Furcsa sörös címkék I.

A sörös címkék világa tele van furcsaságokkal, érdekességekkel időnként felettébb bizarr képi megjelenítéssel. Persze alap esetben a mezei sörfogyasztót leginkább a sör minősége izgatja, de az ügyes marketingesek ismervén az emberi lelket, jól tudják, hogy sokszor egy-egy figyelemfelkeltő címke is vásárlásra serkenti a népet. És ez pont elég ahhoz, hogy pl. egy alapvetően kis mennyiségben készülő (kisüzemi) főzettől még akkor is jó áron meg lehessen szabadulni, ha maga sör nem is sikerült valami fényesen. De természetesen nincs egyenlőség a rossz sör és a vonzó címke között, hiszen sok esetben egy-egy extrém sörcímke mögött is kiváló serital áll. A sörcímkegyűjtők persze jól ismerik a furább sörös címéket, de az alap sörivók számára kigyűjtöttünk néhány meghökkentőbb, vagy éppen ellentmondásos megítélésű címkét a világ számos tájáról. Cikkünk következő részében pedig a csehországi példákból szemezgetünk.

Kezdjük a sort a szépen alliteráló Poligámia Porterrel, amelyet persze nem máshol készítik, mint az USA Utah államában, ahol a mormon fundamentalisták a mai napig gyakorolják a többnejűséget.
Számos filmsorozat ihleti meg sörmarketingeseket, ez esetben napjaink egyik legnépszerűbb sorozata inspirálta a stílszerűen vérnarancsos IPA sör alkotóit. A címke elég viccesen bizarra sikeredett.
Ki ne venne meg egy ilyen Gollum-fél drágaságom pilst?
A dán Mikkeller sörfőzde túlzás nélkül a világ egyik legjobb alkotó műhelye. Ám ennél a búza sörük kutyadologvégzős címkéje készítésénél vajon mi járhatott a fejükben?
Végezetül álljon itt egy csöppet ellentmondásos megítélésű címke. Pár évvel egy észt sörfőzde, a Pöhjala készítette el ezt a pazar Must Kuld nevű portert, amely azonban mégis a sörös címkéjéről lett híres. Egy Észtországban élő dán úr ugyanis azzal támadta meg a gyárat, hogy a címke obszcén kinézetű és azt ábrázolja, amit mi ki sem merünk mondani. A sörgyár meglepődött a kritikán, mondván, hogy ők egy pörkölt malátaszemet fotóztak le és tették rá a címkére. A sört ezzel a címkével a mai napig főzik és forgalmazzák.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése