Sörhamisítás a közelmúltban és sörhamisítás a jelenben?

Az előző cikkünk végén még a XIX. század elején jártunk, mikor a sörhamisítás már ugyan nem élte a virágkorát, de azért egy pár magát felettébb élelmesnek gondoló sörfőző vagy kereskedő meg-megpróbált ezen módszerrel a gyors meggazdagodás útjára lépni. Ám a hamisítás egyre fárasztóbbnak bizonyult és ahogy teltek-múltak az évtizedek annál ritkábbá vált, de teljesen meg nem szűnt. Magyarországon például 2000-ben ügyeskedő vállalkozók Borsodi Sör címkével láttak el ismeretlen eredetű söröket. Majd ezt követően, egész pontosan 2012-ben Kínából jött hír, miszerint helyi gazfickók sósavval és formaldehiddel kevert söröket adtak el egy közkedvelt kínai sörgyár termékeinek álcázva őket. 

Még a címke is hirdeti, hogy mindenféle hamisítástól mentes

Szerencsére a közelmúlt eme példái után a mai napig már nem szóltak híradások számottevő sörhamisításról. Ám az örömünk mégsem lehet felhőtlen, hiszen a sörök minősége terén sokszor sajnálatos negatív változásokat tapasztalhatunk. Ha kicsit kritikusabbak akarnánk lenni, akkor már-már akár arra a megállapításra is juthatnánk, hogy a sörhamisítás, mint a sör jó minőségét lerontó tevékenység mára intézményesült, a legalizált profitmaximalizálás részévé vált. Manapság nem ritka, hogy a multi- vagy szimplán egy sörminőség iránt kevésbé fogékony tulajdonosi kör kezébe került sörgyár gazdaság-pénzügy orientált vezetői egyszerűen csak kiadják az utasítást a régi receptek ócsítására, az alapanyag és főzési költségek csökkentésére. Egy pillanat alatt jön a változás, és a fogyasztó már csak az emlékeiben kutat az egykor még kiváló minőségű kedvenc márkás söréért. Ugyan jogilag ezt nem hívhatjuk hamisításnak, de sajnos az egyik fő végeredmény, a vevő csalódottsága ugyanaz.

 


Ugyancsak nem hívhatjuk sörhamisításnak, de mindenképpen fel kell hívni a figyelmet számos sörgyár spórolós sörfőzésének termékeire is, a névtelen, vagy éppen egy nevesebb sör csengését utánzó nevű olcsó sörökre. Ezek többsége vagy olcsó, kevés, silány alapanyagból, vagy máslással, illetve adalékok, stabilizátorok és egyéb sörbe nem való anyagok hozzáadásával készülnek. Közös jellemzőjük a rettentő hígságuk, testetlenségük, mely jellemzően alacsonyabb alkoholtartalommal társul. De vannak köztük kifejezetten alkoholban erős példányok is, melyek a szörnyű test nélküliségüket a fogyasztójuk gyors lerészegítésével próbálják leplezni. Aki teheti feltétlenül kerülje őket, hiszen túl rövid az élet ahhoz, hogy vacak sörrel pusztítsuk a szervezetünket. Inkább igyunk kevesebbet, de minőségit! A sörhamisításról szóló cikkeinket fejezzük be egy Luther Mártontól származó idézettel: „A sörhamisítás olyan vétek, mint a házasságtörés vagy az uzsora.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése