A XIX. század közepe hatalmas változást hozott a világ
sörfőzésében. Josef Grollnak köszönhetően Pilsen városában ekkor, egész
pontosan 1842-ben született meg az a láger, amely a sör sztenderdjévé vált. Az
új áttetsző, aranybarna folyadék iránti igény hamarosan teljesen átalakította a
korábban sokkal kisebb volumenben és labilisabb minőségben főző sörgyárakat,
főzdéket. Sok régi főzde persze nem bírt megváltozni és feladta a működését,
mások azonban megújultak. És emellett sok új sörgyár is épült Csehországban, és
Európa többi részén is. Ez alól nem volt kivétel az Osztrák-Magyar Monarchia másik
fertályán fekvő Magyarország sem. Ám egy dolog egy új magyar sörgyár megépítése,
ám megint más magának a sörnek az elkészítése. Hiszen ehhez ugyanúgy szükséges
a technika mellett a megfelelő szakértelem is, amelyet az első időszakban szükségszerűen
importálni kellett a pilseni sör szülőhazájából Csehországból. Így érkeztek Magyarországra
a cseh sörfőzők, akik fontos szerepet játszottak a magyar sörfőzés
történetében.
Ugyan korábban
már akadtak olyan cseh mesterek, akik még a nagyobb „kereslet” előtt jöttek
hazánkba, mint például a keszthelyi Reisch család, akik miközben a helyi
közösség szerves részévé váltak a helyi sörfőzdét is üzemeltették. Vagy meg
kell említeni Gruber Gusztáv sörfőzőt, aki az 1840-es évektől bérelte Szegeden
a Hét pacsirta vendéglőt. Ő ugyan soha nem tanult meg magyarul de a piaristáknál
nevelkedett fiaikból a korabeli híradások szerint „jó magyarok” váltak. Ám ezektől
a példáktól eltekintve többségében a cseh sörfőzők a XIX. század végén, a XX.
század elején érkeztek a frissen alapított magyar sörgyárakba. Dreher Antal 1907-ben
Rt.-vé alakult sörgyára mellett három magyar sörgyárat is felhúztak a
fővárosban. 1892-ben a Kőbányai Polgári Serfőző Rt., 1910-ben a Haggenmacher
Kőbányai és Budafoki Sörgyárak és 1912-ben pedig a Fővárosi Serfőzde kezdte meg
a működését, míg emellett 1892-be Nagykanizsán és 1895-ben Sopronban is
sörgyárat alapítottak. Ezen sörgyárak többségéhez érkeztek cseh sörmesterek,
akik irányították az aranyló nedű készítését. A magyar komlótermesztők
panaszkodtak is amiatt, hogy a cseh sörfőzőmesterek ragaszkodnak a cseh žateci
(saaz) komló használatához, pedig az import helyett a magyar komlót is
használhatták volna. Ahogyan azt panaszukban írták: „a sörgyárosokkal,
igazgatóikkal elhitették, hogy jó sört csakis cseh komlóból lehet készíteni,
illetve, hogy a magyar komló kifogástalan minőségű sör előállítására nem
alkalmas.” Akár igazuk volt a cseh mestereknek, akár nem, de kétségkívül
igen jelentősen hozzájárultak a magyar sörgyártás felvirágozásához. Az I.
Világháború végeztével persze ennek a kapcsolatnak jobbára vége szakadt, de a
második világháborút követően újból erősödött a cseh(szlovák) – magyar sörfőzés
tudás átadás. Ám sörgyári szinten sajnos mégse értük el az átlag cseh szintet,
erről tanúskodnak érzékszerveink, megkóstolván egy mai magyar vagy cseh sört.
![]() |
A képen Vlastimil Matej a strakonicei sörgyár sörfőzőmestere látható |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése