Jó sör, rossz sör, avagy mindenki „sörszakértő”?

Vendéglátósként abban a megtiszteltetésben van részünk, hogy számtalan alkalmunk van összefutni egy-egy területen valódi szakértőnek számító, professzionális szakemberrel, legyen ő akár szívsebész vagy éppen atomfizikus. És még több lehetőségünk van megismerkedni egy olyan terület seregnyi szakértőjével, amely láthatóan nem küzd a napjainkat sújtó szakember hiánnyal. Ez pedig nem más, mint a sörök világa, melynek hazánkban is tíz vagy akár százezernyi „szakértője” van. Az ételek és italok megítélése persze afféle elemi ösztönnek is tekinthető, hiszen az ember alapvető vágya a különféle ételekben, italokban rejlő új ízvilágok keresése, megítélése, majd a kritikai vénánkon átfuttatva az általunk tapasztaltak továbbadása. 


A sör esetén sincs ez másként, csak annyival súlyosbítva, hogy az alkohol fogyasztása nem kevéssé módosítja a tudatot, és olykor igen markáns fogalmazásra gerjeszt. „A Dudák egy rossz sör”, halljuk egy vendégünktől, miközben éppen a strakonicei Dudák sörgyár Klostermann félbarnáját szürcsölgeti nagy élvezettel. Ez a testes pilseni típusú sör kiváló, - mondja egy másik vendég, nem mellesleg egy 11-es standard cseh lágert tartva a kezében, - „de a barnák mind vacakok”, hangzik el másik „szakértői vélemény”. A sörszakértelem persze nem csak a sörözőkben nyilvánul meg, hanem az interneten írásban is. Számos sörblogger értékeli a söröket, a különféle közösségi oldalakon gyakran akár „vérre menően” szidják-dicsérik a különféle söröket, sörfőzdéket, nem ritkán alapvető sörre vonatkozó ismeretek nélkül. Igazán kiválóan elkészített mobil applikációkon adhatjuk le értékelő pontjainkat, fejthetjük ki véleményünket a nagyvilág számára, ezzel is éreztetve a vélt – valós igazunkat. Mindez természetesen rendjén való, teljesen normális, legalábbis egy bizonyos pontig (a stílus sokat számít !), ám akár véleményt alkotunk, akár véleményt olvasunk legyünk azzal tisztában, hogy a megannyi „sörszakértő” külön-külön, eltérő ízléssel, sörtapasztalattal, sörismerettel bír, így a „szakértői” bírálatuk (legalábbis egyesével nézve) a számunkra nem biztos, hogy sokat ér. Persze ha száz emberből kilencven számára az adott sör nem túl kellemes, akkor érdemes megfontolni, hogy adjunk ki-e rá egy bizonyos összeget, ám még ekkor is előfordulhat, hogy mi a kisebbség részei vagyunk. Tanulság? Talán annyi, hogy érdemes sokféle sört kóstolgatni, megtanulni legalább a legalapvetőbb információkat a sörgyártásról, a sörök világáról és ne vegyük készpénznek a még olyannyira is „szakértőnek” tűnő sörissza emberkék tanácsát. Próbáljuk ki magunk, keressük meg a számunkra kellemeset, de ne feledjük: attól még, hogy nekünk nem ízlik az a sör nem feltétlenül rossz, és ha véleményt formálunk róla érdemes a „szerintem” szócskával kezdeni a még oly sommás ítéletünket is. Hiszen az ízlések és sörízlések bizony különböznek!


Zárógondolat: Még nem jártunk utána, de kíváncsiak lennénk, hogy vajon létezik-e hazánkban sörszakértői képzés, vannak-e valóban szakavatott sörítészek, vagy pusztán az kell a sörszakértelemhez, hogy sokat-sokfélét igyunk, legyen valamennyi szakmai anyag a fejünkben, vagy fejlettebb szinten akár magunk is főzzünk sört, majd a végén megfogalmazzuk a szubjektív véleményünket?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése