Hogy kerül elénk egy korsó Dudák?


Az alábbi képes, pár mondatos ismertetőnkben szeretnénk bemutatni, hogy miként is kerül elénk egy korsó finom hideg Dudák. Tekintsük együtt át a sörgyártás fő folyamatait. A sörkészítés első fázisa a maláta őrlése. A malátát a Dudák sörökhöz a záhlinicei, zabřehi illetve tábori malátázóból szerzik be.


A második fő szakasz a főzés, ahol a cefrézés (a keményítő cukorrá bontása) és a komlózás történik. A Dudák sör nem képzelhető el a képen látható úriemberek a már 35 éve a gyárban dolgozó Pavel és három éve itt ügyködő Vašek munkája nélkül.


A harmadik szakasz az erjesztés, ahol a szorgos élesztőgombák lebontják a cukrot. A strakonicei gyárban a hagyományos nyílt kádas erjesztés zajlik, ahol a készülő sör 8 Celsius fokon, 6-7 napon át tartózkodik.


A negyedi fő szakasz a pince mélyén, 2-3 Celsius fokon zajlik. A készülő sör itt több hónapon át érlelődik és így éri el az igazi láger sör minőséget. A pincében zajló emberi munka része a hatalmas tartályok takarítása is, amely igazán embert próbáló feladat.



A Dudák söröket nem pasztőrözik, de a szortiment nagyobb részét szűrik. Ehhez a képen látható szűrőberendezéseket használták fel. A két kép elkészülte között 39 év telt el, és ezalatt az idő alatt a szűrő is felnőtt! 😊 


A szűrést követően jöhet a palackozás, a hordóba töltés és irány a bolt vagy a vendéglátóhely, ahol a finom Dudák sört a hordóból a korsónkba csapolják. Ennyi az egész… :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése