Hajdanán egy átlag sörfogyasztó ritkán gondolkozott el azon,
hogy milyen íze is van a sörének. Legurította a korsónyi italát, jólesően letörölte
a szája széléről a habot, majd rendelt egy újabbat. Ha mégis elmélkedett róla,
akkor körülbelül addig jutott ebben a kérdésben, hogy a sör mennyire volt keserű,
és a korábban már kóstolt Pilsner Urquell keserűségéhez mérten konstatálta,
hogy kesernyés pilseni típusú vagy attól malátásabb, édeskésebb volt. Pedig a
sörök világa egészen szerteágazó, és az ízek sem korlátozódnak az édes, keserű,
savanyú, sós alapízekre. (Az ötödik alapízről, az umamiról most nem is beszélünk.)
Tegyük hozzá, hogy a két utóbbi alapízt (savanyú, sós) a sörivók többsége a sör
romlottságával, vagy más hibájával társítja, és messze elkerüli pl. ezen ízeket
dominánsan megtestesítő sour ale, illetve Gose sört.
A világszerte kitört sörfőzési forradalom, és ezzel együtt a
Magyarországon is fellelhető sörféleségek robbanásszerű növekedésének, valamint
a közösségi sörértékelés fokozódó népszerűségének köszönhetően azonban ma már
egyre többen foglalkoznak a sör ízének, aromájának, kortyérzetének
kifinomultabb megítélésével. A sörök ízlelgetése már nem csupán a sörgeekek, a
többségében önjelölt sörszakértők kedvelt elfoglaltsága, hanem egyre több átlag
sörivó is elmélyed a sörízek megítélésének világában. De vajon hányféle íze,
aromája lehet a sörnek? A napjainkban már az Untappd által egyre inkább
háttérbe szorított, de a „sörguruk” által még mindig előszeretettel használt
Ratebeeren az alapízek erősségén túl, aroma jellemzésekre a sör malátásságával
összefüggésben karamella, kenyér, széna, gabona, csokoládé, kávé, dió, pörkölt
kifejezéseket használnak. A komlósságra utalóan a gyanta, virág, fű, fenyő,
citrom, gyógynövény, a használt élesztővel kapcsolatban pedig a kelt tészta,
istálló, sajt, pince, bőr, föld, falevél aromákat különböztet meg. Emellett a
sör aromáját az alábbi kifejezésekkel is lehet jellemezni: alkohol, banán,
rágógumi, tejkaramella, szegfűszeg, főtt zöldség, gyógyszer, édesgyökér,
mazsola, záptojás, szójaszósz, borz, füst, vanília, fa. Ugye, hogy milyen
gazdag sörök világa? Persze csak elég kevés ember tudna egy istálló és záptojás
aromájú sört meginni, ám ez is jó mutatja, hogy mekkora különbség van sör és
sör között. De az ízek gazdagsága még itt sem áll meg. 2013-ban főleg a
sörbírálók képzésének céljából megalkottak egy ún. Beer Flavor Wheel-t, a képen
látható Söríz Kereket, amely még további ízekkel, aromákkal, kortyérzetekkel
kapcsolatos kifejezéseket tartalmaz. Nálunk a Jaromírokban többségében cseh
lágerek kaphatók, ám azok között is jelentős íz különbségek vannak, így mindenkit
bíztatunk arra, hogy már csak egy kis időtöltés miatt is próbálja részletesebben
megérezni és leírni, hogy milyen íze is van a sörének! 😊
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése