Koffeinmentes kávé, koffein és
cukormentes kóla, „mindenmentes”, azaz tejet, tojást, cukrot
sem tartalmazó süti vagy fagylalt és még hosszan sorolhatnánk
mindazon „mentes” termékeket, melyekkel a korunk civilizációs
ártalmaiban szenvedő embere kényszerből vagy éppen önként él.
Az élet a nagy többségünk számára nem éppen egy fáklyásmenet,
hanem inkább egy fékek nélküli versenyautó, melynek irányítása
leköti minden energiánkat, erőnket. És mivel fékezni önhibából
és/vagy a körülményeink miatt alig-alig tudunk, így egyenes út
vezet az elhízáshoz, a mozgásszegény életmódból adódó egyéb
egészségügyi problémákhoz, a helytelen táplálkozás és a
mindenféle adalékanyagokkal terhelt élelmiszerek fogyasztásából
kialakuló táplálékallergiák kialakulásához. A problémák
megjelenése után, vagy akár megelőzésként persze próbáljuk
menteni a menthetőt, nem kevés pénzt költve rosszabb esetben
gyógyszerekre, jobb esetben csak a szervezetet leginkább megterhelő
allergén anyagokat vagy más, nagyobb mennyiségben kevéssé
egészséges vegyületeket (koffein, alkohol, cukor) nélkülöző
ételek-italok megvásárlására. Mindezen elmélkedést csak azért
folytattuk le, hogy belássuk, a „mentes” élelmiszerek
fogyasztása ma már korántsem ciki, még ha ezt a hozzánk
hasonlóan egészségtelen életmódot élő kritikusaink
előszeretettel hangoztatják, hanem a korunk általános jellemzője.
És ugyanúgy nem ciki az alkoholmentes
sörök fogyasztása sem. Már miért is lenne az? Hiszen van olyan
élethelyzet, amikor egy társasági esemény során alkoholt nem
ihatunk, ám a cukros / cukormentes üdítőkhöz, ásványvizekhez
képest a kellemesen komlókeserű, malátaédes alkoholmentes sör
kortyolgatása sokkal élvezetesebbnek bizonyul. És persze nem is
feltétlenül kell, hogy minden sörözés során automatikusan
vágyjunk az alkohol áldott/áldatlan hatásaira. Az alkoholmentes
sörök legfőbb bírálói sokszor joggal szögezik le, hogy a
„sofőr” sörök íze vállalhatatlan, ám ez csak ugyanannyira
igaz, mintha éppen egy olcsó, névtelen, alkoholos tucatsört
fogyasztanánk. Aki már nálunk a Jaromírokban megkóstolta a
strakonicei Dudák Sörgyár Drivert, vagy még inkább a rakovníki
Bakalář hidegen komlózott Nealko sörét az jól tudja, hogy
alkoholmentesen is lehet kiváló komló-maláta alapú frissítő
italt készíteni. Így aztán nem riadjunk meg semmitől, ne
hallgassunk a fintorgókra, igyunk mi is ásványi anyagokban gazdag
minőségi cseh alkoholmentes söröcskéket!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése