Ez van, a mai világ végleg megváltozott. Ki vagyunk éhezve a
kommunikációra, legyen az audiovizuális, szóbeli vagy írásbeli. Az utóbbit persze
csak úgy a közösségi média szintjén, posztolgatva, kommentelgetve, chatelgetve
stb. És emellett a folyton kezünkben lévő mobilunk is átalakult afféle
mindenféle élmény rögzítő varázseszközzé. Filmeket készítünk arról, amit
látunk, az élményről, amit átélünk, fotózzuk a körülöttünk lévő világot,
ismerőseinket és az ismeretleneket. És ha már egyszer rögzítettük akkor, ha csak
lehet rögtön meg is osztjuk azt a környezetünkkel, várva arra, hogy milyen
hatást is váltunk ki vele. És nincs ez másképp a sörrajongók körében sem. Nem
tehetünk róla. Ha elénk kerül egy új, általunk eladdig még nem ismert sör, vagy
egy frissen csapolt korsó sör ellenállhatatlan vágyat érzünk annak vizuális
megörökítésére, és megosztására. De ha már egyszer úgyis ezt tesszük akkor legyen
a felvételünk minél jobb. Ezért álljon itt néhány tipp, miként is fotózhatjuk a
sörünket, sörözésünket profibb módon.
Mindenekelőtt tudatosítani kell magunkkal, hogy a sör nem csupán egy ital, hanem élmény, közösség és hangulat. Ennek megragadása többnyire sokkal fontosabb, mint maga. Ám ez csak a kezdet, érdemes néhány fotós ötletet is megfogadnunk. A titok alapvetően a fényekben, a kompozícióban, az őszinte pillanatok megragadásában és a hangulat hiteles visszaadásában rejlik. Egy korsó sör fotózásánál a fény a legfontosabb tényező. Az oldalfény – lehetőleg természetes fény egy ablakból, vagy egy lágy mesterséges fényforrás – kiemeli a sör színét és áttetszőségét, míg a háttérből érkező világítás hangsúlyozza a habot és a buborékokat. A direkt vakut érdemes elkerülni, mert éles csillogást és tükröződést okozhat az üvegfelületen. Kültéri fotózásnál az aranyóra – vagyis a naplemente előtti meleg, lágy fény – különösen kedvező, míg beltéren a meleg tónusú, sárgás vagy borostyán fények teremtik meg a hangulatos, otthonos környezetet.
A sör frissességét nemcsak az időzítés biztosítja – vagyis, hogy közvetlenül töltés után fotózunk –, hanem az is, ha a korsót jeges vízzel öblítjük le előtte, így párás lesz, ami hűs, friss hatást kelt. Megjegyezzük, hogy a profi fotósok a hosszan megmaradó habot szimpla tejszínhabbal vagy borotvahabbal érik el, ám így tönkreteszik az értékes nedűt. A kompozíció is legalább ilyen fontos: a háttér legyen letisztult, például fa, sötét kocsmapult stb., amely nem vonja el a figyelmet a sörös korsóról. Díszítésként jól mutathat mellette egy söralátét, egy kupak, komlótoboz vagy malátaszemek stb.. A képet érdemes alacsony szögből készíteni, mert ettől a korsó robusztusabbnak, hangsúlyosabbnak hat. Persze felülről is lehet, ha maga a hab nem fontos a számunkra, csak a sörös korsó látványa. Ha embereket fotózunk sörözés közben, az őszinteség és a pillanat a lényeg. A legjobb képek elkapottak és nem beállítottak. A technikai beállításokról is sok mindent írhatnánk, de ezt ha a mobilunkat használjuk leginkább a telefon fényképkészítő kapacitása és a szoftveres támogatása határozza meg. Ezért érdemes a mobilunk ebbéli képességeit megismerni, esetleg valamilyen appot letölteni. Összességében egy jó sörös, sörözős fotó nemcsak azt mutatja meg, hogy mi történik, hanem azt is, hogy milyen érzés ott lenni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése