Alkoholmentes sört inni ciki? Ugyan már!

Koffeinmentes kávé, koffein és cukormentes kóla, „mindenmentes”, azaz tejet, tojást, cukrot sem tartalmazó süti vagy fagylalt és még hosszan sorolhatnánk mindazon „mentes” termékeket, melyekkel a korunk civilizációs ártalmaiban szenvedő embere kényszerből vagy éppen önként él. Az élet a nagy többségünk számára nem éppen egy fáklyásmenet, hanem inkább egy fékek nélküli versenyautó, melynek irányítása leköti minden energiánkat, erőnket. És mivel fékezni önhibából és/vagy a körülményeink miatt alig-alig tudunk, így egyenes út vezet az elhízáshoz, a mozgásszegény életmódból adódó egyéb egészségügyi problémákhoz, a helytelen táplálkozás és a mindenféle adalékanyagokkal terhelt élelmiszerek fogyasztásából kialakuló táplálékallergiák kialakulásához. A problémák megjelenése után, vagy akár megelőzésként persze próbáljuk menteni a menthetőt, nem kevés pénzt költve rosszabb esetben gyógyszerekre, jobb esetben csak a szervezetet leginkább megterhelő allergén anyagokat vagy más, nagyobb mennyiségben kevéssé egészséges vegyületeket (koffein, alkohol, cukor) nélkülöző ételek-italok megvásárlására. Mindezen elmélkedést csak azért folytattuk le, hogy belássuk, a „mentes” élelmiszerek fogyasztása ma már korántsem ciki, még ha ezt a hozzánk hasonlóan egészségtelen életmódot élő kritikusaink előszeretettel hangoztatják, hanem a korunk általános jellemzője.


És ugyanúgy nem ciki az alkoholmentes sörök fogyasztása sem. Már miért is lenne az? Hiszen van olyan élethelyzet, amikor egy társasági esemény során alkoholt nem ihatunk, ám a cukros / cukormentes üdítőkhöz, ásványvizekhez képest a kellemesen komlókeserű, malátaédes alkoholmentes sör kortyolgatása sokkal élvezetesebbnek bizonyul. És persze nem is feltétlenül kell, hogy minden sörözés során automatikusan vágyjunk az alkohol áldott/áldatlan hatásaira. Az alkoholmentes sörök legfőbb bírálói sokszor joggal szögezik le, hogy a „sofőr” sörök íze vállalhatatlan, ám ez csak ugyanannyira igaz, mintha éppen egy olcsó, névtelen, alkoholos tucatsört fogyasztanánk. Aki már nálunk a Jaromírokban megkóstolta a strakonicei Dudák Sörgyár Drivert, vagy még inkább a rakovníki Bakalář hidegen komlózott Nealko sörét az jól tudja, hogy alkoholmentesen is lehet kiváló komló-maláta alapú frissítő italt készíteni. Így aztán nem riadjunk meg semmitől, ne hallgassunk a fintorgókra, igyunk mi is ásványi anyagokban gazdag minőségi cseh alkoholmentes söröcskéket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése