Hányféle íze, aromája van a sörnek?


Hajdanán egy átlag sörfogyasztó ritkán gondolkozott el azon, hogy milyen íze is van a sörének. Legurította a korsónyi italát, jólesően letörölte a szája széléről a habot, majd rendelt egy újabbat. Ha mégis elmélkedett róla, akkor körülbelül addig jutott ebben a kérdésben, hogy a sör mennyire volt keserű, és a korábban már kóstolt Pilsner Urquell keserűségéhez mérten konstatálta, hogy kesernyés pilseni típusú vagy attól malátásabb, édeskésebb volt. Pedig a sörök világa egészen szerteágazó, és az ízek sem korlátozódnak az édes, keserű, savanyú, sós alapízekre. (Az ötödik alapízről, az umamiról most nem is beszélünk.) Tegyük hozzá, hogy a két utóbbi alapízt (savanyú, sós) a sörivók többsége a sör romlottságával, vagy más hibájával társítja, és messze elkerüli pl. ezen ízeket dominánsan megtestesítő sour ale, illetve Gose sört.



A világszerte kitört sörfőzési forradalom, és ezzel együtt a Magyarországon is fellelhető sörféleségek robbanásszerű növekedésének, valamint a közösségi sörértékelés fokozódó népszerűségének köszönhetően azonban ma már egyre többen foglalkoznak a sör ízének, aromájának, kortyérzetének kifinomultabb megítélésével. A sörök ízlelgetése már nem csupán a sörgeekek, a többségében önjelölt sörszakértők kedvelt elfoglaltsága, hanem egyre több átlag sörivó is elmélyed a sörízek megítélésének világában. De vajon hányféle íze, aromája lehet a sörnek? A napjainkban már az Untappd által egyre inkább háttérbe szorított, de a „sörguruk” által még mindig előszeretettel használt Ratebeeren az alapízek erősségén túl, aroma jellemzésekre a sör malátásságával összefüggésben karamella, kenyér, széna, gabona, csokoládé, kávé, dió, pörkölt kifejezéseket használnak. A komlósságra utalóan a gyanta, virág, fű, fenyő, citrom, gyógynövény, a használt élesztővel kapcsolatban pedig a kelt tészta, istálló, sajt, pince, bőr, föld, falevél aromákat különböztet meg. Emellett a sör aromáját az alábbi kifejezésekkel is lehet jellemezni: alkohol, banán, rágógumi, tejkaramella, szegfűszeg, főtt zöldség, gyógyszer, édesgyökér, mazsola, záptojás, szójaszósz, borz, füst, vanília, fa. Ugye, hogy milyen gazdag sörök világa? Persze csak elég kevés ember tudna egy istálló és záptojás aromájú sört meginni, ám ez is jó mutatja, hogy mekkora különbség van sör és sör között. De az ízek gazdagsága még itt sem áll meg. 2013-ban főleg a sörbírálók képzésének céljából megalkottak egy ún. Beer Flavor Wheel-t, a képen látható Söríz Kereket, amely még további ízekkel, aromákkal, kortyérzetekkel kapcsolatos kifejezéseket tartalmaz. Nálunk a Jaromírokban többségében cseh lágerek kaphatók, ám azok között is jelentős íz különbségek vannak, így mindenkit bíztatunk arra, hogy már csak egy kis időtöltés miatt is próbálja részletesebben megérezni és leírni, hogy milyen íze is van a sörének! 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése