A sörök világa rendkívül széles, melyet gyakorta egy fa lombozatához vagy inkább a terméseihez is hasonlítanak. Az alap törzsről, azaz a sörélesztő, a víz és a különféle növényből (túlnyomó többségében persze gabonából) nyert maláta/cukor hármasából (majd a legtöbb ágán a komlóval alkotott négyeséből) számos nagyobb, majd kisebb ág ágazik el, egészen addig, míg az adott sörhöz el nem érkezünk. Ez a fa nem egy holmi kis csenevész fácska, inkább egy bőtermő cseresznyefához hasonlatos, melynek vannak satnyább és szebb, pirosabb és kevéssé piros termései is.
Napjainkban egy rendkívül érdekes és izgalmas korszakban
élünk, amikor ez a bizonyos fa a „sörforradalomnak” is hívott mozgalomnak
köszönhetően elképesztő módon kezdte el a különféle új ágait növeszteni és a
korábbi jóval egyszerűbb fánk így egy hatalmassággá gyarapodott. Míg korábban a
stabilitás kapott főszerepet a sörfőzés során, azaz a megbízható, mindig
ugyanolyan minőség előállítása, addig mára elsősorban a kisüzemi sörfőzdék
esetében a minél változatosabb íz-, aroma- és színvilágú, összetételű sörök
főzése került előtérbe. A kicsik példáját alapul véve, a fogyasztói igényekhez
igazodva pedig a nagyobb sörgyárak is elkezdték kibővíteni vagy felújítani a
repertoárjukat. A változatosság gyönyörködtet mondja a szólás, de valóban így
van a sörök esetében is? Nos a vélemények erősen megoszlanak. A fogyasztók egy
vaskos hányada továbbra is szinte csak a hagyományos alsóerjesztésű söröket,
mondhatni a stabilitást keresi és csak korlátozottan enged teret az új
ízélményeknek, új sörfajtáknak. Kevés kiválasztott sört szeretnek, bennük
bíznak és elégedtettek a megszokott ízekkel és a hozzá társult élményekkel. Egy
szűkebb réteg pedig szinte már nem, vagy nem túl szívesen fogyaszt mondjuk
hagyományosabb láger söröket és inkább csak az új söröket keresi, legyen az gose,
sour, IPA féleségek stb. vagy még extrémebb italok. Ők a kísérletező főzdék
legkedvesebb vendégei, hiszen bármely, esetleg hibásra is sikeredett sört is el
lehet náluk „sütni”. És persze vannak azok a sörisszák is, akik ugyan láger
vagy valamilyen alap ale sör pártiak, de időnként teret engednek más,
különlegesebb söröknek is.
Összességében a sörfogyasztási szokások terén is sokfélék vagyunk és egyikünk se előrébb
való, ám mindentől függetlenül azért érdemes néha a sörfánk tőlünk eddig távol
álló terméséből is fogyasztani mert ez egy olyan csoda gyümölcsfa, ahol szinte
minden termés egy új gyümölcs. Hamarosan például jönnek a Jaromírokba a
szezonális nyári sörök, amiket később részletesebben is a vendégeink figyelmébe
ajánljuk!
.jpg)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése