November közepe van, megjött a nem
feltétlenül várva várt hideg, közeledik a Karácsony, a
belvárosi utcákon járva óhatatlanul is elér a szaglószervünkhöz
a különféle forró téli italok jellegzetesen fűszeres illata.
Forralt bor, forró tea, boros tea, puncs, tüzes bólé, forró
csokoládé...minden ami édes és markánsan aromás. A mezei
sörfogyasztó számára persze rögtön felmerül a kérdés, hogy a
sör miért marad ki ebből a jellegzetes téli választékból?
Természetesen a sörök hívei számára a hideg sör, a SÖR, de
vajon tényleg annyira elvetemült gondolat a maláta-komló levünket
forrón elfogyasztani? És ha nem, akkor vajon hogyan is kellene
elkészíteni? Ennek jártunk egy kicsit utána.
A külföldi weboldalakat, irodalmat
átböngészve arra jöhetünk rá, hogy manapság igenis terjed a
sör melegített (forralt) formában történő fogyasztása. Az
angolszász területeken a „mulled beer”, azaz forralt sör ha
nem is tömeges mértékben, de jelen van a téli időszak
sörkínálatában. A receptek többsége egy vonalat követ. Végy
egy kis sört (mondjuk 1 litert), tegyél bele egy kis mézet,
fahéjat, szegfűszeget, gyömbért, csillagánizst, esetleg
kardamont és szerecsendiót, majd az egészet melegítsük fel. Arra
azonban figyeljünk, hogy ne forraljuk fel, hiszen nem baj ha egy kis
alkohol is marad benne! Vannak akik egy szelet naranccsal is
feldobják, mások a méz helyett pl. málna szirupot tesznek a
sörbe. A forralt sör hívei esküsznek arra, hogy finomabb, mint a
forralt bor és valóságos gyógyhatású szer.
Ennél az alap forralt sör receptnél
a lengyel barátaink egy jóval bizarabb és alkoholmentesebb
változatot eszeltek ki és grzane piwo-nak nevezik. Itt a sört
felforralják, majd a forrni kezdő sörhöz egy tojás sárgájából,
tejszínből, porcukorból, szegfűszegből álló keveréket adnak,
majd újból felforralják. Ekkor egy kis rumot adnak hozzá, majd
meghintik leheletnyi fahéjjal. Sőt van mikor még citrom vagy
narancskarikával is tovább ízesítik. Őszintén szólva, első
hallásra eme egyveleg már eléggé meghökkentőnek tűnik, és nem
hiszem, hogy hosszú tömött sorok állnának a pultunk előtt, ha
éppen ezzel szolgálnánk, de mint tudjuk az ízlések és pofonok
terén vannak ám különbségek. Mi Jaromírosok, kellően nyitottak
vagyunk az újdonságok, a kísérletezés felé, így senki se
csodálkozzon, ha a közel jövőben esetleg valami egészen egyedi
forralt sör megoldással lepjük meg vendégeinket! Ha erre sor
kerül kérjük legyenek Önök is bátrak és vállalkozó
szelleműek, terjesszük együtt majd a forralt sör kultuszát! :)
Legfeljebb ha nem ízlik, akkor kísérjük le egy jó korsó hideg
sörrel! :)
A lengyelek sokféle módon készítik a forralt sört.
VálaszTörlés1971 telén ittam először. Valahol Częstochowa és Krakkó között egy csárdában szolgálták fel főtt csülök mellé. Tejszínnel volt behabarva, fűszeresen, de nem szegfűszeggel ízesítették, mert csemege uborka darabkák is voltak benne.