Közeledik március 8., a nemzetközi nőnap, amely szinte
„hihetetlen” de nem az évente egyszer „kötelezően” megvásárlandó, majd az azt
követő pár napi vázában állás után hamarosan a kukában landoló virág átadásának
rítusáról szól. És nem is azt a szerepet tölti be, hogy csak ezen a napon adjuk
meg mi férfiak a kellő tiszteletet a hölgyeknek, vagy hogy csak ezen a napon
fejezzük ki szeretetünket, elismerésünket a nők felé. Nem, ez az a nap, amikor férfiaknak
és nőknek egyaránt tudatosítani kell magunkban és másokban a „gyengébb” nem
teljes egyenjogúságát az alapvetően még mindig, vagy talán örökké patriarchálisnak
maradó társadalmunkban. De kérdezhetnénk, hogy mi köze van ennek a sörhöz? Nos talán
első ránézésre bármennyire is furcsának tűnhet a sörissza férfitársaink
számára, a nők a kedves italunk előállításában alapvető, mondhatni
elengedhetetlen szerepet töltöttek be a múltban és ez a szerep megmaradt a
jelenben is. Sőt, ez a betöltött szerep korántsem csak az alapanyagok
termesztésében, a komló szüretelésében, a sörgyárak palackozó, töltősorain végzett
munkában vagy a szívünket megdobogtató, torkunkat lehűtő végeredmény csapolásában,
kitöltésében merül ki. Nem bizony, a nők (ha nem is mindig ugyanolyan
mértékben) a történelem során közvetlenül részt vettek a sör elkészítésében is.
Mi most a közelgő nőnap apropóján (meg amúgy is a hölgyek iránti tiszteletünk
jeléül) néhány a nők és a sörkészítés kapcsolatával foglalkozó cikkel lepjük
meg kedves (nem csak női!) olvasóinkat.
A minőségi cseh sörök és kiváló étkek, azaz a Jaromír sörözők, éttermek kedvelőinek!
A nők és a sörfőzés I.: a dicső kezdetek
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése