Vad napok a Jaromírokban!


A mai világunkban a húsételek fogyasztása terén szinte csak az ünnepnapok, családi kerti összejövetelek, vagy ritka gasztronómiai felfedezések során szakítunk a hagyományos tenyésztett állatból nyert húsokkal. A csirke, sertés, marha, pulyka mellett már a kacsa, liba, hal is csak elvétve kerül a tányérunkra és akkor még nem beszéltünk a vadakról. Pedig a vadhús fogyasztása egyidős az emberiség történetével, és a fokozatosan növekvő mértékű állattenyésztés csupán az elmúlt néhány évszázadban vált elsöprővé. A vadhús fogyasztása a háttérbe szorult, jóllehet Magyarország kifejezetten gazdag vadállományban, amit a vadak okozta mezőgazdasági károk mértéke is jelez. Persze ebben részben szerepet játszik az, hogy a vadhús ára magasabb, maga a vad elkészítése pedig idő- és konyhatechnikai tudás igényesebb (mondhatni macerásabb), ám a vadhús élettani hatása, különleges ízvilága és akár a tradíciók tisztelete miatt is érdemes vadételeket ennünk.

Vigyázat! Ez csak illusztráció! A valóság még szebb lesz!
De ha már otthon nincs is lehetőségünk rá, akkor irány februárban a Jaromír, pontosabban a Jaromír Sörbisztró valamint a Jaromír a templomhoz, ahol különleges vadnapok veszik kezdetét. Február 6-tól legalább 17-ig, de közönség igény szerint akár még az egész hónap folyamán szarvasból készült ételek várják a kulináris élvezetek kedvelőit! A különleges vadas étlap részeként vargányás szarvas ragulevessel kezdhetünk, majd szarvaspörköltet burgonyafánkkal, párolt szarvas szeleteket vadasan knédlivel, illetve borókás szarvaskolbászt hagymás sült burgonyával, pikáns mustárral ehetünk. Ugye jól hangzik? Ha a társaságunkban mégiscsak lenne, aki a vadhúsért kevéssé lelkesedik, annak ajánljuk a barna sörben párolt sült csülkünket. Desszertként pedig egy kis gesztenyés meggyes palacsintával kedveskedünk a vadételek fogyasztóinak is. Kívánunk mindenkinek finom vadételeket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése