Az árvíz és a sör

A hosszan tartó kánikulát meredek váltással egy késő őszi időjárás váltotta fel, mely a hirtelen hideg mellett itt a közép-európai térségben rendkívül intenzív esőzésben és viharokban csúcsosodott ki. Helyenként több havi vagy akár egy egész évnyi csapadék ért földet és ez komoly árvizekhez vezetett Csehországban, Ausztriában, Németországban, Lengyelországban. Hamarosan pedig hazánk is sorra kerül, ahol az árvízvédelmi intézkedések már javában zajlanak. De mi köze ennek a sörhöz?

A vízben úszó Krnov városa

Az árvizek elsősorban a múltban átmenetileg komoly hatással voltak egy-egy térség sörfőzésére is. Ez egyrészt megnyilvánulhatott abban, hogy az áradat olyan földeket borított be, ahol a malátának szánt gabonát, pl. sörárpát vagy éppen komlót termesztettek. Volt arra példa, hogy a múltban, a vezetékes ivóvíz ellátás hiányában, a sörfőzéshez is szánt vízforrás, patak vize szennyeződött el. A háznál történő sörfőzés korszakában egy-egy települést elárasztó árvíz természetesen a sörfőzést is meggátolta, akár a pincében tárolt söröket is tönkretéve. A főzdék, gyárak a hatalmas vízigény miatt a folyókhoz közel épültek fel (akár a strakonicei Dudák sörgyár), így történetük során végig ki voltak téve az árvizeknek is. Az 1872-es óriási cseh árvízkor így írnak a cseh komló fővárosa, Žatec környéki károkról: „Micholupba a sörfőzde s a malom lerontatott, s 7 ember veszett el…A komló termésre minden kilátás elenyészett; e vidéken a nyomor határtalan.” De az árvíz nem csak a sör termelésében, hanem a sör forrásaiban is hatalmas károkat okozott, hiszen egy-egy katasztrófa sújtotta területen a vendéglátás is megszűnt. Voltak, akiknek a jégkamráját, sörpincéjét öntötte el a víz, máskor akár maga a kocsma épülete is megrongálódhatott, vagy akár össze is dőlhetett. A korszerűbb, stabilabb és biztonságosabb építkezéseknek köszönhetően ez utóbbi már aligha fordul elő, ám a víz, akárcsak egy hirtelen felhőszakadás okozta villámárvíz ma is óriási károkat okozhat egy-egy vendéglátóhelyben. Mindezek miatt szurkoljunk annak, hogy minket és másokat is kerüljön el az árvíz és akit napjainkban már ért csapás azért mormoljunk el egy imát vagy valami hasonlót, ha másképp segíteni nem is tudunk.

Indul az őszi szezon, sikerekkel!

A mai nappal az időjárás is úgy döntött, hogy immáron évszakot váltunk és a szokatlanul forró és főként száraz nyarat követően a változatosabb, csapadékban gazdagabb, hűvösebb ősz veszi kezdetét. Ám az őszi idő beköszönte egyáltalán nem a sörözés végét jelenti, sőt! Immáron jöhetnek a különféle fesztiválok, sör és egyéb gasztroesemények. Most már nem csak esténként tudunk a szabadtéren megmaradni, nyílhatnak a pincék is és mindent beleadhatunk a különféle családi, baráti piknikek, sörözések szervezésébe! Azaz most jön még csak a java!


Az elmúlt időszakban a sörgyári partnereinknél a stakonicei és a rakovníki sörgyárnál is számos kellemes történésnek lehettünk tanui. Ezek közül az utolsó a múlt hétvégén megrendezett žateci sörminősítő verseny a Dočesná, ahol összesen 25 nagyobb sörfőzde mérte össze söreit (több, mint 200-at). A viadal során a strakoniceiek új büszkesége, a citromos radler sör a kategóriájában a második, míg a mindannyiunk kedvence a félbarna Klostermann a harmadik helyezést érte el. A rakovníki Bakalář sörgyár idén kihagyta ezt az eseményt, de a hidegkomlós söreivel még augusztus elején nyert arany és ezüstérmet a neves The World Beer Awards 2024 vetélkedőn. Ugyancsak a Bakalář sörgyár augusztus 31-én tartotta meg a szokásos sörszentelő ünnepét, ahol egy csak erre az alkalomra lefőzött félbarna finomsággal ismerkedhetett meg a szomjas közönség. Akik szerettek volna, azok sörgyárlátogatáson vehettek részt és más, kisérő programok is szórakoztatták a sörgyár udvarára ellátogató közönséget. Itthon ugyan a tervezettnél tovább tart a Sörpince műszaki felújítása, de az augusztusi rövid szünet után újra felvette a megszokott tempót a márvány utcai Jaromír Sörbisztró és továbbra is népszerű a Jaromír a Templomhoz. Várunk mindenkit szeretettel az ősz folyamán is!