A nők és a sörfőzés I.: a dicső kezdetek

Közeledik március 8., a nemzetközi nőnap, amely szinte „hihetetlen” de nem az évente egyszer „kötelezően” megvásárlandó, majd az azt követő pár napi vázában állás után hamarosan a kukában landoló virág átadásának rítusáról szól. És nem is azt a szerepet tölti be, hogy csak ezen a napon adjuk meg mi férfiak a kellő tiszteletet a hölgyeknek, vagy hogy csak ezen a napon fejezzük ki szeretetünket, elismerésünket a nők felé. Nem, ez az a nap, amikor férfiaknak és nőknek egyaránt tudatosítani kell magunkban és másokban a „gyengébb” nem teljes egyenjogúságát az alapvetően még mindig, vagy talán örökké patriarchálisnak maradó társadalmunkban. De kérdezhetnénk, hogy mi köze van ennek a sörhöz? Nos talán első ránézésre bármennyire is furcsának tűnhet a sörissza férfitársaink számára, a nők a kedves italunk előállításában alapvető, mondhatni elengedhetetlen szerepet töltöttek be a múltban és ez a szerep megmaradt a jelenben is. Sőt, ez a betöltött szerep korántsem csak az alapanyagok termesztésében, a komló szüretelésében, a sörgyárak palackozó, töltősorain végzett munkában vagy a szívünket megdobogtató, torkunkat lehűtő végeredmény csapolásában, kitöltésében merül ki. Nem bizony, a nők (ha nem is mindig ugyanolyan mértékben) a történelem során közvetlenül részt vettek a sör elkészítésében is. Mi most a közelgő nőnap apropóján (meg amúgy is a hölgyek iránti tiszteletünk jeléül) néhány a nők és a sörkészítés kapcsolatával foglalkozó cikkel lepjük meg kedves (nem csak női!) olvasóinkat.

 

Egyiptomi sörfőző nő

Kezdjük a sort a női sörfőzés múltjával, amely valószínűleg az első sör „megszületésével” lehet egyidős. A klasszikus férfi-női szerepből adódóan a férfiak alapvetően „vadászok” voltak, és eme tevékenység során szerezték be a mindennapi élelmiszert. Mindeközben a nők ezernyi feladata közül az egyik az ételek és bizony az italok, köztük a sörök házi előállítása is volt. Úgy ám, más étkek főzése mellett a sör főzése is évezredeken át kifejezetten női feladatnak számított. A nőknek a sör főzésében betöltött szerepét jól mutatja az is, hogy egy bizonyos bingeni Szent Hildegard bencés apáca volt az első, aki a sörfőzés során komló hozzáadását szorgalmazta. A nők gyakorta az otthon lefőzött házi söreik árusításával tettek szert legális vagy éppen nem legális családi pótjövedelemre. Így volt ez már akár az Ókori Mezopotámiában, ahol még az is megtörtént, hogy vízbefojtottak egy sörfőző nőt, mert túl sokat kért a söréért. Az Ókori Egyiptomban a sörfőzés „házimunkának” számított és Hathor istennő védelmét élvezte. Észak és Dél-Amerika törzseinél kaktuszból vagy kukoricából főzték a nők a sört, melyeket vallási, törzsi szertartások során is előszeretettel fogyasztottak. Burkina Fasoban (Afrika) már 5500 éve állítottak elő a nők sört az ott rendelkezésre álló cirok erjesztésével, és Európában is a nők álltak a sörfőzés hátterében. Az Eddában, a germánok eposzában is női előjogként írják le a sörfőzést, míg a finn Kalevalában is tesznek említést a női sörkészítésről. De sok-sok idő elteltével a női sörfőzésnek egy időre leáldozott, ám erről majd a következő cikkünkben írunk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése