Hermelín, morva veréb, konfitált, rilette...mi történt?

Bizony, a finom cseh sörök kóstolgatása mellett megéhezik az ember. Vissza-visszatérő vendégeink jól tudják, hogy Sörkertünkben idén már megújult, kibővült, a korábbiakhoz képest sokkal gazdagabb meleg étel választékot tudunk nyújtani. Azonban egy étlap, így a mi étlapunk böngészése közben is „zavar támadhat az erőnkben”, azaz értetlenül állhatunk ha egy általunk eddig nem ismert alapanyag nevére, készítési módra vagy más furcsaságra bukkanunk. Mostani cikkünkben megpróbálunk az ételkínálatunkban szereplő rejtélyek közül néhányat felfedni.
Hermelín - pácolt camembert
Kezdjük a sort a csehes ételek, Csehország ismerői számára már barátian hangzó, de kevésbé cseh orientált honfitársaink számára esetleg idegenül csengő Hermelínnel. Nos, a hermelín természetesen nem egy kis termetű menyétféle, hanem egy Csehországban gyártott camembert sajt olajban pácolt változata. Aki több infót, illetve otthoni elkészítési módját szeretné tanulmányozni, annak ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket: ITT. Ez az alapban érlelt sajt olajban utóérlelt változata nem csak a szülőhazájában, de szerte a világban - így Magyarországon is - nagy sikert arat. Ezért mi a sima pácolt camembert sörkorcsolya mellett többféle ételünk készítése során is felhasználjuk. Erre példák a „Hermelinnel töltött sertésborda csalamádéval és steak burgonyával”, illetve „Knédli pirított gombával és hermelinnel sütve, ruccolával”.
Morva veréb
Alapvető része a Jaromír vegyestálunknak (morva veréb, hermelinnel töltött borda, cseh grillkolbász, vörös párolt káposztával és törtburgonyával) is, de itt már feltűnik egy újabb érdekes név. Mi is lehet az a morva veréb? Természetesen semmi köze nincs a kis madárkákhoz, a természetvédők megnyugodhatnak. Ez az étek Morvaország egyik tradicionális fogása, sertéshúsból készítve. További információkat ITT lelhetnek.

Az étlapunkat nézegetve feltűnik két kevésbé ismert szakmai kifejezés, amely akár egy francia táncos-komikus páros nevére is emlékeztethet: konfitált és rilette. De félre tréfa! A konfitált kifejezés arra utal, hogy a húst konfitálással, lassú eljárással, gazdagon fűszerezve sütjük ki zsírban. A folyamat nem intenzív, így a fűszerek mintegy beépülnek a húsba, ami megőrzi a remek ízét. A rilette szó pedig nem más, mint az erősen fűszeres konfitált hús, amelyet elkészülte után lehűtenek. Sajátossága, hogy a hús itt nem marad egyben, hanem a lassú főzés során szálkákra hullik szét, mondhatni lágyan szétfoszlik.

Természetesen ezzel még nem ért véget az étel magyarázatunk, de kezdetnek talán elég lesz ennyi is. Megígérjük, hogy a jövőben további érdekességeket árulunk el étkeinkről!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése