznénk, hogy zöld sört az írek védőszentje Szent Patrik tiszteletére is főznek, de ennek nincs sok köze Csehországhoz és a cseh sörökhöz.

De miért lehet máskor is zöld sört kapni? – Egyes sörgyárak persze meglovagolták a növekvő divatot és vannak, akik egész évben készítenek zöld sört, de ez már nem a hagyományról szól, csak a zöld sör érdekességében rejlő profitról.

Mitől zöld színű a sör? - A zöld színt a nagy sörgyárak jellemzően csalánnal (vagy inkább egy kis mesterséges színezékekkel), a kisebbek, mint a Dudák is, tényleg jobbára egészséges csalánnal és más gyógynövény hozzáadásával érik el.

Milyen íze van a zöld sörnek? – A csalánnak köszönhetően a malátaédesség és a komlóskeserűség mellé egy erőteljesebb fűszeresség valamint jellegzetes füves jellegű csalán aroma is társul. Összességében igen frissítő!

Ki főzte az első cseh zöld sört? -  A csehországi sörfőzdék közül elsőként, 1998-99-ben a prágai Pivovarsky Dům látott fantáziát a zöld színű húsvéti sör előállításában, amely ötletet később több, kisebb-nagyobb sörgyár is átvette.

Idén meg lehet-e kóstolni a Jaromírokban a zöld sört? – Igen, de csak a nagyon „kiváltságosak” számára lesz lehetőség! 😊 A kiváltsághoz pedig az kell, hogy a Sörbisztróban és a Jaromír a Templomban csapra vert hordó tartalmára gyorsan csapjunk le, mert mindössze pár hordónyi zöld sör áll idén a rendelkezésünkre! Így melegen ajánljuk, hogy már szerdától, (március 31-től) kezdve a két vendéglátóhelyünkön keressék a zöld sört, a Húsvét sörét (persze sajnos csak elvitelre)! Kívánunk mindenkinek kellemes Húsvéti ünnepeket!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése