Jöhet egy bögre forralt sör?!

November közepe van, megjött a nem feltétlenül várva várt hideg, közeledik a Karácsony, a belvárosi utcákon járva óhatatlanul is elér a szaglószervünkhöz a különféle forró téli italok jellegzetesen fűszeres illata. Forralt bor, forró tea, boros tea, puncs, tüzes bólé, forró csokoládé...minden ami édes és markánsan aromás. A mezei sörfogyasztó számára persze rögtön felmerül a kérdés, hogy a sör miért marad ki ebből a jellegzetes téli választékból? Természetesen a sörök hívei számára a hideg sör, a SÖR, de vajon tényleg annyira elvetemült gondolat a maláta-komló levünket forrón elfogyasztani? És ha nem, akkor vajon hogyan is kellene elkészíteni? Ennek jártunk egy kicsit utána.


A külföldi weboldalakat, irodalmat átböngészve arra jöhetünk rá, hogy manapság igenis terjed a sör melegített (forralt) formában történő fogyasztása. Az angolszász területeken a „mulled beer”, azaz forralt sör ha nem is tömeges mértékben, de jelen van a téli időszak sörkínálatában. A receptek többsége egy vonalat követ. Végy egy kis sört (mondjuk 1 litert), tegyél bele egy kis mézet, fahéjat, szegfűszeget, gyömbért, csillagánizst, esetleg kardamont és szerecsendiót, majd az egészet melegítsük fel. Arra azonban figyeljünk, hogy ne forraljuk fel, hiszen nem baj ha egy kis alkohol is marad benne! Vannak akik egy szelet naranccsal is feldobják, mások a méz helyett pl. málna szirupot tesznek a sörbe. A forralt sör hívei esküsznek arra, hogy finomabb, mint a forralt bor és valóságos gyógyhatású szer.


Ennél az alap forralt sör receptnél a lengyel barátaink egy jóval bizarabb és alkoholmentesebb változatot eszeltek ki és grzane piwo-nak nevezik. Itt a sört felforralják, majd a forrni kezdő sörhöz egy tojás sárgájából, tejszínből, porcukorból, szegfűszegből álló keveréket adnak, majd újból felforralják. Ekkor egy kis rumot adnak hozzá, majd meghintik leheletnyi fahéjjal. Sőt van mikor még citrom vagy narancskarikával is tovább ízesítik. Őszintén szólva, első hallásra eme egyveleg már eléggé meghökkentőnek tűnik, és nem hiszem, hogy hosszú tömött sorok állnának a pultunk előtt, ha éppen ezzel szolgálnánk, de mint tudjuk az ízlések és pofonok terén vannak ám különbségek. Mi Jaromírosok, kellően nyitottak vagyunk az újdonságok, a kísérletezés felé, így senki se csodálkozzon, ha a közel jövőben esetleg valami egészen egyedi forralt sör megoldással lepjük meg vendégeinket! Ha erre sor kerül kérjük legyenek Önök is bátrak és vállalkozó szelleműek, terjesszük együtt majd a forralt sör kultuszát! :) Legfeljebb ha nem ízlik, akkor kísérjük le egy jó korsó hideg sörrel! :)

1 megjegyzés:

  1. A lengyelek sokféle módon készítik a forralt sört.
    1971 telén ittam először. Valahol Częstochowa és Krakkó között egy csárdában szolgálták fel főtt csülök mellé. Tejszínnel volt behabarva, fűszeresen, de nem szegfűszeggel ízesítették, mert csemege uborka darabkák is voltak benne.

    VálaszTörlés